Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Nauja kryptis rudens atradimams – Vilkpėdė: 13 įdomiausių objektų

Geros žinios ieškantiems naujų pasivaikščiojimo maršrutų spalvingam rudeniui: alternatyvaus Vilniaus pažinimo platforma „Neakivaizdinis Vilnius“ pristato naują miesto studijų kryptį – Vilkpėdę.
Nauja kryptis rudens atradimams – Vilkpėdė
Nauja kryptis rudens atradimams – Vilkpėdė / Andriaus Pavelko nuotr.

Apie 5 kilometrus besidriekiantis maršrutas leis aplankyti 13 įdomiausių Vilkpėdės objektų, juo keliaudami sužinosite, kur buvo atlikta pirmoji Lietuvoje širdies operacija, kuri bažnyčia sovietmečiu buvo ne uždaryta, o grąžinta tikintiesiems, pamatysite didžiausią kabamąjį tiltą Lietuvoje ir perskaitysite garsiąją Vilkpėdės atsiradimo legendą.

Kaimas, virtęs pramoniniu rajonu

Kairiajame Neries krante, šalia Panerių kalvų esančioje vietovėje kadaise augo tankus pušynas, slėniu tekėjo šaltiniuotas upelis. Ilgainiui prie upelio įsikūrė ir Vilkpėdės kaimas. Teritorija, kurioje dabar yra Vilkpėdės gyvenamasis rajonas, ilgą laiką buvo Vilniaus priemiestis – vakariniai miesto vartai.

Tačiau 1862 m. per Vilkpėdę nutiesus geležinkelio liniją Peterburgas–Varšuva, į rajoną ėmė skverbtis civilizacija – kūrėsi plytinės, malūnas, odų dirbtuvė, tekstilės fabrikėlis, o sovietmečiu čia ėmė dygti didelės statybinių medžiagų, elektronikos, chemijos gamyklos. Šiandien gyvenamoji zona sudaro tik apie ketvirtadalį Vilkpėdės. Didžioji dalis – gamybiniai, administraciniai ir komerciniai pastatai.

Nuo istorinės ligoninės iki įspūdingo kabamojo tilto

Vilkpėdėje slepiasi daug įdomias istorijas pasakojančių objektų ir ženklų. Maršrute aplankysite Vilkpėdės legendą žyminčią skulptūra, tarpukario bunkerį, pamatysite milžinišką bendrabutį, turėjusį apsaugoti už jo esantį kvartalą nuo triukšmo, ypatingus medicinos pasiekimus menančią ligoninę, paslaptingą Kristaus ir ugniagesio skulptūrą, Vilniaus termofikacinę elektrinę, didžiausią visoje šalyje Bukčių kabamąjį tiltą ir kitas vietas.

Vilkpėdės maršrutą rasite ČIA. Popierinę jo versiją nemokamai galima pasiimti Vilniaus turimo informacijos centruose.

Daugiau maršrutų Vilniaus pažinimui – www.neakivaizdinisvilnius.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas