Restorano „deCuba“ vadovas Ričardas Macionis sako, kad kainos pas juos pasikeitė po 2 metų pertraukos. Tai nulėmė ne tik kaip niekad anksti prasidėjęs sezonas ir lankytojų gausa, bet ir daugybė kitų veiksnių.
„Pas mus kainos pasikeitė jau balandžio pabaigoje, nes jau tada pajautėme sezono startą. Kadangi pavasaris buvo kaip niekad šiltas, lankytojų savaitgaliais buvo kaip įprastinę vasaros dieną“, – sako R.Macionis.
Kaip pagrindinius veiksnius kainų pokyčiams jis įvardija augančius darbuotojų atlyginimus, besikeičiančią apmokestinimo sistemą.
„Tad mes esame įpareigoti pakelti kainas. Darbuotojas pats pradeda rinktis, kokio jis nori atlyginimo – negalime pasiūlyti minimalaus atlyginimo ir tikėtis, kad darbuotojas mielu noru priims pasiūlymą“, – teigė Ričardas.
Kai kurių patiekalų kainos restorane pakilo 10 proc., kai kurių išliko nepakitusios. Džiaugtis gali lietuviškos virtuvės mėgėjai – cepelinai, bulviniai patiekalai liko senomis kainomis.
„Šiek tiek pabrango mėsos, grilio patiekalai, nes tiekėjai produktus tiekia jau didesnėmis kainomis. Kainos pakilo ir dėl grilio virtuvės darbuotojų – jie yra brangiausi apmokami, jų atlyginimai taip pat kyla“, – sako vadybininkas.
Vis dėlto nežymūs pokyčiai poilsiautojams maisto meniu nekliūva. Daug daugiau replikų restorano darbuotojai iš lankytojų sulaukia dėl pokyčių svaigiųjų gėrimų rinkoje. R.Macionis sako, kad kainos išties keitėsi – alus šiemet jau brangesnis.
„Pajūrio žibinte“ dirbanti Danguolė Kasparė taip pat pritaria, kad alkoholio kainos pakito, tačiau nežymiai. Anot jos, lankytojai pokyčio neįžvelgia arba burba visados: „Kad ir ta pati kaina, sako, kad pabrango“.
Restorano „Cepeliniškės“ darbuotoja net nepabaigus klausimo atšovė, kad kainos šiemet tikrai keitėsi. Prisistatyti nenorėjusios darbuotojos teigimu, kainos kilo dar birželį.
„Keitėsi visų patiekalų kainos. Kaip stipriai – negaliu pasakyti, bet keitėsi“, – sako darbuotoja.
„Kainų atžvilgiu pokyčių neįvyko. Patys koncentravomės į produkto gerinimą, kadangi pastaruoju metu konkurencija smarkiai išaugo“, – sako prieš keletą metus pajūryje duris atvėrusios vaflinės „Yogugu“ darbuotojas Eduardas.
Tik atsidariusi kavinė sulaukė didžiulio populiarumo, netrukus atsirado daugiau konkuruojančių įstaigų. Tad jei pradininkėje „Yogugu“ vaflių su skirtingais pagardais kainos siekia apie 5 eurus, kitose vietose šio deserto galima rasti ir už 3-3,5 eurų.
„Labai daug konkurentų, todėl būna, kad jau iki mūsų nebeateina. Na, bet tai nėra priežastis keisti kainas“, – pabrėžia įstaigos darbuotojai.
Jų teigimu, lankytojų kainos irgi negąsdina: „Sako, kad verta, nes žino, kad gaus geresnės kokybės“.
Palangos Basanavičiaus gatvėje žuvimi prekiaujanti moteris irgi džiaugiasi, kad pokyčių neįvyko. Vis dėlto ji įžvelgia kitą problemą – kol kas poilsiauja „vidutiniokai“.
„Kainos nepasikeitė, tik stipresnių pirkėjų mažiau“, – sako ji. – Vidutiniokai ima skumbrytę“.
„Stipresni pirkėjai“ – tai poilsiautojai, kurie vakarienės metu pasilepina ne tik plekšne, bet net ir 57 eurus kainuojančiu unguriu.
Vidutiniokų perkamos skumbrės vienetas kainuoja 3–3,5 euro, karšio kainuos svyruoja nuo 5 iki 6 eurų. Jų taip pat mėgiama prekė – 8-9 eurus kainuojantys „šamukai“.
„Sezonas tik įsibėgėja, kol kas poilsiautojų gausa matoma savaitgaliais. Baigsis vaikams mokslai, tada lankytojų tikrai padaugės“, – sako ji.
Dabar atostogauja „valgytojai namuose“, trūksta rusų
Nors didžiosios dalies maitinimo įstaigų darbuotojai sutiko, kad lankytojai kainų pokyčio nepastebi, jau ne vienerius metus pastebima tendencija jų nedžiugina. Permainingais orais garsėjantis birželis į pajūrį sukviečia „valgytojus namie“.
Taip restoranų ir kavinių darbuotojai vadina poilsiautojų bangą, kuri atostogų metu pinigų savo pilvams neleidžia – valgo namie. Anot darbuotojų, tokiai auditorijai galima priskirti pajūrio apylinkėse gyvenančius žmones.
Tuo tarpu nuo Joninių – atidarius tikrąjį Palangos sezoną – čia tikimasi tikrųjų poilsiautojų. Tų, kurie savo atostogų neįsivaizduoja prie puodų, todėl leidžia sau pasimėgauti ne tik vakarienėmis, bet ir pusryčiais bei pietumis kavinėse.
„Nuo liepos vidurio atvyks geriausi lankytojai“, – sako „Cepeliniškių“ darbuotoja.
„Pajūrio žibinte“ dirbanti Danguolė pritaria, kad iki Joninių atostogauja „ne tikrieji poilsiautojai“. Šie kavinėse nesilanko arba užsukę išsisuka tik su kepta duona.
„Po Joninių pastebime, kad kurorte padaugėja bent kelioms savaitėms atvykstančių poilsiautojų, užsieniečių. Kaip patys sakom, tų turtingesnių būna“, – sako restorano administratorė.
Ir nors antplūdis dar tik numatomas, Danguolė sako, kad sumažėjus srautams iš Rusijos pelnas vis tiek bus apmažėjęs.
„Labai gerai būdavo, kai jie atvykdavo. Rusai labai gerai valgo, išleidžia daug pinigų“, – teigė moteris.
Lankytojų nuomonės išsiskyrė
Jau ne vienerius metus Palangoje besilankantys Vigilija ir Linas galėtų būti tituluojami tikrais kurorto ekspertais. Jie prie jūros atvažiuoja kone kiekvieną savaitgalį. Tarp Klaipėdos ir Kauno gyvenanti šeima sako, kad atvykti į Palangą traukia Baltijos jūra, saulė, neretai ir darbai.
„Mes mylime Klaipėdą, bet pasivaikščioti prie jūros smagiau čia. Žmonių srautai negąsdina, nes kol kas jie tikrai nėra dideli“, – sako Vigilija.
Nakvynei jie renkasi atokiau nuo Palangos centro esančius viešbučius, ten mažiau turistų kopose, prie jūros.
„Kainos išties didelės, svarbiausia, kad nelabai yra už ką mokėti. Kaina didelė, o kambariai atrodo nelabai viliojančiai. Kokybės ir kainos santykis nesuderinamas, todėl dažnai renkamės užsienį, nes už tą pačią kainą gauni daug daugiau, nei čia“, – sako Vigilija.
Jie pritaria, kad kainos tikrai šoktelėjusios ir restoranuose, bet turi kelias mėgstamas vietas, kur produktai švieži, o patiekalų kainos negąsdina. Vis dėlto kalbėdami apie bendrą situaciją neslepia apmaudo.
„Mano mama tiekia maisto produktus kavinėms Palangoje, tai pabrėžė, kad geriau čia nevalgyti. Matydama, kaip atrodo vaizdas virtuvėje, siūlo rinktis restoranus ne Basanavičiaus gatvėje“, – sako poilsiautoja.
Iš Latvijos atvykusi šeimyna sako, kad Palangoje atostogauja jau apie 10 metų. Šį kurortą jie renkasi dėl atstumo, taip pat dėl didelės gausos pramogų.
„Vaikams čia taip pat labai smagu, nes galima ne tik būti prie jūros, bet ir rasti daugybę skirtingų veiklų“, – sako poilsiautoja.
Paklausta apie kainas, šeimyna sutiko, kad šuolis tikrai matomas, tačiau dėl pokyčio jie nesistebintys, o ir patys problemų neįžvelgia.
Palangos močiutės kambarys už 25 eurus kandidatų nedomina
Palangos centre, šalia kino teatro „Naglis“ savo nuosavame name kelis kambarius nuomojanti palangiškė Danutė sako siūlanti kambarius labai palankiomis kainomis. Deja, norinčių apsigyventi – nėra.
„Be pusryčių, aišku, bet pačiame centre siūlome labai pigius apartamentus“, – sako ji.
Jos nuomojami kambariai turi bendrą virtuvę, dušą, tualetą, tačiau, kaip pati sako, miegamieji labai tvarkingi. Už vieną naktį dviviečiame ji prašo vos 25 eurų. Tiesa, susidomėjusių nėra daug, nors, kaip moteris sako, dirba legaliai, turi patentą.
„Visi dabar turtingi labai, gal todėl ir neužsuka. Kokia viena bobulytė atvažiuoja, o jauni žmonės nori privatumo. Anksčiau būdavo kitaip“, – liūdi nuomotoja.
Kaip pati sako, anksčiau pagelbėdavo prie senosios Palangos stoties ar prie įvažiavimo į miestą pačios siūlomos nuomos paslaugos – anksčiau moteris kartu su kitomis „Palangos močiutėmis“ kambarius reklamuodavo laikydamos plakatus.
Tuo tarpu apartamentus beveik prie pajūrio siūlančios vilos „Amber Inn“ administratorė Ona Birienė 15min džiaugėsi, kad pas juos rasti laisvų kambarių sunku. Lankytojų neatbaido net ir netrukus pakilsiančios kainos.
Name galima rasti šešis kambarius – kelis dviviečius ir kelis apartamentus keturiems. Jų kainos skiriasi ne tik nuo pasirenkamo kambario dydžio, bet ir datos. Suprantama, kad atostogaujantys darbo dienomis gaus pigesnį pasiūlymą.
Kaip teigė administratorė, pas juos tikrasis sezonas dar neprasidėjo, tad iki šios dienos dviviečių kambarių kainos siekia nuo 50 eurų darbo dienomis, savaitgaliais – 60 eurų. Išsinuomojus ilgesniam laikui taikoma nuolaida. Šeimyniniai apartamentai savaitgalių metu kainuoja nuo 80 iki 100 eurų.
„Tikrasis sezonas pas mus atsidaro po Joninių, po jų kambarių kainos kiek šoktels. Tokiomis kainomis, kaip dabar siūlome savaitgaliais, po Joninių siūlysime kambarius darbo dienomis. Bus taikomos sezono kainos“, – sako administratorė.
Sezonas prailgėjo dėl „pasikeitusio Palangos veido“
Palangos turizmo informacijos centro direktorė Rasa Kmitienė 15min pabrėžia, kad egzistuojantis mitas, jog Palangoje sezonas atsidaro tik po Joninių, seniai klaidingas. Didžiuliu lankytojų srautu pajūris džiaugiasi jau nuo pat gegužės galo.
„Pastebime tendenciją, kad aktyvus turizmo sezonas prasideda gerokai anksčiau. Pagrindinis kriterijus – geras oras, kuris pritraukia lankytojus, tačiau didžiąją dalį atvykti skatina pasikeitęs Palangos įvaizdis“, – tikina R.Kmitienė.
Jos teigimu, už prailgėjusį sezoną reikia dėkoti sutvarkytiems keliams, prasiplėtusiai paslaugų įvairovei, renginių pasirinkimui, užimtumo programoms.
„Palanga yra išskirtinė tuo, kad ji gali pasiūlyti visą spektrą apgyvendinimo paslaugų – nuo 3 eurų pas babytę palėpėje iki prabangiausių vilų ar apartamentų net ne už 200 eurų nakčiai. Tas pats galioja ir maisto sektoriuje – esame tie, kurie gali pasiūlyti įvairovę pagal lūkesčius, pajamas, finansines galimybes“, – sako Rasa.
Turizmo centras pastebi, kad Palangoje visų pirma užsipildo gyvenamosios vietos viešbučiuose ar apartamentuose, tik vėliau kreipiamasi į privatų sektorių. Anot direktorės, taip yra todėl, kad per kelerius metus pasikeitė ne tik Palangos, bet ir atvykstančiųjų „veidas“.
„Nebėra žalio jaunimėlio, kuris atvyksta į Palangą palėbauti ir pernakvoti ant suoliuko. Jau pastebime, kad į Palangą atvyksta reikalaujantys kokybiškų paslaugų, kokybiško maisto. Vis dažniau sulaukiame klausimų apie įvairesnę virtuvę, poreikį degustaciniam meniu, o ne poreikiui žalio kotleto. Pastebime tendenciją, kad Palanga tampa subtilesnė ir rafinuotesnė“, – sako Rasa.
Kalbėdama apie kainų pokyčius pajūryje, direktorė pritaria, kad nuo Joninių lankytojai neturi stebėtis išvydę kiek aukštesnes sumas kavinėse ar rinkdamiesi nakvynę. Vis dėlto, kaip ir minėta, dėl ypatingai šilto pavasario kainas kai kurios įstaigos jau pakėlusios.
„Vis dažniau juokaujame, kad reikės sakyti, jog aktyvus sezonas jau nebe nuo Joninių, o nuo birželio prasideda“, – juokiasi direktorė.