Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Neatrasti Čekijos rojai – vietos be turistų

Koronaviruso pandemija sukėlė susidomėjimą kelionėmis į atokias, gamtoje esančias vietas, kuo toliau nuo turistų minių. Rekomenduojame keletą vietų Čekijoje, kurios tikrai pateisins ramaus poilsio mėgėjų lūkesčius.
Rychlebske hory
Rychlebske hory / Shutterstock nuotr.
Temos: 2 Čekija Kelionės

Po žvaigždėtu dangumi

Horní, Dolní Bělá, Úněšov, Úterý, Nečtiny, Manětín, Hvozd – šiuos miestelius ir kaimus juosia Manetinsko kraštovaizdžio parkas, dar žinomas kaip žaliasis Pilzeno krašto rojus. Kadangi Manetinskas yra vienas iš mažiausiai šviesa užterštų regionų, ten buvo sukurta tamsaus dangaus zona. To, ko nematyti iš aplinkinių observatorijų, galima pastebėti iš Manetinsko pievų.

Buvusį karinį poligoną kerta keliai ir takai, vedantys į vaizdingus kampelius. Puikią poilsiavietę galima rasti apleistame Umiržo kaime, miškingoje lygumoje, netoli Nečtinų pilies griuvėsių.

Apleistų kaimų žemė

Čekijos miško kraštovaizdžio parkas įsikūręs apie 85 km į vakarus nuo Pilzeno, palei sieną su Vokietija, nuo Broumovo, Tahovos rajone, iki Česka Kubicės kaimo, netoli Domažlicės. Iki 1990 metų didelė kraštovaizdžio parko dalis buvo pasienio ruože, turistams neprieinamoje vietoje. Čia pavyko išsaugoti daug vertingų faunos ir floros rūšių, gėlėmis apaugusias pievas ir ganyklas, durpynus ir bukynus.

Tačiau vaizdingiausi yra apleisti kaimai, iš kurių likę tik trobų griuvėsiai ir mediniai kryžiai. Ir vis dėlto žmonės jų visiškai nepamiršo. Pavyzdžiui, Plešių kaime arba netoli apleisto Poržejovo kaimo galima rasti gerai prižiūrimų kapinių. Nukritus geležinei uždangai, turistams tapo prieinama senų stiklo dirbtuvių, tankių miškų ir saulėtų pievų žemė. Verta pažvelgti į „Arnost“ stiklo liejyklos liekanas.

Mėlynių kalva

Milan Jaroš nuotr./Rychlebske hory
Milan Jaroš nuotr./Rychlebske hory

Rychlebų kalnai įsikūrę palei Čekijos ir Lenkijos sieną, nuo Klodzko kalnų perėjos iki Ramzovo perėjos. Turistai ten neras jokių civilizacijos patogumų. Žygeiviams rekomenduojamas maršrutas nuo Bilos Vodos iki Boruvkovos kalvos, apaugusios mėlynių krūmais. Jos viršuje yra apžvalgos bokštas, iš kurio matomi Otmuchovo ir Nysos ežerai, Pradedo viršūnė, Smrkas, Klodzko Snežnikas ir Krkonošės kalnai.

Vieniši žygiai Novohrado kalnuose

Čekijos pietuose, netoli Austrijos sienos, galite rasti vaisių sodų, ūkių liekanų ir niekur nevedančių senų alėjų. Tai apleisti kaimai likę vaizdinguose ir mažai pažįstamuose Novohrado kalnuose (čekų: Novohradské hory). Ten gausu miško takų, idealiai tinkančių žygiams pėsčiomis ar dviračiais. Laukiniausias ir visiškai negyvenamas kalnų ruožas yra į pietus nuo Pohorska Ves kaimo. Eidami iš čia į senąsias Pohoržo stiklo dirbtuves Šumavoje, nerasite nė vieno namo. Šalia Kameneco, aukščiausios kalno viršūnės, yra buvusios aludės liekanos ir apgriuvusi Gero patarimo Dievo Motinos bažnyčia.

Vaizdas į Slovakiją nuo Javornikų

Shutterstock nuotr./Javornikai
Shutterstock nuotr./Javornikai

Irgi Javornikų kalnuose nesutiksite daug turistų. Vienintelės dažniau lankomos vietos yra Portašas - Kohutka ir Kasarnė. Tolimus pasienio kalnus galima pasiekti iš perėjos, skiriančios Baltuosius Karpatus ir Javornikus. Rekomenduojamas žygis į Čubuv Kopeco viršūnę. Ten stovi apžvalgos bokštas, iš kurio atsiveria gražus vaizdas į Moravijos ir Slovakijos sieną.

Destinační management turistické oblasti Beskydy-Valašsko o.p.s nuotr./Javornikai
Destinační management turistické oblasti Beskydy-Valašsko o.p.s nuotr./Javornikai

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas