Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prancūzų Nica – miestas laužantis stereotipus ir viliojantis Lietuvos atostogautojus

Ko reikia, kad šalį aplankyti norėtų viso pasaulio turistai? Gero klimato, kultūros kulto, kalnų, jūros, plačių paplūdimių ir atsipalaidavusių, atostogomis besimėgaujančių įžymybių fotografijų, apskriejančių visą pasaulį...
Žydrasis krantas
Žydrasis krantas

Nuo 1990-ųjų Prancūzija kasmet puikuojasi šalių lyderių, pagal atvykstančių turistų skaičių, viršūnėje. Praėjusių metų duomenimis, Prancūziją aplankė 79,5 milijono turistų. Iš visų pasaulio valstybių plūstantys keliautojai – esminis šios valstybės ekonomikos variklis, ne tik skatinantis ekonomikos dinamiką, bet ir įnešantis solidžią dalį į bendrąjį vidaus produktą, kuriantis darbo vietas.

Šalies valdžios pastangos skatinti turizmą didele dalimi nukreiptos į prancūzų kultūros rėmimą ir gamtos objektų apsaugą. Prancūzų filmai ar mada, literatūros ir meno kūriniai, net prancūziški rageliai, kuriais mėgaujamės ir čia, Lietuvoje – visa tai formuoja Prancūzijos įvaizdį svetur.

Poilsiauti – į Žydrąjį krantą

Žurnalas „International Living“ Prancūziją nurodo kaip antrąją šalį (po Italijos) pasaulyje, kurios klimatas yra palankiausias gyventi žmogui. Prancūzijoje tokia vieta – Žydrojo kranto regionas, su vienu šalia kito išsibarsčiusiais kurortiniais miestais – Kanais, Sen Tropezu, Antibais ir regiono sostine laikoma Nica. Ne tik prabanga, bet tiesiog idilišku kraštovaizdžiu galinčią pasigirti Nicą iš vienos pusės remia kalnai, iš kitos – skalauja Viduržemio jūra. Dėl švelnaus Viduržemio jūros klimato šį regioną jau nuo XIX a. yra pamėgusi viso pasaulio „grietinėlė“ – pradedant genialiaisiais praėjusio amžiaus menininkais Pablu Pikasu, Henri Matisse‘u, baigiant Eltonu Johnu, Bridget Bardot ar grupės U2 vokalistu Bono, Nicos apylinkėse turinčių savo vilas.

Krantinė
Krantinė

Nica yra antrasis Prancūzijos miestas pagal populiarumą po Paryžiaus, kasmet sulaukiantis milžiniško turistų srauto iš šalies ir viso pasaulio. Šią kryptį jau spėjo pamėgti ir lietuviai.

Kultūrų mišinys

Prieš kelerius metus į Nicą su šeima gyventi persikraustęs vilnietis Evaldas sako, kad tai išankstinius stereotipus laužantis, labai savitas ir įvairiaspalvis miestas. Nicai būdinga kosmopolitinio didmiesčio atmosfera, todėl čia galima rasti visko – ir prabangos, ir benamių, su šeimomis apsigyvenusių miesto parke. Evaldas juokiasi, kad kai kurių miesto vietų, pavyzdžiui, Teismo rūmų, vaizdas be jų tampa neatsiejamas.

Nicoje nėra daug vietinių, tačiau turistų iš kitų Prancūzijos regionų ir užsienio – daugybė. Nica ilgą laiką priklausė Italijai, todėl šiame mieste susipynusios abiejų šalių kultūros ir kalbos. Čia – ir daug atvykėlių iš buvusių Prancūzijos kolonijų – Šiaurės Afrikos valstybių.

Žydroji pakrantė
Žydroji pakrantė


Prancūzai Nicoje perka nekilnojamąjį turtą, kad sulaukę solidaus amžiaus Žydrojoje pakrantėje galėtų praleisti senatvę, mėgaudamiesi beveik idealiu žmogaus organizmui kalnų ir jūros oru. Nicai būdingas Viduržemio jūros regiono klimatas, todėl žiemos čia nešaltos ir švelnios, o vasaros – šiltos, tačiau ne per karštos. „Net tie, kas nemėgsta karščio, Nicoje jaučiasi gerai“, - pastebi Evaldas.

Į Nicą – semtis įkvėpimo

Prancūzijos Žydrąją pakrantę įsimyli ir mūsų šalies įžymybės. Teatro, kino ir televizijos aktorius Leonardas Pobedonoscevas su šeima į Nicą vyksta ir pailsėti, ir ieškoti įkvėpimo.

„Ypač šaltais lietingais lietuviško rudens vakarais su žmona prisimenam Nicą, kur dar spalio mėnesį Viduržemio jūra šiltesnė nei didžiąją vasaros dalį mūsiškė“, – juokiasi Leonardas. Paklaustas, kas jį labiausiai žavi šiame mieste, aktorius sako – ore tvyranti atmosfera: „Čia nepaprastai jauku. Smagu klaidžioti siauromis vingiuotomis senamiesčio gatvelėmis, užsukti į mažas prancūziškas kavinukes, įsėdus į tramvajų tiesiog važinėtis po miestą stebint jo pastatus ir visiškai „atsipūtusius“ atostogautojus iš viso pasaulio“. Pirmą kartą į Nicą atvykęs draugų, kurie čia gyvena, kvietimu, Leonardas šiame mieste atostogas planuoja jau vis dažniau.

Ekonominiu režimu

„Nepaisant stereotipų, kad Nicoje viskas spindi auksu, tai nėra toks brangus kurortas. Lyginant su Paryžiumi, išsinuomoti butą čia galima žymiai pigiau“, – sako Evaldas. Tiesa, vakarieniauti mieste nėra pigu (tačiau čia rasite tikrų prancūzų kulinarijos šventovių, įvertintų „Michelin“ žvaigždutėmis). Jei norite rinktis ekonomiškesnį variantą, eikite į Boulangerie – prancūzišką kepyklėlę. Čia nebrangiai galėsite padegustuoti tikrų prancūzų konditerijos šedevrų – pradedant bagečių sumuštiniais, baigiant įvairiausių įdarų pripildytais eklerais (plikytais pyragaičiais).

Nicos paplūdimiai
Nicos paplūdimiai



Be to, mieste kasdien veikia turgūs, į kuriuos verta užsukti patyrinėti prancūziškos kasdienybės. „Šviežiausių vaisių ir daržovių čia nusipirksite lietuviškomis kainomis“, – sako Evaldas ir priduria, kad derėtis juose, kitaip nei Egipto ar Turkijos turguose, nėra įprasta.

Nicoje puikiai išvystas transportas dėl žemų kainų gali nustebinti ir lietuvius. Autobusu iki Kanų ar mažesnio, bet labai gražaus, miestelio Mentono galima nuvykti vos už vieną eurą ir dar pasinaudoti galimybe grožėtis pakrante vingiuojančiu keliu, iš vienos pusės ramstomu kalnų.

Taip pat organizuojamos specialios ekskursijos – turai po Provansą, Žydrąją pakrantę ar Nicos apylinkes. Dieną trunkančių ekskursijų metu galima pamatyti regiono kaimelius, pasigrožėti pajūrio Alpių gamta ar net suspėti apsilankyti kitoje valstybėje – visai šalia esančiame Monake. O čia – pamatyti, kaip atrodo garsioji Monte Karlo „Formulės 1“ trasa ar išbandyti sėkmę viename iš sostinės kazino.

Gamtai saugoti regiono valdžia skiria nemažą dėmesį. Nicos gyventojams, perkantiems elektrinį dviratį, miesto valdžia kompensuoja 25 proc. jo kainos. Nicoje itin populiari transporto priemonė – elektromobiliai, kurių nuomos punktų, pasak Evaldo, pilna visame mieste, o ir jų kaina išties nėra didelė – 25 eurai parai. Su tokiu elektra varomu automobiliuku patogiai ir neteršiant gamtos galima važinėtis 100 km spinduliu aplink Nicą.

Paplūdimys ir kurortai

Netoli Nicos, jos apygardoje, išsidėsčiusi virtinė didesnių ir mažesnių kurortinių miestų. Žemyn pakrante – Kanai, Juan les Pinsas, aukštyn – Kapdailas, Monakas, Mentonas. Juos pagal poreikius renkasi poilsiautojai iš Prancūzijos ir visos Europos. Juan les Pinse atostogas renkasi vandens pramogų mėgėjai ar ieškantys ramybės ir privatumo (čia vis dar galima rasti rečiau lankomų paplūdimių). Į šalia Italijos ir Monako įsikūrusį Mentoną, pasak Evaldo, verta užsukti apsistojus Žydrojoje pakrantėje. Tai unikalios architektūros miestas dar vadinamas „slaptąja gyvenviete“. Prabangos ir blizgesio sinonimu laikomi Kanai gali pasigirti balto smėlio paplūdimiais, ant kurių ilsėtis traukia ryškiausios pasaulio pramogų verslo įžymybės.

Kurortas ia paukačio skrydžio
Kurortas iš paukščio skrydžio

Tad svajojančių apie atostogas saulės šildomoje ir jūros vėjo gaivinamoje Žydrojoje pakrantėje, neturėtų gąsdinti kainos. Viena iš išeičių – ir žymiai pigiau pirkti keliones iš anksto, kad šaltais rudens ar žiemos vakarais galėtumėte planuoti, ką per savo atostogas aplankysite, ir ko paragausite.

Novaturo nuotr./Novaturas
Novaturo nuotr./Novaturas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas