Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Netikėta Tenerifė – griuvėsiai tarsi iš fantastinės knygos

Tenerifė jau seniai vilioja lankytojus. Didžiausia iš Kanarų salų, turinti nuostabius paplūdimius, trečią didžiausią pasaulyje aktyvų vulkaną, vaizdingus žygių maršrutus ir istorines lankytinas vietas. Tačiau retas kas aplanko dar vieną įspūdingą vietą – Gordejuelos siurblinės griuvėsius, kurie atrodo tarsi išnirę iš fantastinės novelės.
Gordejuela siurblinė
Gordejuela siurblinė / 123rf.com nuotr.

„Vandens namais“ vadinama siurblinė tebestūkso virš Atlanto vandenyno bangų ant uolos šiaurinėje Tenerifės pusėje, visai šalia Los Realejos miesto.

Nors pastatas atrodo tarsi didingų rūmų griuvėsiai, iš tiesų jo paskirtis buvo labai kasdienė. Siurblinė buvo statyta tam, kad pumpuotų gėlą vandenį iš Gordejuelos šaltinių į netoliese buvusias bananų plantacijas.

Kaip ir galima įsivaizduoti, vulkaninėje saloje gėlo vandens niekada nebuvo labai daug. Turimų rezervuarų ėmė nebeužtekti, kai saloje buvo pradėti plataus masto žemės ūkio projektai, o gyventojų skaičius išaugo.

Gordejuelos siurblinė buvo pastatyta 1903 m. Ji šaltinio vandenį pumpavo 2 km ilgio vamzdžiu, o tuomet paskirstydavo jį plantacijose akvedukais ir grioviais. Visa tai užtikrino galinga garo mašina.

Tačiau siurblinė veikė tik 15 metų. Atsiradus elektrai ji nebebuvo tokia efektyvi ir praktiška. Tam įtakos turėjo ir bananų verslo problemos, nes Tenerifės vaisius kaina nukonkuravo kitos salos. Tiek siurblinė, tiek virš jos buvęs industrinis kompleksas buvo palikti likimo valiai. Šiandien jo, kaip ir kadaise stovėjusio 15 metų aukščio bokšto, nelikę – tebestovi tik siurblinės griuvėsiai.

Aplink griuvėsius driekiasi ne vienas takas, iš kurio galima saugiu atstumu ir legaliai apžiūrėti vaizdingus griuvėsius, iškilusius virš Atlanto vandenyno bangų. Į siurblinės vidų eiti griežtai nerekomenduojama.

Jeigu Tenerifėje ieškote daugiau įdomių vietų, aplankykite ir Kaletos (La Caleta) paplūdimį, kuriame gyvena šiuolaikinių hipių bendruomenė. Kaletos paplūdimyje apsilankęs Lietuvos fotografas Alfredas Pliadis įamžino šiuolaikinių hipių kasdienybę:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas