Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Paslaptingas kampelis Čekijoje – Šumava

Didžiausias Čekijos nacionalinis parkas Šumava šiemet švenčia savo trisdešimtmetį. Šumava yra paslaptingas kampelis Čekijos pietuose – čia yra plačios lygumos, niūrus durpynai, vaizdingi šilai, spalvingos pievos prie Vltavos, poledyniniai ežerai ir eglėmis apaugusios plynaukštės, iš kurių atsiveria vaizdas į Alpės.
Šumava, Čekija
Šumava, Čekija / Pavel Ouředník nuotr.
Temos: 2 Kelionės Čekija

Šumava, kaip vienas didžiausių miškų kompleksų Vidurio Europoje, kartais vadinama žaliąja Europos širdimi.

Vertingiausių Šumavos vietovių apsauga prasidėjo 1858 m., kai kunigaikštis Jonas Adolfas Švarcenbergas išskyrė Boubino girią iš miškų ūkio paskirties žemių. 1911 m. Wilhelmas Hohenzollernas taip pat Juodąją ir Velnio ežerus paskelbė saugomais valstybės. Pirmosios respublikos laikais Šumavoje buvo įkurti pirmieji gamtos draustiniai.

Vėliau geležinė uždanga apribojo žmonių veiklą pasienio ruožuose, todėl gamta Šumavoje galėjo netrukdomai vystytis. 1990 m. visa teritorija buvo įtraukta į UNESCO sąrašą kaip Šumavos biosferos rezervatas. 1991 m. vertingiausioje draustinio dalyje buvo įkurtas nacionalinis parkas.

Šumavoje galima rasti daug retų augalų ir gyvūnų rūšių. Čia auga ilgalapė saulašarė, siauralapė balžuva, beržas keružis ir daugybė kitų saugomų augalų rūšių.

Šumavoje taip pat gyvena retos žinduolių ir paukščių rūšys – pavyzdžiui, lūšys, briedžiai, miškinės katės, bebrai, ūdros, vilkai, griežlės, juodieji gandrai, tripirščiai geniai, žvirblinės pelėdos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas