Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paaiškėjo, kuri šalis turi galingiausią pasą: Lietuva pateko tarp lyderių

Ne visi pasai yra vienodi. Jungtinių Arabų Emyratų pasų turėtojai be vizų gali keliauti į 180 šalių. Afganistano piliečiai gali vykti tik į 38 šalis. Tačiau, nepaisant šio judumo atotrūkio, beveik kiekvienos šalies pasai šiais metais tapo galingesni, rodo naujas tyrimas, pranešė „Euronews“.
Skrydžio bilietai
Pasai / 123RF.com nuotr.

Remiantis naujausiais „Passport Index“ duomenimis, visose šalyse, išskyrus Vanuatu, šiais metais padidėjo kelionių laisvė.

Vidutiniškai pasų turėtojai šiemet galėjo patekti į 16 papildomų šalių.

Vienas iš „Passport Index“ įkūrėjų Hrantas Boghossianas rezultatus apibūdino kaip „optimizmo priežastį“.

„Pasaulis viršijo prieš pandemiją nustatytą atvirumo kriterijų, ir yra rimtų požymių, kad ši augimo tendencija išliks, – sakė jis.

– Ypač džiugu, kad toks augimas pastebimas padidėjus geopolitinei įtampai ir ekonominiams neramumams, o tai rodo, kad šalys sutinka, jog pasaulis, kuriame mažiau sienų, gali padėti spręsti kai kuriuos svarbiausius XXI a. iššūkius.“

Indekso sudarytojai pripažino, kad šis augimas iš dalies susijęs su COVID-19 apribojimų panaikinimu, tačiau primygtinai tvirtino, kad jis taip pat susijęs su vis labiau vertinama judėjimo laisve ir populiarėjančiu skaitmeninio klajoklio darbu iš bet kurios vietos.

Nepaisant bendro augimo, tarp skirtingų pasų turėtojų vis dar yra didžiulis „judumo atotrūkis“.

123rf.com nuotr. / Pasas
123rf.com nuotr. / Pasas

Turėdamas tinkamus dokumentus, keliautojas gali prasmukti pro saugumo patikros postą nė nežvilgtelėjęs atgal. Tačiau ne tokių galingų pasų turėtojams durys yra uždarytos.

Kurių šalių pasai galingiausi?

Pagal „Passport Index“ pateikiamus duomenis, galingiausią pasą turi Jungtiniai Arabų Emyratai. Šio paso turėtojai be vizos gali keliauti į 121 šalį, 59 šalyse vizą gali gauti atvykę. Išankstinė viza reikalinga tik 18 šalių.

Antrąją vietą užėmė Vokietija, Švedija, Suomija, Liuksemburgas, Ispanija, Prancūzija, Italija, Austrija, Šveicarija ir Pietų Korėja. Šių pasų savininkams išankstinė viza reikalinga 25 šalyse.

Trečioje vietoje yra Danija, Belgija, Portugalija, Norvegija, Lenkija, Airija, JAV ir Naujoji Zelandija. Išankstinė viza privaloma 26 šalyse.

Ketvirtoje vietoje: Čekija, Graikija, Vengrija, Japonija, Jungtinė Karalystė ir Australija. Išankstinė viza būtina 27 šalyse.

Lietuva atsidūrė penktoje vietoje, kurioje taip pat yra Singapūras, Malta, Slovakija ir Kanada.

Lietuva atsidūrė penktoje vietoje, kurioje taip pat yra Singapūras, Malta, Slovakija ir Kanada. Su šiais pasais išankstinė viza reikalinga 28 šalyse, bevizis režimas galioja 121 šalyje, o 49 – vizą galima gauti atvykus.

Prasčiausiai įvertintas Afganistano pasas. Su juo be vizos galima nuvykti tik į 5 šalis, 33 šalyse Afganistano paso turėtojai vizą gali gauti atvykę. Taip pat paskutinėse pozicijose atsidūrė Sirija, Irakas, Pakistanas, Somalis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas