Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prie Anykščių gaivinamas senovinis paprotys – naktigonė: dalyvius kvies su žirgais bristi į upę

Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos (ASTD) Anykščių regioninis parkas gaivina senovinį paprotį – naktigonę. Šiemet ji rengiama rugpjūčio 8-osios vakarą. Šventės ašis – arklių maudymas Šventojoje, rašoma pranešime spaudai.
Naktigonė
Naktigonė / Tado Šėmos nuotr.

Anksčiau jaunesni kaimo vyrai su piemenimis arklius po sunkių darbų – šienapjūtės, rugiapjūtės, kad jie gerai pailsėtų, ganydavo naktimis. O kad suprakaitavusių gyvūnų negeltų gyliai, vakare arklius išmaudydavo. Naktigonės paprotys išnyko sovietmečiu, kai žemė imta dirbti traktoriais.

Jau tryliktąjį kartą naktigonė rengiama prie Šventosios upės, Žirgo take, stovyklavietėje „8 kilometras“. Šiemet dėl gausių liūčių Šventoji bus gili, tad žirgai kartu su raiteliais upėje galės ne tik braidyti, bet ir plaukti.

Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos nuotr. / Naktigonė
Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos nuotr. / Naktigonė

Daug kam kyla klausimas – kodėl arkliai vieni negalėdavo ganytis? Kadangi Anykščiuose yra daug miškų, kaimo vyrai saugodavo arklius nuo vilkų ir nuo... arkliavagių.

Tam, kad sargai neužmigtų, piemenys prisigalvodavo įvairių užsiėmimų – gamindavo rankdarbius, žaisdavo, prie laužo pasakodavo istorijas.

Dabar naktigonė yra šventė, į kurią anykštėnai ir rajono svečiai atvyksta šeimomis, su draugais, neretai ir su augintiniais.

Mažiesiems tai – ne tik galimybė pamatyti žirgus, bet ir paglostyti juos, o drąsiausieji gali pajodinėti. Patys mažiausieji – ant ponių, didesni – ant suaugusių žirgų.

Tado Šėmos nuotr. / Naktigonė
Tado Šėmos nuotr. / Naktigonė

Ne vienam dalyviui tenka džiaugsmas kartu su žirgu išsimaudyti upėje.

„Už maudynes žirgeliui padėkoti galėsite pinigėliu, įdėdami jį į piniginę, kurią žirgas turės ant kaklo“, – sako Anykščių regioninio parko grupės patarėja Rasa Gražienė.

Tradiciškai ristūnai su šeimininkais atvyks net iš trijų žirgynų – „Mikadoro“, „Origono“ bei „Vilarto“.

Arklio muziejaus darbuotojai žada vaikus išmokyti smagių senovinių piemenų žaidimų. O ASTD regioninių parkų grupių specialistai svečiams jau rengia įvairių edukacijų. Galėsite save išbandyti atpažindami laukinius augalus ir iš jų gamindami įvairius naudingus dalykus, pasiklausyti pasakų, padainuoti ir pakankliuoti.

Prie ASTD darbuotojų prisidės ir regioninių parkų produkto ženklo turėtojai. Medžio drožėjas Gediminas Kairys iš Degučių kaimo Zarasų rajone pamokys, kaip išsidrožti šaukštą. Kalvis Virginijus Baltrušaitis rodys, kaip kaustomi žirgai. Galėsite ir patys pabandyti. Išmoksite ir giedoti sutartines. Folkloristas Valdas Rutkūnas žada smagius naktišokius.

Naktigonė prasideda rugpjūčio 8 d. (18 val.), Anykščių rajone, Žirgo take, stovyklavietėje prie Šventosios upės „8 kilometras“, koordinatės (WGS): 55.568252, 25.057721.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas