Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Palanga kovą dėl poilsiautojų pralaimi ne tik dėl aukštų kainų, bet ir pramogų

Viešbutis Palangoje neretai nusileidžia tokios pačios kainos viešbučiui, pavyzdžiui, Turkijoje ar Graikijoje, nes negali pasiūlyti ne tik mažesnių kainų, bet ir pramogų. Taip LRT RADIJUI sako kelionių agentūros „Kelionių panorama“ vadovė Kristina Graužinienė. Anot jos, atostogaudami užsienyje galime būti užtikrinti, kad nereikės sukti galvos dėl maisto ar pramogų, o oras visada bus geras, todėl tai vilioja lietuvius vykti atostogauti svetur.
Atsigavusi Palanga po trečiadienio liūties
Palanga / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

– Kokie mes esame keliautojai? Ar vis daugiau keliaujame, ar dar nepakankamai?

– Lietuviai keliauja labai daug. Kokie keliautojai esame? Mano nuomone, esame keliautojai tinginiai. Iš tiesų taip yra, nes vis daugiau lietuvių renkasi „viskas įskaičiuota“ atostogas, jie nori patogaus viešbučio ant jūros kranto, jie nori, kad viešbutis būtų kuo mažiau nutolęs nuo oro uosto, kad tektų kuo trumpiau kankintis ir būtų galima greičiau patekti iki išsvajotosios vietos.

– Esate sakiusi, kad, nors visi mylime Lietuvos pajūrį, yra kelios priežastys, dėl kurių vis daugiau lietuvių pirmenybę teikia poilsiui Pietuose. Kokios tos priežastys?

– Pirminė priežastis, be abejo, yra kaina. Taip pat – oras. Nors ši vasara, sakykime, mus lepina, tačiau nėra jokios garantijos, kad mes užsisakę viešbutį Palangoje ar Nidoje po trijų savaičių tikrai džiaugsimės saule, šilta jūra ir pan.

Pietų kurortai šią prabangą mums tiesiog garantuoja. Turkija, Ispanija, Graikija... mes visada žinome, kad ten mūsų laukia puikus oras, šilta jūra, šilti baseinai, daug pramogų vaikams. Vėlgi viena iš priežasčių, kodėl žmonės renkasi pietų kurortus, yra ta, kad mūsų pajūryje trūksta pramogų mažiesiems.

– Galbūt klystu, bet tikrai nežinau tokių viešbučių Lietuvoje, kurie turėtų tuos pačius animatorius, įvairiausias pramogas. Ten yra žmonės, kurie užsiima su vaikais, o tu gali tiesiog pailsėti.

– Apie tai, manyčiau, net nėra ką kalbėti. Tai visiškai nesulyginami dalykai. Greičiausiai bet kuris penkių žvaigždučių viešbutis Turkijoje turi vandens kalnelius, visi jie turi savo animatorius, praktiškai visi turi „viskas įskaičiuota“ maitinimo sistemą. Lietuvoje nerasime nieko panašaus. Jeigu ir rasime, kaina tikrai bus atitinkama ir tikrai nebus sulyginama su tuo, ką gauname ten.

„Scanpix“ nuotr./Turkija
„Scanpix“ nuotr./Turkija

– Jūs sakote, kad ten garantuota šiluma, daugiau komforto ir pramogų, kas svarbu – ir mažesnė kaina. Dėl pirmųjų aspektų galima sutikti, bet ar tikrai toli šiltuose kraštuose yra pigiau negu pajūryje?

– Esame atlikę skaičiavimų. Jeigu lyginsime bent jau panašaus lygio viešbučius Palangoje ir, tarkime, Turkijoje arba Graikijoje (tai mus pačius gerokai nustebino) kaina, tarkime, keturių asmenų šeimai yra arba lygiai tokia pati arba gerokai mažesnė. Kaina Turkijoje, Graikijoje yra mažesnė nei kaina Lietuvoje, o pramogų mes gauname gerokai daugiau.

Be to, ten dažniausiai taikomas maitinimo tipas „viskas įskaičiuota“. Tai reiškia, kad pirkėjas, pirkdamas tokią kelionę, jau nebeturės rūpintis savo maitinimu, savo pramogomis. Lietuvoje jis viską turi pasidaryti, grubiai tariant, pats. Jis turi susigalvoti sau pramogų, kiekvieną vakarą turi sugalvoti, kur jis vakarieniaus ir kur dieną pietaus. Beje, ne visada mūsų laukia šilta jūra.

– Bet reikėtų nepamiršti, kad Turkijoje viešbučiai gauna subsidijas iš valstybės, yra remiami, todėl jiems paprasčiau siūlyti tokias pramogas. Bet vis dėlto, jeigu atmestume Lietuvą, kur dažniausiai vykstame užsienyje? Turkija vis dar yra numeris vienas, bet kas be jos?

– Graikija sparčiai populiarėja. Taip pat – Bulgarija, kuri pasitinka, sakyčiau, labai tinkamu klimatu vaikams. Jeigu lygintume oro temperatūras, tai Turkijoje ir Graikijoje oro temperatūra dabar siekia ir 40°C, Bulgarijoje – 28°C. Taip pat ten yra ir šilta jūra.

– Tarkime, pas jus ateina klientas ir sako – laba diena, noriu atostogauti ir galiu skirti... kiek?

– Jeigu imtume vidurkį, tai 80 proc. Lietuvos poilsiautojų norėtų asmeniui skirti 300–500 eurų be jokių papildomų išlaidų. Tai yra tas biudžetas, iš kurio jie jau nebenori išeiti.

Alfredo Pliadžio nuotr./Poilsiautojai Palangoje
Alfredo Pliadžio nuotr./Poilsiautojai Palangoje

– Kai kurie specialistai sako, kad pasaulis mažėja. Kažkada Tailandas, visa Pietryčių Azija atrodė labai tolima. Dabar, galiu pasakyti iš asmeninės patirties, turbūt kas antras pažįstamas jau yra buvęs Tailande.

– Be abejo, lietuviai keliauja ir į Tailandą, ir į Šri Lanką, ir į Indiją, tik skirtumas yra tas, kad dažniausiai šios kelionės pasirenkamos kaip vieno ar dviejų kartų per gyvenimą kelionės, o Turkija, Bulgarija, Graikija tarsi tapo duona kasdienine – sėdau į lėktuvą, dvi valandas sugaišau ir aš jau vietoje. Viskas labai paprasta, viskas labai greitai. Tos kitos kelionės yra, pavadinčiau, desertas.

– Kaip paaiškinti tai, kad rasti nakvynę Palangoje šiam savaitgaliui ir kitiems liepos ar rugpjūčio savaitgaliams ne taip ir paprasta, nors mes sakome, kad Lietuvoje brangu?

– Iš tiesų pati bandžiau šį savaitgalį rezervuoti sau viešbutį Palangoje. Žinoma, viešbučių yra likę, bet kainos mane eilinį kartą nustebino. Viešbutis be pusryčių mūsų šeimai su dviem vaikais kainuotų 300–400 eurų už dvi naktis.

Užimtumas didelis. Kadangi vasaros pas mus trumpos, žmonės būtent savaitgaliais trokšta nukeliauti į Palangą. Palanga, Šventoji, Nida dažniausiai yra trumpų atostogų kryptys. Žmonės pasiima porą laisvų dienų ir keliauja. Nežinau, situacija nuo pirmadienio iki trečiadienio galbūt būtų kiek kitokia, bet savaitgaliais mes vienareikšmiškai mylime pajūrį.

– Tačiau atostogaujame ne tik vasarą. Kai kurie žmonės kaip tik renkasi atostogas Lietuvoje vasarą, o jau rudenį vyksta kažkur, kur šilčiau nei Lietuvoje. Kur vyksta? Kada pradeda rūpintis tomis kelionėmis?

– Kelionėmis pradeda rūpintis gerokai iš anksto. Ypač didelis dėmesys vaikų rudens atostogoms, kai praktiškai per vieną ar dvi savaites visa Lietuva nori iškeliauti ten, kur šilta.

Mes renkamės Egiptą, Tenerifę. Tarp kitko, Tenerifė tapo pamilta lietuvių. Tai populiari kryptis tiek žiemos, tiek rudens, tiek ankstyvo pavasario atostogoms. [...] Tenerifė yra tiesiog ta kryptis, kur visada laukia puikus oras, bet nebelaukia karštis. Vidutinė temperatūra visada siekia apie 25°C. Ten daug pramogų vaikams, skanus maistas, labai graži gamta.

Shutterstock.com nuotr./Tenerifė
Shutterstock.com nuotr./Tenerifė

Populiarėjanti kryptis – Dubajus, Jungtiniai Arabų Emyratai, ko niekada nebuvo. Tai yra žiemos kryptis.

– Bet šios kryptys nepigios.

– Sąlyginai. Žinoma, jeigu mes rinksimės prabangų viešbutį, tai gali tapti itin brangia kryptimi, bet, jeigu mes norime tiesiog pakeliauti ir pasiimsime miesto tipo viešbutį, tai mūsų kelionė nebus tokia brangi.

– Tai siūlote iš esmės keliauti savarankiškai? Ar žmonės dažnai keliauja savo keliais, o ne keliones užsisako per agentūras?

– Be jokios abejonės, bet didžioji dalis vis tiek užsisako keliones per agentūras. Mes esame šiek tiek tinginiai, per atostogas žmonės nenori problemų. Žinoma, visada geriau tą atsakomybę perkelti kitiems.

– Kaip suprantu, ir šventes pamėgome švęsti nebe Lietuvoje, bet vykti kitur. Kur?

– Iš tiesų pastebėjome, kad tik paleidus pardavimus šventiniam laikotarpiui, iš karto atsiranda didžiulis susidomėjimas. [...] Konkrečiai omenyje turiu Kalėdas ir Naujuosius metus. Ypač šiuo laikotarpiu žmonės pradėjo keliauti, norėdami išvengti visų, kaip sakant, šios dienos Lietuvos rūpesčių – ruošti kalėdinį stalą, sukti galvą, kur sutikti Naujus metus, kas irgi tapo beprotiškai brangu.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Viešbučiai Dubajuje
AFP/„Scanpix“ nuotr./Viešbučiai Dubajuje

Geriausias variantas – užsisakyti maitinimą „viskas įskaičiuota“ ir sėsti į lėktuvą. Šventinės vakarienės jau bus paruoštos, taip pat laukia šiltas oras. Tokiu būdu mes pabėgame nuo žvarbaus vėjo, nuo šalčio. Ką mes renkamės? Tenerifę, Egiptą ir Jungtinius Arabų Emyratus.

– LRT RADIJO klausytoja sako, kad net ir į tolimas šalis vyksta gana nebrangiai, nes keliones užsisako ne per lietuvių, o kaimyninių šalių agentūras. Ar iš tiesų kitų šalių agentūros siūlo pigesnes paslaugas?

– Nebūtinai. Gali būti ir pigiau, jeigu tai paskutinės minutės pasiūlymai, ypatingi pasiūlymai, pavyzdžiui, liko kelios tuščios vietos autobuse, lėktuve. Žinoma, tada gali būti pigiau keliauti ir per Latvija, ir per Estiją, ir per Lenkiją. Bet kainos panašios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas