Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Naujas turistų rojus: laukiniai paplūdimiai ir miestų grožis

Švedija – laukinio grožio šalis, kurioje netrūksta snieguotų kalnų ekstremalaus žiemos sporto mėgėjams. Tačiau tai nereiškia, kad ši šalis nepasitiks svetingai vasaros pasiilgusių keliautojų. Šalia Baltijos jūros, Botnijos įlankos ir Norvegijos jūros yra daugybė gražių, ramių bei saulėtų paplūdimių, kurie žavi ilgais balto smėlio ruožais, skaidriu mėlynu vandeniu, žemomis kopomis bei visus metus žaliuojančiais pušynais, o nenorinčių poilsiauti paplūdimiuose laukia mažieji regionų miestai, neapkrauti turistų ir šurmuliuojančių gyventojų.
Švedijos pakrantė
Švedijos pakrantė / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Kelionės Švedija

DFDS komunikacijos vadovas Vaidas Klumbys teigia, kad pastaruoju metu daugėja plaukiančiųjų Klaipėda-Karlshamnas kelto maršrutu. Kaip teigia DFDS atstovas, turistai atranda Švedijos regionuose esančius miestelius, žmonių neapkrautus paplūdimius ir puikiai įrengtus ir sutvarkytus šalies kurortus, kuriuose netrūksta nei ramybės, nei pramogų.

Svajojančius arba dar svarstančius, kur praleisti šias vasaros atostogas, kviečiame susipažinti su gražiausiais Švedijos paplūdimiais ir miestais!

Paplūdimių rojus Švedijoje

Baltijos jūroje Švedijai priklausančioje Gotlando saloje galima aplankyti geriausius šalies paplūdimius. Vienas tokių – Tofta Strand. Tai yra antrasis pagal dydį Gotlando salos balto smėlio švelnus paplūdimys Toftos miestelio pietuose. Tofta Strand – puikus paplūdimys, kuriame suras veiklos kiekvienas skirtingus poreikius turintis atostogautojas. Šeimoms galima saugiai maudytis, žaisti paplūdimio tinklinį, o aktyvesnio sporto mėgėjai galės mėgautis irklavimu, rinktis jėgos aitvarų, vandens motociklų pramogas.

Kaip taisyklė, pietinis paplūdimio galas linkęs pritraukti jaunesnę, gyvesnę minią, o šiaurinis galas yra populiarus tarp šeimų, vyresnių žmonių. Atplaukus keltu reisu Klaipėda-Karlshamn, su automobiliu ir keltu iki Toftos miesto tektų vykti apie 348 km. Tai beveik identiškas atstumas kaip nuo Vilniaus iki Palangos.

Kitas žymus Švedijos pakrantės paplūdimys – visus metus atviras Südersand. Jis yra vienas populiariausių šalies paplūdimių ties Baltijos jūrą. Südersando paplūdimiai yra mažoje Faro saloje šalia Gotlando, esančioje 200 kilometrų į pietus nuo Stokholmo ir 400 km nuo Karlshamn miesto. Salą galite pasiekti iš Stokholmo plaukiančių keltų maršrutais Nynashamn-Visby ir Faresund-Faro.

Südersand džiugina lankytojus puikiais restoranais, kavinėmis, golfo, tinklinio, futbolo aikštėmis, daugybėmis mažomis parduotuvėlėmis. Be to, jei atsibodo ilsėtis paplūdimyje, labai paprastai galite pasiekti bet kurį Gotlando salos tašką itin greitai. Faro sala turi ilgą, seną įspūdingą istoriją, su kuria galima susipažinti tyrinėjant salos miestus bei muziejus.

123rf.com nuotr./Gotlandas
123rf.com nuotr./Gotlandas

Keliautojams, norintiems apsilankyti ne tik paplūdimiuose, bet ir šalies miestuose, turėtų aplankyti Ribersborg paplūdimį Malmės mieste. Ribersborgas, iš tikrųjų, yra dirbtinis paplūdimys, kurio smėlis buvo atgabentas iš Ersundo 1920-ųjų viduryje. Vos už trijų kilometrų nuo miesto centro esantis paplūdimys leidžia pasijausti tarsi pajūrio kurorte.

Ribersborge vyksta reguliarūs renginiai, estafetės, kitos aktyvios veiklos, veikia kavinės, kioskai, kuriuose siūlomi užkandžiai, aplinkui specialiai paruoštos vejos piknikams, veikia dušai, atskirta zona poilsiautojams su gyvūnais.

123rf.com nuotr./Ribersborg, Malmė, Švedija
123rf.com nuotr./Ribersborg, Malmė, Švedija

Pasiekti automobiliu Malmę ir šį paplūdimį atplaukus keltu į Karlshamną yra itin lengva ir greita: nuo Karlshamn iki Ribersborgo tektų vykti vos 150 km.

Pailsėję paplūdimiuose traukia pažinti miestus

Keliautojai, norintys pažinti ne tik Švedijos sostinę Stokholmą, bet ir mažesnius miestus, privalo aplankyti antrą pagal dydį Švedijos miestą Geteborgą, kuriame gyvena 500 000 gyventojų ir jis yra didžiausias Skandinavijoje jūrų uostas, įsikūręs Švedijos vakarinėje pakrantėje. Miestą XVII a. įkūrė Švedijos karalius Gustavas II Adolfas.

123RF.com nuotr./Geteborgas
123RF.com nuotr./Geteborgas

Kadaise Geteborge buvo didžiausia Švedijos laivų statykla, o dabar miestas žymus savo muziejų skaičiumi, dviračių takais, Lisebergo atrakcionų parku, kurį per metus aplanko net apie 2,8 mln. lankytojų. Taip pat Geteborgas garsėja kaip universitetinis miestas, kuriame mokosi maždaug 50 tūkst. studentų. Mėgstantiems miesto šurmulį, gali apsilankyti Kungsportsavenyn, pagrindinėje Geteborgo gatvėje, kurioje apstu barų, kavinių, restoranų gatvės muzikantų ir prekybininkų. Geteborgo miestą nuo Karlshamno skiria apie 300 km, kuriuos nesunkiai galima įveikti automobiliu.

Iš Lietuvos atplaukus tiesiai į Karlshamną keliautojai turės galimybę susipažinti su nuostabia šio miesto istorija. Karlshamno pavadinimas reiškia „Karaliaus uostas“, todėl atplaukus pasitinka VII a. įkurto miesto didinga aura: Karlshamnas įkurtas pačioje pietryčiausioje Švedijos dalyje ir dėl savo gamtos grožio dar yra vadinamas „Švedijos sodu“. Be to, miestas nėra didelis, todėl aplankyti visus žymiausius objektus būtų galima netgi su dviračiu.

Žuvies mylėtojams būtina apsilankyti „Laxens hus“ lašišų namuose. Tai už 10 km nuo Karlshamno įsikūręs žvejų rojus, kuriame sudarytos idealios sąlygos žvejoti lašišas ir galimybė apsilankyti šiai žuviai skirtame muziejuje. Mėgstantiems istoriją šiame karališkame uoste reikia apsilankyti ir karališkoje pilyje Kastellet – tai tvirtovė, kurios įtvirtinimai pastatyti dar XVII amžiuje ginti miestą nuo Danijos puldinėjimų. Pilis stūkso saloje, greta uosto, puikiai tinka dienos išvykai su šeima ar draugų kompanija.

Mėgstantiems ramybę ir išskirtinio grožio miestus, turi apsilankyti Blekingės regione. Jis yra vienas mažiausių Švedijoje, tačiau turtingas žmonių dar nesuniokotos gamtos peizažais. Regione esančioje Utklippan saloje galima išbandyti pasiplaukiojimą su ruoniais, o paskui aplankyti istorinę Blekingės regiono sostinę Karlskroną.

Šis miestas dabar yra laikomas pasaulinio paveldo dalimi, kuris garsėja savo barokinėmis bažnyčiomis, elegantiškomis aikštėmis, paradinėmis gatvėmis ir įspūdingais senoviniais miesto įtvirtinimais, kurie traukia turistus ir žavi niekur kitur nesurandamu, išskirtiniu skandinavišku stiliumi. Įdomu tai, jog šis miestas buvo įkurtas kaip karinė jūrų bazė karaliaus Karlo XI įsakymu.

Po daugiau nei 300 metų šis miestas iki šiol išlaikęs savo prigimtinę funkciją – jame įsikūrusi vienintelė karinė jūrų bazė ir pakrančių apsaugos būstinė Švedijoje. Be to, atplaukti keltu į Švediją ir neapsilankyti Karlskrone būtų tikra nuodėmė, nes miestas nuo Karlshamno uosto įsikūręs vos už 50 km.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas