Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pajusti futbolo dvasią – į Christiano Ronaldo gimtinę Madeirą

Madeira – nuostabaus grožio Portugalijos sala, dar vadinama Atlanto vandenyno perlu. Nors sala garsėja egzotiška gamta, svaiginančiais kalnų aukščiais, vandenyno melsvumu, taip pat ji yra labai vertinama sporto entuziastų. Būtent Maderijoje gimė viena žymiausių ir brangiausių futbolo žvaigždžių pasaulyje – Christiano Ronaldo.
Kamara de Lobosas, Madeira
Kamara de Lobosas, Madeira / 123RF.com nuotr.

C.Ronaldo jau ne vienerius metus yra reikšmingas Madeiros salos turizmo akcentas, kasmet į salą pritraukiantis tiek šio futbolininko gerbėjus, tiek ir futbolo aistruolius iš viso pasaulio. Sporto entuziastų norą apsilankyti Madeiros saloje ir pajusti futbolo dvasią dar labiau sustiprina artėjančios Olimpinės varžybos, šiais metais vyksiančios Paryžiuje. Olimpinės žaidynės įkvepia domėtis sportu, jo šakomis, iškiliais sporto atstovais bei jų gyvenimo istorijomis. Apžvelgsime, koks buvo futbolo žvaigždės C. Ronaldo gyvenimas gimtojoje Maideiroje ir kur šiandien dažniausiai traukia jo gerbėjai, o „Tez Tour“ atstovė Inga Aukštuolytė atskleis ir dar keletą vietų, kurias rekomenduotų saloje aplankyti futbolininko gerbėjams ir ne tik.

Futbolininko gyvenimas saloje ir ankstyva šlovė futbolo pasaulyje

C.Ronaldo gimė 1985 m. vasario 5 d. Madeiroje ir savo ankstyvąją futbolo karjerą pradėjo gimtinėje. Futbolo žvaigždė kartu su tėvais ir broliu vaikystę leido Santo Antonio rajone. Šalia namų sodo esantis žemės sklypas buvo paverstas improvizuota futbolo aikšte, kurioje mažasis C. Ronaldo treniravosi. Geriausi C. Ronaldo futbolo įgūdžiai kilo būtent iš gatvės - priešais namą, kuriame jis užaugo, buvusiame sklype prasidėjo jo futbolininko karjera. Būsima futbolo žvaigždė visada treniruodavosi iki vėlumos, todėl jo mama ar seserys dažnai turėdavo išeiti į kiemą ir prašyti mažąjį C. Ronaldo grįžti namo. Šeima gyveno paprastai – šeimoje augo trys vaikai, todėl tėvai turėjo dirbti per tris darbus, kad išlaikytų šeimą. Nepaisant nelengvos padėties, C. Ronaldo tėvai sugebėjo surinkti pakankamai pinigų, kad galėtų išleisti sūnų į pradinę mokyklą. Bėgant metams būsimos sporto žvaigždės meilė futbolui tik augo.

123RF.com nuotr./Futbolas
123RF.com nuotr./Futbolas

Būdamas 8 metų jis jau žaidė futbolą „Andorinha FC“ klube, kuriame įsidarbino jo tėvas. Čia C. Ronaldo ir toliau tobulino savo įgūdžius. Po dvejų metų darbo vietiniame „Nacional“ klube C. Ronaldo patraukė Portugalijos milžino Lisabonos „Sporting“ akį ir jam buvo pasiūlytas kontraktas. Tuomet jam tebuvo 11 metų. Jis sužavėjo trenerius ir žaidėjus, būtent todėl „Sporting“ pasiūlė C. Ronaldo vietą komandoje. Vėliau jis paliko savo šeimą Madeiroje ir išvyko į Lisabonos akademiją Alkočete – tai buvo jo gyvenimą pakeitęs sprendimas, kuris paskatino jį tapti žaidėju, kurį žinome šiandien. Per ateinančius dvejus metus C. Ronaldo žaidimas nepaprastai patobulėjo ir jo artimi žmonės pradėjo suprasti, koks geras futbolo aikštelėje jis gali būti. C. Ronaldo tuo pačiu metu buvo pašalintas iš mokyklos už nederamą elgesį. Jo tėvai nusprendėnutraukti jo mokslus mokykloje ir leisti jam susitelkti tik į futbolą. Tai buvo labai rizikingas sprendimas, nes jis nepaliko jokio atsarginio plano ir dar labiau padidino spaudimą vaikui, kuris ką tik tapo paaugliu. Vis tik, kuomet sportininkui buvo 16 metų, jo klubo vadovas László Bölöni paaukštino jį į pirmąją Lisabonos „Sporting“ komandą. 2002 m. spalio 7 d. jis debiutavo „Primeira Liga“ futbolo lygoje ir pelnė du įvarčius pergale 3:0. Po to jis iš karto tapo karščiausia Europos futbolo žvaigžde, dėl jo pradėjo varžytis tokios komandos kaip „Liverpool“, „Arsenal“ ir „Manchester United“.

C.Ronaldo muziejus apžvelgia futbolininko gyvenimo kelionę

Vienas iš svarbiausių objektų Madeiroje, siekiantiems pažinti C. Ronaldo gyvenimą, profesinę karjerą, pamatyti futbolininko trofėjus, yra „CR7“ muziejus. „CR7“ muziejus Madeiroje yra viena iš tų vietų, kuri pritraukia futbolo gerbėjus iš viso pasaulio. Idėją sukurti tokį muziejų paskatino C. Ronaldo šeima. „CR7“ yra ne tik duoklė sportininko pasiekimams, bet ir simbolis, rodantis, kaip vienas žmogus gali paveikti pasaulio suvokimą apie visą salą. Turistų jau pamėgtas Funšalis tapo piligrimystės vieta Ronaldo gerbėjams iš viso pasaulio. Šios vietos įkūrimas liudija futbolininko dėkingumą gimtajam miestui ir bendruomenei, kuri jį palaikė nuo pat karjeros pradžios. Muziejuje esantys eksponatai ne tik demonstruoja individualius futbolininko pasiekimus, bet ir tai, kaip sportas, aistra ir ryžtas gali pakeisti gyvenimą. Muziejus buvo atidarytas 2013 m. gruodžio 15 d. ir yra įsikūręs greta Funšalio uosto, šalia jo vardu pavadinto viešbučio. Iš pradžių muziejus buvo įsikūręs Imperatriz Dona Amélia gatvėje, tačiau 2016 m. birželio 6 d. jis persikėlė į naują erdvę Praça do Mar, 1400 kvadratinių metrų patalpą. Muziejaus naujos erdvėse atidaryme, be paties C. Ronaldo, dalyvavo keli svarbūs vietos asmenys, pavyzdžiui, Portugalijos prezidentas Marcelo Rebelo de Sousa ir regiono vyriausybės prezidentas Miguelis Albuquerque. Muziejuje galima išvysti 126 individualius ir kolektyvinius trofėjai, kurie buvo iškovoti per visą futbolininko karjerą. Trofėjai, nuotraukos ir įvairios instaliacijos demonstruoja sportininko gyvenimo kelionę nuo jauno berniuko iš Madeiros iki vieno labiausiai atpažįstamų sportininkų pasaulyje.

Keliautojus į Madeirą traukia ne tik C. Ronaldo šlovę žymintys objektai, bet ir su sportu susijusios pramogos

Inga Aukštuolytė, didžiausio Lietuvos kelionių organizatoriaus „Tez Tour“ ryšių su visuomene ir rinkodaros skyriaus vadovė teigia, kad keliaujantys į Madeirą iš karto pastebi ryšį tarp salos ir garsiojo futbolininko – vienintelis salos oro uostas pavadintas C. Ronaldo vardu. Tad net tie, kurie iš anksto nebūna pasidomėję šio portugalo gyvenimo istorija, su ja susipažįsta vos pasiekę oro uostą. O kokius objektus Madeiroje, susijusius su garsiuoju futbolininku, rekomenduojama aplankyti? ,,C. Ronaldo gerbėjams būtina aplankyti Funšalyje esantį jau anksčiau minėtą „CR7“ muziejų, kuriame eksponuojami garsiojo sportininko trofėjai, suvenyrai ir supažindinama su svarbiausiais jo karjeros įvykiais. Visai šalia muziejaus yra viešbutis „Pestana CR7 Hotel“, apgyvendinimą jame siūlo ir kelionių organizatorius „Tez Tour“. Šis elegantiškas viešbutis buvo sukurtas „Pestana“ viešbučių tinklo ir visame pasaulyje žinomo futbolininko partnerystės dėka. Čia dera prabanga ir futbolo tematika, o gyventojams siūlomi modernūs kambariai ir stilingas futbolininko karjeros įkvėptas dizainas. Svečiai gali laiką leisti baseine ant stogo, sportuoti gerai įrengtoje treniruoklių salėje ar apsilankyti SPA centre. Futbolo entuziastai čia mėgausis išties unikalia patirtimi, o dėl patogios viešbučio vietos tai yra puikus pasirinkimas ir tiems, kas nori pažinti salą ir jos lankytinas vietas.

C.Ronaldo statula Funšalio krantinėje šalia „CR7“ muziejaus yra dar viena populiari vieta saloje, pritraukianti daugybę futbolininko gerbėjų ir turistų. 2014 m. atidengta bronzinė statula yra daugiau kaip trijų metrų aukščio ir vaizduoja Ronaldo, stovintį klasikine poza, bei primena jo pasiekimus ir indėlį į futbolo istoriją. Turistai dažnai mėgdžioja Ronaldo stovėseną fotografuodamiesi. O galiausiai, galima apsilankyti senajame Ronaldo šeimos rajone Santo António bei susipažinti su ankstyvuoju jo gyvenimu laikotarpiu“, - pasakoja I.Aukštuolytė.

Tiesa, Madeiroje sporto entuziastams siūlomos ne tik su C. Ronaldo gyvenimu bei karjera susijusios pramogos. ,,Madeiros stadione, vadinamame Estádio da Madeira, žaidžia „C.D. Nacional“ klubas, o Estádio do Marítimo – „C.S. Marítimo“ vienuolikė. Lankytojai šiuose stadionuose gali stebėti vietos futbolo rungtynes. Iš Madeiros taip pat kilę buvę profesionalūs futbolininkai Daniel Miguel Alves Gomes (Danny) bei Luís Miguel Brito Garcia Monteiro (Miguel Monteiro), žaidę ir Portugalijos rinktinėje. O vaizdingame Santo da Serra golfo klube vyksta Madeira Open golfo turnyras, kuris yra Europos golfo turnyro dalis. Saloje taip pat yra puikių teniso aikštelių, palankus Madeiros klimatas leidžia žaisti ištisus metus ir pritraukia tiek mėgėjus, tiek profesionalius žaidėjus. Salos kraštovaizdis tiesiog kviečia keliautojus išbandyti įvairių sportinių veiklų ir patiems: žygiuoti pėsčiųjų takais ar levadomis, važinėti kalnų dviračiais, o vandens sporto mėgėjams patiks Madeiros pakrantės, puikiai tinkančios banglenčių sportui, nardymui ir buriavimui“, - užbaigia I.Aukštuolytė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas