Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Panevėžyje pražydo sakuros, žiedus skleidžia ir magnolijos

Panevėžys jau alsuoja pavasariu – Kultūros ir poilsio parke bei Senvagėje, prie Nevėžio krantinės, skleidžiasi pirmieji sakurų žiedai, pradėjo žydėti magnolijos, forzitijos. Nors krokai Senavagėje jau baigė žydėti, bet dar žydi narcizai.
Sakuros Panevėžyje
Sakuros Panevėžyje / Živilė Večiorkutės/www.jp.lt nuotr.
Temos: 2 Panevėžys Sakuros

Vieni žiedai keičia kitus

Panevėžio miesto savivaldybės Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistė Laura Jankevičienė aiškino, kad daugiamečių gėlynų, dekoratyviniu augalų (krūmų) priežiūros darbus vykdo bendrovės „Žalias fonas“ ir „Josvainių gėlė“.

„Kultūros ir poilsio parke susodinti medžiai, gėlynai, krūmai pagal projektą. Papildomai sodinti parke ką nors neplanuojama. Gėlynai yra daugiamečiai ir žydi skirtingu laiku – iki pat rudens. Pražydėjo krokai, o dabar žydėti pradėjo sakuros. Vienos žydi smarkiau, kitos vos, nes pavasariniai orai nelepina. Kiek vėliau žydės Pavasario take pasodinti smulkiažiedžiai lendrūnai, dėmėtieji kemerai, kininiai miskantai, didieji česnakai, česnakai, imperatoriškosios margutės“, – pasakojo L.Jankevičienė ir priminė, kad į parką patenkama 4 kryptimis, o kiekvienai jų suteiktas Pavasario, Vasaros, Rudens ir Žiemos vardas.

Sodinami nauji medžiai

Tiesa, panevėžiečius Kultūros ir poilsio parke džiugina ne vien sakuros. Parko erdves puošia ir gėlių jūra, pamažu ima sprogti krūmų ir medžių pumpurai.

L.Jankevičienės duomenimis, vykdant Kultūros ir poilsio parko atnaujinimo darbus, prieš dvejus metus čia pasodinti 358 nauji medžiai – paprastieji klevai, himalajiniai beržai, sidabrinės liepos, paprastosios liepos, spygliuočiai – juodosios pušys, paprastosios pušys. Taip pat 123 krūmai, tokie, kaip raudonosios sedulos, baltosios sedulos, palaipinės sedulos, tarpinės forzitijos ir beveik 26 tūkstančiai daugiamečių gėlių sodinukų.

Žydės ir obelaitės

Pasak Miesto infrastruktūros skyriaus vyriausioji specialistės, naujų medžių Kultūros ir poilsio parke sodinti nesiruošiama.

„Daugiau sodinukų yra Senvagės teritorijoje pasodinta. Senvagėje pražydo magnolijos, o po jų turėtų pradėti žydėti obelaitės. Parėjusią savaitę žydėjo krokai, o dar tebežydi geltonieji narcizai. Vieni žiedai keičiu kitus. Auga dekoratyvus medžiai ir krūmai. Terasose auga pavieniai medžiai grupelėmis – klevai ir ąžuolai. Pietvakarinėje Senvagės šlaito dalyje susodinti dekoratyvūs ir neaukšti medeliai bei krūmai: alyvos, jazminai, gudobelės, dekoratyvinės obelys. Be to, auga visžaliai augalai: pušys, eglės ir kiti“, – pasakojo L.Jankevičienė ir priminė, kiek Senvagėje pasodinta medžių.

„Senvagėje iš viso pasodinti 544 medžiai ir apie 1 200 vienetų įvairių rūšių krūmų bei želdinių. Tai -ąžuolai, įvairių tipų pušys, keniai, klevai ir dar daug kitų rūšių. Pavasarį pietinėje Senvagės dalyje pasodinti ąžuolai ir magnolijos. Norėjosi, kad Senvagė būtų kuo daugiau spalvų ir žydinčios augmenijos“, – teigė skyriaus specialistė.

Sodins vienmetes gėles

Anot Miesto infrastruktūros skyriaus specialistės, vienmetės žydinčios gėlės dar nepradėtos sodinti.

„Jas sodinti planuojama gegužės mėnesį. Stebime orus ir kai nusistovės jie, planuojami sodinimai. Gegužės pabaigoje birželio pradžioje ant tiltų ir kitose vietose bus pakabinti vazonai su žydinčiais augalais“, – aiškino L.Jankevičienė.

Sužaliuos nauji medeliai

Panevėžio miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotoja Žibutė Gaivenienė sakė, kad mieste vietoje pašalintų, po žiemos nunykusių ar išlaužytų medžių sodinami nauji.

VIDEO: Vilniuje pražydo rausvi sakurų žiedai: miestiečiai būriais traukia pasigrožėti pavasariu

„Sužaliuos 58 nauji medeliai. 28 mažalapės liepos papuoš Laisvės aikštę, teritorijas šalia J. Basanavičiaus, Ukmergės, Ramygalos g., J.Tilvyčio–Klaipėdos g. kampą, Klaipėdos, Algirdo, Anykščių, Respublikos, Vasario 16-osios gatvėse. Kultūros ir poilsio parke bus pasodinta 19 sidabrinių liepų ir vienas paprastasis klevas. Du rausvažiedžiai kaštonai atsiras J.Basanavičiaus g., 5 paprastieji klevai bus pasodinti Respublikos g. vidurinėje juostoje ir 1 – J.Tilvyčio–Nemuno g. salelėje. Paprastasis ąžuolas savo vietą ras Respublikos g., o juodoji pušis bus pasodinta J.Basanavičiaus–Elektros g. kampe“, – sakė Ž.Gaivenienė ir teigė, kad iš Aplinkos apsaugos rėmimo specialiosios programos želdinių priežiūrai skirta 40 tūkst. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas