Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pasaulio vėliavos: Ispanija – kraujo pėdsakai geltonoje drobėje

Ispanija, matyt, dažniausiai šią savaitę linksniuojama šalis: vėlų sekmadienio vakarą Ispanijos futbolo rinktinė tapo Europos futbolo čempione, o Ispanijos vėliavos spalvos mirguliuoja visuose televizijos ekranuose. O ar žinote, ką reiškia geltonos ir raudonos spalvos samplaika Ispanijos vėliavoje ir iš kur ji atsirado? „Pasaulis kišenėje“ siūlo jums trumpą pasakojimą apie tai.
Ispanijos vėliava
Ispanijos vėliava / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Ispanijos vėliava yra stačiakampės formos, padalinta į tris horizontalias juostas: raudoną, geltoną, raudoną. Kairėje pusėje vidurinėje geltonojoje juostoje yra karališkasis herbas, supamas Heraklio stulpų (Gibraltaro uola ir Abilė Seutoje). Ir nors vėliavos spalvos oficialios interpretacijos neturi, legenda pasakoja, kad vienas iš Aragono karalystės karalių užsimanęs turėti savo asmeninę vėliavą. Apžiūrinėdamas įvairiausius vėliavų pavyzdžius, sustojo jis ties paprasta lygia auksine drobe. Vėliau jis liepęs tarnams atnešti šviežio gyvūnų kraujo ir, įmerkęs į kraujo taurę du pirštus, monarchas perbraukė jais per geltoną audeklą, kuriame liko dvi raudonos linijos. 

Reuters/Scanpix nuotr./Ispanijos vėliava
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Ispanijos vėliava

Vis dėlto, Ispanijos vėliava, tokia, kokią matome dabar, egzistuoja nuo 1785-ųjų, kuomet karalius Karlosas III Burbonas liepė ispanų flotilės laivams naudoti ženklus, atskiriančius juos nuo kitų valstybių laivų. Baltą jūrinį Ispanijos ženklą buvo lengva supainioti su kitų laivų ženklais. Nuo tų laikų raudona ir geltona spalvos tradiciškai asocijuojasi su Ispanija, nors oficialiai valstybinėmis spalvomis jos pripažintos tik 1927-aisiais.

1931-aisiais paskelbta Ispanijos Respublika ir priimta nauja vėliava, horizontalios trispalvės forma, kur visos trys linijos, geltona, raudona ir bordinė, buvo vienodo pločio. Tačiau 1936-aisias karinis Francisko Franko perversmas grąžino šaliai geltonai raudoną vėliavą. Šiandien vėjuje plevenanti ir futbolo pergalę primenanti Ispanijos vėliava oficialiai valstybiniu simboliu įtvirtinta 1981-ųjų gruodžio 19-ąją.

Įdomu tai, kad Kristupas Kolumbas, žymiausias visų laikų jūrininkas ir keliautojas, Amerikos atradėjas, kurio vardas tapo bendriniu ir plačiai naudojamu prekės ženklu, būdamas portugalu plaukiojo po Ispanijos vėliava. Iki šiol verda ginčai, kokios gi tautybės iš tikrųjų buvo keliauninkas, nes plaukiojo su Ispanijos vėliava, tačiau kai kurie tyrinėtojai teigia, kad jis buvo portugalas. Teigiama, kad jei būtų prisipažinęs esąs portugalas, niekas niekada nebūtų finansavęs jo ekspedicijos. Tais laikais išsiųsti kelių laivų ekspediciją ieškoti neištirtų jūros kelių kainavo tiek pat, kiek šiandien surengti skrydį į kosmosą.

AFP/Scanpix nuotr./Ispanų triumfo akimirka
AFP/„Scanpix“ nuotr./Ispanų triumfo akimirka

Šiemet Ispanijos vėliavą garsins ir šlovins ne tik futbolininkai, bet ir kitų sporto šakų atstovai. Ispanijos vėliavą Londono žaidynių atidarymo ceremonijoje neš antroji pasaulio raketė – tenisininkas Rafaelis Nadalis. Per savo karjerą jis yra laimėjęs 11 „Didžiojo kirčio“ turnyrų, o neseniai rekordinį septintąjį kartą iškovojo „French Open“ titulą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito