Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Pietų Amerikos spalvos: temperamentingi miestai, kuriuos verta aplankyti

Pietų Amerika – tai žemynas, turintis įdomią istorinę ir kultūrinę praeitį. Iki tol, kol europiečiai atrado Ameriką, čia viešpatavo vietiniai indėnai. Jų tradicijos ir maginis mąstymas, kai kuriose atokesnėse žemyno vietovėse, gajus iki šių dienų. Įdomu tai, jog ilgaamžės tradicijos čia susipina ir su ispanišku/portugališku temperamentu.
Rio de Žaneiras, Brazilija
Rio de Žaneiras, Brazilija

Būtent dėl šios priežasties, Pietų Amerika daugeliui asocijuojasi su judrumu, energija, smagiais muzikos ritmais, aistringais pokalbiais ir ne ką mažiau aistrų keliančiais šokiais. Šį kartą „Kelionių akademijos“ egzotinių kelionių specialistai jums nori papasakoti apie žavingiausius Pietų Amerikos miestus, jų įdomybes ir lankytinas vietas, kurias, viešint šiuose miestuose, tikrai verta pamatyti savo akimis.

Rio de Žaneiras, Brazilija

123rf.com nuotr./Rio de Žaneiras iš viršaus
123rf.com nuotr./Rio de Žaneiras iš viršaus

„Aštuntąją dieną Dievas sukūrė Rio“ – taip šmaikštauja vietiniai gyventojai, norėdami turistams pristatyti antrąjį pagal dydį Brazilijos miestą – Rio de Žaneirą. Šia skambia fraze jie nori pasakyti, jog Rio – tarytum gabalėlis dangaus: miestas įsikūręs kalnų ir atogrąžų miškų apsuptyje, šalia vaiskiai žydro Atlanto vandenyno. O kur dar ilgos auksinio smėlio pakrantės... Gamta čia išties nepaprasto grožio.

Rio de Žaneiras – kontrastų miestas. Čia stebina kultūrinė, etninė bei socialinė įvairovė. Mieste galima išvysti tiek prabanga alsuojančius rajonus, tiek skurdžius kvartalus. Tiek preciziškai sutvarkytas vietas, tiek chaosą. Visgi, turistams Rio de Žaneire sudarytos visos sąlygos patirti miestą tik iš gerosios pusės: čia gausu pramogų, gerų viešbučių, restoranų, prekybos centrų. O jau naktinis gyvenimas... Posakis „niekada nemiegantis miestas“ Rio de Žaneirą apibūdina visu šimtu procentų.

Ką gi verta aplankyti viešint Rio? Žinoma, gražiausius miesto paplūdimius: Ipanemą ir Kopakabaną. Vingiuotos įlankos, purus smėlis, smaragdinės bangos ir entuziazmo pilni banglentininkų šūksniai – Rio de Žaneiro paplūdimiai išties nepaprasti. Taip pat verta aplankyti ir miesto simboliu tapusią Kristaus atpirkėjo statulą, stūksančią ant Korkavado kalno. Na, o jei norite patirti tikrą Rio svaigulį, aplankykite šį miestą garsiojo karnavalo metu. Spalvingi kostiumai, kaukės, sambos ritmai, tūkstančiai šokėjų, ištaigingos dekoracijos – ne veltui Rio de Žaneiro karnavalas jau yra tapęs miesto vizitine kortele.

Buenos Airės, Argentina

Shutterstock nuotr./Buenos Airės, Argentina
Shutterstock nuotr./Buenos Airės, Argentina

Rio de Žaneiras – neatsiejamas nuo sambos ritmų. Na, o Argentinos sostinė Buenos Airės – aistringojo tango miestas. Jei ir jūs esate šio romantiško šokio gerbėjas, tiesiog privalote nuvykti į La Bokos rajoną, esantį rytinėje miesto dalyje. Tai labai bohemiškas Buenos Airių kampelis, kuriame ne tik renkasi tango šokio aistruoliai, tačiau taip pat vyksta ir daug įvairiausių koncertų, parodų atidarymų ir kitokių renginių. Beje, tango La Bokoje šokamas visur: tiek kavinėse ar restoranuose, tiek parkuose ar atvirose lauko aikštelėse. Tad net jei ir nemokate šokti, tango svaigulys įtrauks ir jus.

Nors Buenos Airės ir neturi vieno dominuojančio paminklo ar gamtos kūrinio, kuris būtų pagrindinis turistų traukos centras, vis dėlto – keliautojams čia tikrai yra ką pamatyti. Buenos Airės tarytum padalintos į daug smulkių rajonų, kurių kiekvienas labai unikalus – skiriasi tiek savo išvaizda, architektūra, tiek charakteriu. Nuo stiklinių dangoraižių, iki Viktorijos laikų stiliaus vilų. Nuo spalvingų ispanų kolonijinių pastatų, iki grakštaus prancūziško Klasicizmo.

Kartachena, Kolumbija

Shutterstock nuotr./Kartachena, Kolumbija
Shutterstock nuotr./Kartachena, Kolumbija

Pietų Amerikos šiaurės vakaruose slepiasi dar viena, labai įdomi šalis – Kolumbija. Kvapą gniaužiantys paplūdimiai, smaragdinio žalumo kavos plantacijos, didingi slėniai, kuriuose auga aukštos ir laibos palmės, įmantrių formų uolienų kupina dykuma – Kolumbija gali pasigirti įspūdingo grožio gamta. Ne ką mažiau įdomūs ir šalies miestai. Šiame straipsnyje norime pristatyti Kartacheną – Karibų jūros pakrantėje įsikūrusį šalies kurortą, kuris keliautojus traukia ne tik dėl savo puikių paplūdimių, tačiau ir dėl nepaprasto grožio senamiesčio: spalvingi pastatai, erdvios aikštės, galybė bažnytėlių, mediniai balkonai – Kartachenos architektūra išties unikali. Beje, senamiestį juosia gynybinė siena ir tvirtovės.

Viešint Kartachenos senamiestyje, verta aplankyti kelis pastatus: pagrindinę miesto Katedrą, Inkvizicijos rūmus, Vyriausybės pastatą. Taip pat – San Filipės tvirtovę. Tai – pastatų kompleksas, dengiantis visą kalvą. Tarp pastatų įrengta tunelių sistema, kuri kadaise leisdavo po fortus keliauti paslapčiomis. Na ir žinoma, būtų tikra nuodėmė nenuvykti į Kartachenoje ir jos apylinkėse esančius paplūdimius – tikras rojaus kampelis žemėje.

La Pasas, Bolivija

Shutterstock nuotr./La Pasas, Bolivija
Shutterstock nuotr./La Pasas, Bolivija

„Pietų Amerikos Tibetas“ – taip kartais įvardijama Bolivija. Klausiate, kodėl? Šalis įsikūrusi žemyno širdyje, tačiau yra gana izoliuota, o gyvenvietės įsikūrusios aukštikalnėse – panašiai kaip Tibete. Vakarinėje Bolivijos dalyje stūkso didingos Andų viršukalnės, o rytuose – Amazonės baseino suformuotas kraštovaizdis: drėgnieji miškai ir pelkynai. Bolivijos kraštovaizdis – paslaptingas ir vietomis dar nepažintas. Ši šalis traukia laukinės gamtos gerbėjus.

La Paso miestas, esantis šiaurės vakarų Bolivijoje, – tai labiausiai urbanizuota vieta visoje šalyje, čia gyvena maždaug milijonas žmonių. Įdomu tai, jog visas miestas stūkso įkalnėje, todėl pagrindinė transporto priemonė La Pase – lyninis keltuvas. Jo ilgis – daugiau nei 27 km, keltuvą sudaro 8 juostos. Nors keltuvas – viešojo transporto priemonė, padedanti kovoti su mieste susidarančiomis spūstimis, jį labai mėgsta ir turistai. Keliantis atsiveria nepaprasto grožio La Paso vaizdai.

Kuskas, Peru

Shutterstock nuotr./Kuskas, Peru
Shutterstock nuotr./Kuskas, Peru

Ramiojo vandenyno pakrantėje esanti Peru – tai labai spalvinga ir įdomi šalis. Čia gajus tiek ispaniškas temperamentas, tiek senosios indėniškosios tradicijos. O šalies rytinėje dalyje galima atrasti ir afrikietiško kolorito. Nė viena Lotynų Amerikos šalis negali pasigirti tokiais regionų kultūriniais skirtumais.

Pietinėje Peru dalyje, Andų kalnuose esantis Kuskas – tai miestas, kurį XI a. įkūrė inkai. Todėl čia gausu inkų laikus primenančių šventyklų, tvirtovių. Tačiau tuo pačiu Kuske juntama ir ispaniška dvasia: XVI a. pastariesiems užkariavus inkų imperiją, nemaža dalis tuometinės architektūros buvo sugriauta, vietoj to iškilo bažnyčios ir vienuolynai.

Kuskas įsikūręs 3400 metrų aukštyje. Jis žavi savo siauromis gatvelėmis, senųjų šventyklų griuvėsiais, akmeniniais namais, rausvais stogais ir tolumoje spindinčiomis Andų viršūnėmis. Patyrę keliautojai Kuską dažnai įvardina kaip vieną iš gražiausių Pietų Amerikos miestų. Jis įtrauktas ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Kitas, Ekvadoras

Shutterstock nuotr./Kitas, Ekvadoras
Shutterstock nuotr./Kitas, Ekvadoras

Ekvadoras, palyginus su kitomis Pietų Amerikos šalimis – gana nedidelė valstybė. Tačiau savyje ji talpina labai daug įdomybių: Andų kalnai, Ramiojo vandenyno pakrantė, Amazonės baseino džiunglės. Ne ką mažiau įdomi ir šalies kultūra. Ją pažinti galima viešint Ekvadoro sostinėje – Kito mieste. Kitas, kaip ir dera sostinei – daugialypis, kiek chaotiškas miestas. Jis garsėja savo kolonijinio stiliaus architektūra, spalvingu gatvės gyvenimu.

Kito senamiestį saugo UNESCO. Čia gausu vertingų architektūrinių objektų, kuriuos, viešint mieste tikrai verta pamatyti savo akimis. Nepriklausomybės aikštė, Prezidento rūmai, Arkivyskupijos rezidencija, galybė bažnyčių ir vienuolynų su žavingai išpuoštais fasadais ir įmantriomis skulptūromis – tik nepamirškite pasiimti savo fotoaparatų, nes mieste tikrai yra ką įmažinti. Beje, į vakarus nuo Kito stūkso didingas Pičinčos ugnikalnis. Jis pagyvina miesto peizažą suteikdamas jam papildomų spalvų. Į ugnikalnį galima užsikelti oro liftu – Teleferico gondolomis. Vaizdai – kerintys.

Kelionių akademija – ieškantiems kelionių į Pietų Ameriką.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas