Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pažintis su vienu seniausių Vokietijos miestų: vaizdai čia – kaip iš atviručių

Dėl populiarios brolių Grimų pasakos ir kadaise itin populiaraus animacinio filmo Brėmenas daugeliui asocijuojasi su Brėmeno muzikantais. Šiame mieste išties galite rasti jiems pastatytą skulptūrą, kurią galima pavadinti miestelio su nuostabiu senamiesčiu vizitine kortele. Visgi ji – tikrai ne vienintelis lankytinas objektas šiame mieste, tad kokių vietų nevalia praleisti lankantis Brėmene?
Brėmenas
Brėmenas / 123rf.com nuotr.

Šnūras – viena gražiausių miesto vietų

Pirmas dalykas, kurį rekomenduojama aplankyti nusileidus lėktuvu Brėmeno oro uoste, yra reto grožio senamiestis, kurį per 40 min. galima pasiekti pėsčiomis.

Kaip dera po kelionės, pirmiausia užsukite į labiausiai patikusią kavinę pasistiprinti prieš pažintį su miestu. Istorinėje vietoje labiausiai tiktų istoriniai patiekalai, vienas tokių – jūreivių maistas Labskaus, būdingas Brėmenui ir Hamburgui. Tai yra bulvių košė, sumaišyta su jautienos faršu, svogūnais, burokėliais, kitomis daržovėmis, o ant viršaus uždėtas akcentas – keptas kiaušinis. Desertui paprašykite Brėmenui būdingo saldumyno Kluten – šokolado lakšto su pipirmėtės įdaru.

Sočiai pavalgius galima leistis į pažintį su miestu. Pirmiausia, Šnūro (arba Šniūro) kvartalu.

Taip, mes šį žodį kai kuriose tarmėse vartojame virvės įvardijimui, būtent tai jis reiškia ir vokiečių kalboje. Anksčiau šioje vietoje buvo gaminamos virvės. Kelionių vadovuose teigiama, kad būtent Šnūro kvartale slypi Brėmeno, kaip Hanzos miesto, šaknys. Kvartalo simbolis – mažos, siauros (kai kuriose du žmonės neprasilenks) ir labai trumpos gatvelės. Jose galima rasti įsikūrusius mažus spalvotus namukus, kurie taip arti vienas kito, jog atrodo, kad susispaudžia tarpusavyje. Vaikščiokite, lįskite ir apžiūrėkite kiekvieną kampelį.

Vietos iš atviručių

Kitas pažinties su miestu etapas – vietos, kurias dažniausiai išvysite ant miestą pristatančių atviručių. Žinoma, visų pirma tai tų pačių Brėmeno muzikantų skulptūra, kuri yra ir šio miesto simbolis. Legenda pasakoja, jog norint, kad jus aplankytų sėkmė, reikia palaikyti už asilo kojos. Nors visa skulptūra yra pilkos spalvos, tačiau asilo koja dėl dažnų prisilietimų yra auksinė. Ar šis prietaras veikia? Pabandykite.

Pixabay nuotr./Brėmeno miesto muzikantai
Pixabay nuotr./Brėmeno miesto muzikantai

Visai šalia skulptūros įsikūrusi kita lankytina vieta – Rotušė. Nuostabiu fasadu pasižyminti 1410 m. pastatyta rotušė įtraukta į UNESCO Pasaulio paveldo sąrašą ir yra vienas gražiausių pastatų Vokietijoje. Tai vienintelė Europos rotušė pastatyta vėlyvaisiais Viduramžiais, kuri nebuvo sunaikinta ar pakeista.

G.Lebednykaitės nuotr./Brėmenas
G.Lebednykaitės nuotr./Brėmenas

Vos trimis dešimtimis metų jaunesnė 1043 metais pastatyta Šv. Petro katedra (St. Petri Dom). Čia apsilankę būtinai užsukite ir šalia jos įsikūrusį Biblijos sodą, kur galima ramiai praleisti laiką bei pasiilsėti.

Tada patariama leistis į dar vieną įspūdingą senamiesčio gatvelę Böttcherstrasse. Iš pirmo žvilgsnio paprasčiausia siaura gatvelė turi kažką labai įspūdingo ir galbūt net mistiško. Daugelis ją aplankiusiųjų teigia, kad atsisukus į ją priekiu sunku atitraukti žvilgsnį, ji tarsi hipnotizuoja. Šioje gatvėje dažniausiai buriasi menininkai, kurie prekiauja unikaliais dirbiniais.

G.Lebednykaitės nuotr./Brėmenas
G.Lebednykaitės nuotr./Brėmenas

Vakarui pasilikite spalvingiausią ir bohemiškiausią Brėmeno rajoną – Viertel kvartalą, kuris yra įvairių renginių ir pasilinksminimų centras. Viertel kvartalas yra maždaug 2 km ilgio pagrindinė gatvė, kurioje rengiami įvairūs pasirodymai, yra teatrų ir muziejų, o aktyvus gyvenimas čia verda ištisą naktį.

123rf.com / „Viertel“ centras Brėmene
123rf.com / „Viertel“ centras Brėmene

Vienos dienos neužteks

Neabejojame, kad pirmos dienos pažintinė programa būtent Viertel kvartale ir baigsis. Tačiau tai tikrai ne paskutinė vieta, kurią verta pamatyti. Jei jau apsilankėte Brėmene, būtinai aplankykite Turgaus aikštę (Marktplatz), vadinamą šio miesto širdimi. Šiais laikais kaip turgaus aikštė ji atgyja tik Kalėdų išvakarėse ir spalį per kasmetinę „Freimarkt“ mugę, tačiau čia verta apsilankyti ir nevykstant turgui – aikštė įtraukta į gražiausių Vokietijos aikščių sąrašą, ją supa nemažai istorinių XI-XVII a. pastatų.

123rf.com nuotr./Bremeno Kalėdų mugė
123rf.com nuotr./Bremeno Kalėdų mugė

Besidomintiems mokslu būtina užsukti į futuristinį „Universum“ pastatą, panašų į sidabrinį banginį. Čia įrengtame muziejuje yra daugiau nei 300 interaktyvių eksponatų, skirtų temoms „Žmogus“, „Žemė“, „Visata“, o ekspozicijos skirtos lankytojams nuo 3 iki 99 metų. Pastato viršuje įrengta apžvalgos aikštelė kurioje galėsite mėgautis panoraminiu Brėmeno vaizdu iš 27 metrų aukščio.

Ką būtina žinoti prieš atostogas Vokietijoje?

Tiesioginius skrydžius iš Vilniaus oro uosto į Vokietijos miestą Brėmeną du kartus per savaitę siūlo oro linijų bendrovė „Ryanair“. Orientacinė kaina vienam keleiviui į vieną pusę vasaros sezonu prasideda nuo keliasdešimties eurų į vieną pusę.

123rf.com /Žmonės mėgaujasi saulėta popiete Brėmene
123rf.com /Žmonės mėgaujasi saulėta popiete Brėmene

Kokie taikomi saugumo reikalavimai? Keliaujantys į Vokietiją lėktuvu turi turėti neigiamą COVID-19 testo rezultatą, atliktą prieš atvykstant į šalį. Testo reikalavimai gali pasikeisti, todėl rekomenduojama prieš kelionę dar kartą pasitikrinti reikalavimus. Atvykus į Vokietiją saviizoliacija neprivaloma, taip pat nereikia nurodyti kelionės priežasties.

Grįžtant į Lietuvą reikalinga turėti neigiamą koronaviruso testą, tačiau COVID-19 infekcija persirgusiems ar vakcinuotiems keliautojams taikomos išimtys, kurias galite rasti čia.

Su COVID-19 susijusios prevencinės priemonės gali skirtis tarp Vokietijos federalinių žemių, todėl vykstantiems į Vokietiją rekomenduojama stebėti konkrečios federalinės žemės atsakingų tarnybų sprendimus čia.

Daugiau informacijos apie kelionėms į Vokietiją taikomus reikalavimus, taip pat iš Lietuvos oro uostų vykdomus skrydžius galite sužinoti specialiame polapyje www.vno.lt/paprasta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas