Vietos turizmo ir paslaugų ekspertai jau dabar skaičiuoja, kad į miestą gali suplūsti apie 4 milijonus maldininkų, turistų, piligrimų ar šiaip žioplinėtojų. Jei prie šios minios nusprendėte prisijungti ir jūs – jums kaip niekada pravers keli praktiški patarimai Romoje. Šį kartą – kaip skaniai pavalgyti ir atsigerti bei nepermokėti.
Penkios auksinės taisyklės valgantiems ir geriantiems Romoje:
1. Baruose ir kavinėse sėdimas staliukas su padavėju ir aptarnavimu jums kainuos bene dvigubai daugiau nei stovimos vietos ir savitarna prie baro. Tad nešvaistykite pinigų prabangiems pietums su padavėju ir darykite kaip vietiniai – užkąskite pyragaitį su puodeliu kavos stovėdami ir traukite vaikštinėti po Romą toliau.
2. Grafinas naminio vyno visada bus pigesnis nei du bokalai alaus.
3. Jei stengiatės sutaupyti pinigų gausiai valgydami vieną kartą per dieną, tai nedarykite to vakare. Priežastis? Romoje taip pat daug įvairiausio plauko biurų darbuotojų, kurie dienos metu išeina į šalia esančius restoranus ir kitas valgymo įstaigas. Konkuruodamos jos numuša kainas, siūlo dienos pietus už 10–20 eurų.
Vakare gatvėse lieka tik turistai, o tai kainas pakelia dvigubai. Maistą ir gėrimus gausite labai panašius kaip ir dienos metu tik jau už 40 eurų.
4. Taip, jūs galite gerti Romos vandenį, kuris antraip nei kituose didžiuosiuose miestuose yra visiškai švarus. Vanduo iki miesto punktų atkeliauja iš didelio požeminio ežero Apeninų kalnuose, todėl yra švarus, gaivinantis, su labai mažai druskų ir – kas svarbiausia – nemokamas. Atsineškite savo butelį, prisipilkite ir galėsite mėgautis juo visų ekskursijų bei kelionės metu.
5. Nešvaistykite pinigų arbatpinigiams. Jei esate pripratę padavėjui palikti 10 ar net 12 proc. arbantpinigių – Romoje susilaikykit. Romos gyventojai niekada nepalieka daugiau nei 5 proc. nuo pravalgytos sumos, o padavėjai daugiau ir nesitiki. Pigesnėse vietose visiškai įprasta palikti apie 1 eurą.
Priešpiečiai iki 5 eurų
Romoje nėra nieko skaniau už gurmanišką picą, keptą ant medžio anglių žarijų. O jei desertui dar pridėsite itališkų ledų – štai ir puikiausi pietūs, nekainuosiantys jums daugiau nei penkių eurų. Jei neprieštaraujate pietavimui vaikštant ar sėdint kur miesto parke ant suoliuko, tada šios kelios užkandinės Romoje jums labai tiks.
Roscioli Forno (Via dei Chiavari 34) – šioje užkandinėje galėsite gauti gabalėlį picos su įvairiais priedais. Už 2,50 euro jūs pasimėgausite puikiais priešpiečiais. Tik nepamirškite, kad apie geras vietas garsas sklinda greitai ir dažnai šioje užkandinėje gali tekti palaukti eilėje. Beje, nesumaišykite šios užeigėlės su prabangiu restoranu gatvės gale, kurį valdo ta pati šeimyna.
Forno Campo de’ Fiori (Campo de’ Fiori 22) – Ši centre esanti kepyklėlė maitina turistus ir vietinius jau dešimtmečiais. Vėlgi, už 2,5 euro – rėželis picos ir desertui skanus pyragas. Ši kepykla dirba visą dieną.
Da Remo (Via Pie' di Marmo 32) – Kaip ir daugelis kitų užeigų ši picerija turi savo antrininką restoraną. Tad būkite atidūs – nesumaišykite. Visgi tai puiki vieta, kurioje senstelėjęs italas gamina klasikines picas išsinešimui. Viena skanesnių su slyviniais pomidorais ir bazilikais. Neikite ten pusę dviejų dienos, nes tada piceriją okupuoja išalkę paaugliai iš gretimos mokyklos.
Pietūs dviems už dešimt eurų (su vynu)
Head for Freni e Frizioni (Via del Politeama 4/6) – kelyje šalia Tibro upės Trastevere viena vakaro kavinė-baras jums siūlo tikrai puikią vakarienę. Užsisakykite stiklą „Chardonnay“ arba „Nero d'Avola“ vyno ir gaukite nemokamai užkandžių – šaltos pastos ir ryžių salotų, ispaniško omleto, sūrio ir kitų itališkų gardumynų. Puikus būdas smagiai praleisti laiką ir pavakarieniauti Romos centre.