Metinė prenumerata tik 7,99 Eur. Dabar tikrai ne metas nustoti skaityti!
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prezidentės kvietimą išgirdę du mažeikiškiai leidosi į žygį per Lietuvą

Mažeikiuose gyvenantys kariai savanoriai Donatas Vaičiurgis ir Deividas Žvinklys per dvi paras aplankė keliolika miestelių ir kaimų, kuriuose rinko lietuvių parašus. Juos kartu su trispalve vasario 16-ąją ketina išskleisti Vilniuje, ant Trijų Kryžių kalno. O vėliau tikisi perduoti Prezidentei Daliai Grybauskaitei.
Keliaudami per Lietuvos provinciją mažeikiškiai kvietė lietuvius švęsti Vasario 16-ąją
Keliaudami per Lietuvos provinciją mažeikiškiai kvietė lietuvius švęsti Vasario 16-ąją / Asmeninė nuotr.

Būtent jos kvietimas paminėti šią Vasario 16-ąją – Lietuvos valstybės atkūrimo dieną – kitaip ir įkvėpė draugus iškeliauti per Lietuvą.

Sausio 31-ąją kelionę pradėję mažeikiškiai vasario 1-osios vakarą jau buvo sostinėje. Ją pasiekė eidami pėsčiomis ir važiuodami pakeleivingomis mašinomis.

„Sekėsi visai gerai. Tiesa, pirmąjį vakarą teko kviestis tetą, nes sutemus kelyje niekas nebestojo. Ačiū tetai Astai, kuri iš Akademijos 20 km atvažiavo mus paimti“, – pasakojo D.Vaičiurgis.

Svarbiausias šios kelionės tikslas buvo surinkti lietuvių parašus ir skleisti gerąją žinią apie tai, kad reikia švęsti Vasario 16-ąją. Ir tai galima padaryti įvairiai.

„Didžiuosiuose miestuose tą dieną vyksta daug koncertų, kitų renginių, o mažesnių miestelių ir kaimų žmonės tai gali tik stebėti per televizorių. Ir tai daugiau reklamos mato nei koncerto. Todėl mes nutarėme, kad reikia juos paskatinti ieškoti įvairesnių šventimo būdų. Tikslas buvo užeiti į mažą kaimelį arba miestelį ar kaimelį pas žmones ir surinkti parašus. Ar žmonės norėjo pasirašyti? Iš penkių gal koks vienas buvo, kuris nesutiko. Visi kiti sutiko. (Prašymą pasirašyti – aut. past.) vertino įvairiai, bet dauguma teigiamai. Pradžioje, kai užsimeni, kad prašai pasirašyti, žiūri atsargiai. Bet po to, kai papasakoji idėją, dauguma pasirašo“, – pasakojo D.Vaičiurgis ir D.Žvinklys.

Beveik visi pasirašiusieji nusifotografavo su šio žygio dalyviais – D.Vaičiurgiu ir D.Žvinkliu.

Jiems patiems idėja keliauti per Lietuvą ir rinkti parašus bei taip įprasminti Vasario 16-ąją gimė pernai, pamačius apdovanojimus Prezidentūroje.

„Nuo tada pradėjau galvoti, kad reikia švęsti Vasario 16-ąją linksmai. Vasarą su Deivydu apie tai pradėjome kalbėti ir dabar padarėme“, – pasakojo D.Vaičiurgis.

Keliaudami vaikinai klausinėjo lietuvių, ar jie apskritai švenčia Vasario 16-ąją. Pasak jų, dauguma sakė, kad švenčia. Bet buvo ir tokių, kurie neslėpė, kad jiems ši šventė nėra svarbi.

Trečiadienio vakarą vaikinai pasiekė Vilnių. Jis buvo galutinė kelionės stotelė. Sugrįžti čia ketina Vasario 16-ąją.

Asmeninė nuotr./Trispalvė ir parašai jau Vilniuje
Asmeninė nuotr./Trispalvė ir parašai – jau Vilniuje
Asmeninė nuotr./Donatas ir Deividas su parašų pilna vėliava paskutinėje stotelėje Vilniuje
Asmeninė nuotr./Donatas ir Deividas su parašų pilna vėliava paskutinėje stotelėje Vilniuje

Kol kas jie dar nespėjo suvesti kelionės statistikos: neaišku, kiek tiksliai kilometrų įveikė pakeleivingomis mašinomis ir pėsčiomis, taip pat – kiek lietuvių parašų atsidūrė ant karių savanorių neštos Lietuvos vėliavos.

„Tam dar bus laiko. Kol kas džiaugiuosi, kad viskas pavyko. Labiausiai bijojau, kad žmonės galvos: „Durnelis kažką daro...“ Nors daug kur – tiek išlydint Mažeikiuose, tiek Kaune – mus pasitiko draugai, bet buvo ir nepažįstamų. Tai žinią kažkiek pavyko paskleisti“, – kalbėjo vaikinai.

Jiedu vylėsi, jog ši kelionė neliks nepastebėta ir Prezidentūros. „Norėtume būti pakviesti per Vasario 16-ąją ir įteikti savo Trispalvę su parašais Prezidentei D.Grybauskaitei“, – neslėpė mažeikiškiai.

Į panašų žygį praėjusiais metais leidosi trys kauniečiai. Mindaugas Šatkus, Virgilijus Rudinskas ir Liudvikas Gužauskas 2016 m. Lietuvos karaliaus Mindaugo karūnavimo dieną nusprendė pažymėti originaliai – liepos 1 d. pradėjo savaitės kelionę baidarėmis, kurią pratęsė dviračiais. Kelionės tikslas buvo surinkti iš gyventojų linkėjimus Lietuvai, kuriuos liepos 6-ąją vyrai įteikė Prezidentei.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai