Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pramoga, kuriai netrukdo karantinas: Klaipėdoje prabilo 8 skulptūros – ar visų istorijas žinote?

Karantino metu pramogų stokojantys klaipėdiečiai ir svečiai gali saugiai leistis į pažintį su aštuoniomis uostamiesčio skulptūromis, kurios prabilo ir pasakoja apie save, o gal net ir uždainuoja. Išgirsti istorijas galima labai paprastai – tereikia nuskenuoti QR kodą ir, pasirinkus norimą kalbą, ims lietis pasakojimas.
Taravos Anikė
Taravos Anikė / J. Andriejauskaitės / 15min nuotr.

Projektą inicijavusio Klaipėdos turizmo informacijos centro vadovė Romena Savickienė sako, jog visos aštuonios skulptūros parinktos centrinėje miesto dalyje ir senamiestyje.

„Jos prabyla ir pasakoja istorijas – apie save ir miestą. Visi tekstai parašyti labai patraukliai, įdomiai, truputėlį kitaip. Kviečiame visus miestiečius ir svečius būtent taip susipažinti su miestu. Turbūt svečiams pati įdomiausia skulptūra – Taravos Anikė. Labai seniai svajojom padaryti, kad šitoje vietoje žmonės, ypač vokiečių turistai, išgirstų Simono Dachto eilėraštį, skirtą Taravos Anikei, kuris yra kaip daina. Jos vokiečiai mokosi pradinėse klasėse, daugelis vyresnio amžiaus vokiečių čia atvykę ir sudainuoja ją. Dabar ši daina įgarsinta vokiečių kalba, būdami čia mūsų svečiai galės ją išgirsti.

Kitos skulptūros irgi pasakoja įdomias istorijas, daugelis iš jų bus net negirdėtos. Paminėsiu kai kurias iš jų – „Juodasis vaiduoklis“, ji, kaip žinia, net yra įtraukta į pasaulio keisčiausių skulptūrų sąrašą, skulptūra „Bučinys“, „Žvejas“, „Undinė“. Kai kurios skulptūros jau primirštos, tokios kaip „Neringa“, dažnas nežino jos istorijos, o dabar bus proga išgirsti. Naujame skvere įsikūręs Vydūnas su savo istorija, „Mažasis klaipėdietis“, esantis take į Skulptūrų parką. Visos jos prabyla, kalba apie save trimis kalbomis – vokiečių, lietuvių ir anglų“, – pasakojo R.Savickienė.

VIDEO: Klaipėdoje prabilo aštuonios skulptūros

Anot turizmo centro vadovės, dažnas svečias ar klaipėdietis aplanko populiariomis tapusias kačiuko, peliuko ar „Vaikystės svajonės“ skulptūras, o kitas pamiršta. Kiekviena iš įgarsintų skulptūrų pasakos ir apie šalia esančius pastatus. Štai „Žvejas“ prabils apie rotušę, „Bučinys“, kurį įkūnija mergaitė, pasakos apie kitame krante stovintį ir laivams mojantį berniuką. Ši kompozicija pavadinta „Vaikystės svajonė“. Neturintys galimybės paklausyti įgarsintų skulptūrų, visas istorijas gali paskaityti Klaipėdos turizmo ir informacijos centro svetainėje.

R.Savickienė mano, jog ši pramoga bus populiari uostamiestyje, juolab kad reikia laikytis atstumo ir atsižvelgti į karantino reikalavimus. Į šią pramogą galima leistis kartu su visa šeima.

Klaipėdoje priskaičiuojama apie 200 skulptūrų ir paminklų. Viliamasi, jog ateityje jų pavyks įgarsinti bent dešimt procentų. Jos taptų dar lankomesnės uostamiesčio vietos.

Įgarsintų skulptūrų iki šiol Lietuvoje būta tik sostinėje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant