Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Panamos kanalas: istorija, paženklinta tūkstančių žmonių mirtimis, ir nerimą kelianti ateitis

​​​​​​​Keliauti po Centinę Ameriką ir nepamatyti Panamos kanalo būtų tiesiog nusikaltimas pačiam sau. Jį su daugybe laivų, laukiančių eilėj perplaukti iš Ramiojo vandenyno į Atlanto vandenyną, galima išvysti dar skrendant lėktuvu į Tokumeno oro uostą.
Panamos kanalo statybos ir kaip jis atrodo dabar
Panamos kanalo statybos ir kaip jis atrodo dabar / „Wikimedia Commons“/V.Barštytės nuotr.

Panamos kanalas – tai daugiau nei istorija. Tai – Panamos epopėja, žmogaus jėgos, proto, fizinių galių liudijimas. Idėja iškasti du vandenynus jungiantį kanalą kilo dar XVI amžiuje, kuomet ispanų konkistadorai pastebėjo, kad Panamos sąsmaukos plotis siekia vos 80 kilometrų. Jie jau tada sumojo, kad kanalas padėtų išvengti ilgų ir pavojingų laivų kelionių aplink Pietų Ameriką.

Kanalo projektą parengė žymusis Prancūzijos inžinierius Ferdinandas de Lessepsas, pirmu smuiku grojęs dar kasant Sueco kanalą. Kasybos darbų 1881 m. ėmėsi Prancūzijos finansuojamos kompanijos. Deja, neįvertinus geologinių bei gamtinių sąlygų, dirbant primityviais būdais, nuolat trūkstant lėšų, kanalo statybos trestas bankrutavo, išleidęs 282 mln. JAV dolerių. 1889 m darbai buvo nutraukti.

O svarbiausia ir liūdniausia šio projekto dalis – dėl moskitų, kurie pernešė geltonąją karštinę ir maliariją, darbininkus užpuolė tais laikais neišgydomos ligos, nusinešusios daugybę jaunų vyrų gyvybių (per 8 metus mirė 5600 žmonių). Sostinės senamiestyje Panamos kanalo aukoms atminti yra pastatytas aukštai iškilęs monumentas.

Kanalo kasyba JAV rankose

Galiausiai po finansinės krizės ir politinių skandalų bendrovės akcijos buvo parduotos JAV.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas