Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Prieš vykdami į šią šalį, įsidėmėkite 9 dalykus: už tualete nenuleistą vandenį galite gauti baudą

Prieš išvykstant atostogauti į svečią šalį, visuomet verta pasidomėti, o kokie gi įstatymai ten galioja. Kaip vieni iš drakoniškiausių, dažnai įvardijami Singapūro teisės aktai. Keliautojai piktinasi, jog neretai šioje šalyje būna nubaudžiami už palyginti nedidelius nusikaltimus, pavyzdžiui, tai, kad tualete nenuleido vandens, rašo Fodors.com.
Singapūras
Singapūras / Shutterstock nuotr.

Pietryčių Azijos perlu vadinamas Singapūras – fantastiška atostogų vieta. Ten nuvykę turistai stebisi, jog gatvėse nėra šiukšlių, triukšmo tarša yra minimali, o viešieji tualetai – visuomet švarūs. Kodėl taip yra? Kaip aiškina Fodors.com, Singapūre galioja labai griežti įstatymai, kuriuos pažeidus galima ne tik sulaukti tūkstantinių baudų, bet ir patekti į kalėjimą.

Shutterstock.com nuotr. / Singapūras
Shutterstock.com nuotr. / Singapūras

Taigi pateikiame sąrašą dalykų, kuriuos privalu prisiminti nuvykus į Singapūrą.

1. Nepalikite nenuleisto tualeto

Jei pasinaudoję tualetu ne visuomet nuleidžiate vandenį, būtų pats laikas keisti savo įpročius. Pamiršus tai padaryti Singapūre, jums gali grėsti bauda iki 686 eurų. Ši taisyklė nustatyta Singapūro aplinkosaugos ir visuomenės sveikatos reglamentuose. Pareigūnai turi teisę atsitiktinai tikrinti viešuosius tualetus, jog įsitikintų, kad įstatymo iš tiesų yra laikomasi.

2. Nešiukšlinkite

Bauda už šiukšlinimą gresia ne vienoje šalyje, tačiau Singapūre už tokį elgesį gali tekti pakloti kaip niekur kitur daug. Pirmą kartą šį įstatymą pažeidę asmenys gali sulaukti baudos iki 1375 eurų. Įkliuvus šiukšlinant kelis kartus, bauda gali siekti 6879 eurus už kiekvieną paskesnį nusižengimą.

Shutterstock.com nuotr. / Singapūras
Shutterstock.com nuotr. / Singapūras

3. Nemaitinkite laukinių gyvūnų

Jeigu Singapūre nuspręsite palesinti balandžius – ar pašerti bet kokį kitą laukinį gyvūną – galite patekti į rimtą bėdą. Asmenims, įkliuvusiems lesinant laukinius balandžius, gresia 343 eurų bauda. 1965 m. priimtame Laukinės gamtos įstatyme taip pat teigiama, kad už bet kokios rūšies gyvūno šėrimą Singapūro viešuosiuose soduose, parkuose ir rezervatuose galima sulaukti 3438 eurų baudos. Jei nusižengimas pasikartos, bauda gali padidėti iki 6879 eurų.

4. Nesinešiokite kramtomosios gumos

Dažnai manoma, jog tai, kad Singapūre draudžiama kramtomoji guma, yra tik mitas. Visgi galime patvirtinti, kad guma šioje šalyje iš tiesų yra neteisėta. Tai apibrėžiantis įstatymas galioja nuo 1992 m. Kramtomosios gumos importas yra nusikaltimas, už kurį gresia bauda iki 6879 eurų arba laisvės atėmimas iki 2 metų. Jei šį įstatymą pažeisite antrą kartą, jums grės 137 536 eurų bauda arba įkalinimas iki 10 metų.

5. Nesijunkite prie kito žmogaus „Wi-Fi“

Atvykę į Singapūrą ir tikrindami, ar yra viešai prieinamų tinklų, būkite labai atsargūs – jungtis prie privataus tinklo šioje šalyje yra neteisėta. Tokia tvarka aprašyta 1993 m. kompiuterinio piktnaudžiavimo įstatyme ir buvo priimta siekiant padėti apsaugoti piliečių duomenis.

Jei be leidimo prisijungsite prie bet kurio privataus „Wi-Fi“ tinklo, jums gali grėsti bauda iki 6879 eurų ar laisvės atėmimas iki 3 metų. Padarykite tai antrą kartą, ir bauda pakils iki 13 748 eurų, o galimas įkalinimas prailgės iki 5 metų.

Shutterstock nuotr. / Kalėjimas
Shutterstock nuotr. / Kalėjimas

6. Nevalgykite ir negerkite greituosiuose traukiniuose

Singapūro gatvės maistas yra turistų be galo mylimas, tačiau jokiu būdu jo neimkite į vadinamuosius MRT – masinio greitojo transporto traukinius. Jeigu kelionės metu būsite pričiupti bevalgantys arba begeriantys, jums gali grėsti 342 eurų bauda. Pagal galiojančią tvarką, nustatytą 1997 m. Greitojo tranzito sistemų įstatyme, valgyti ir gerti draudžiama ne tik pačiuose traukiniuose, bet ir stotyse. Nemanykite, kad yra išimčių – taisyklė galioja net vandeniui.

7. Nerūkykite viešoje vietoje

Singapūre galioja vieni griežčiausių pasaulyje įstatymų, susijusių su rūkymu. Yra labai mažai vietų, kur leidžiama rūkyti lauke, ir beveik nėra vietų, kur leidžiama rūkyti patalpose. Pažeidę šį įstatymą, rizikuosite gauti 136 eurų baudą. Jei įkliūsite, nepulkite užginčyti šio kaltinimo – jei byla nukeliaus iki teismo, bauda gali būti padidinta iki 686 eurų.

Shutterstock nuotr. / Rūkymas
Shutterstock nuotr. / Rūkymas

8. Nesinešiokite elektroninių cigarečių

Pagal Tabako reklamos ir pardavimo įstatymą elektroninių cigarečių pardavimas, importas, platinimas ir turėjimas Singapūre yra uždraustas. Už šių taisyklių pažeidimą gresia 6873 eurų bauda ir galimas įkalinimas iki 6 mėnesių. Nusikaltimą pakartojus, bauda padidės iki 13 746 eurų, o galimas įkalinimas prailgės iki 12 mėnesių.

9. Negrokite instrumentais viešoje vietoje

Pagal Singapūre galiojančius įstatymus viešoje vietoje groti muzikos instrumentais be licencijos yra draudžiama. Kilus įtarimui, kad kokiu nors instrumentu viešai grojama be leidimo, valdžios institucijos turi teisę iš jūsų paimti instrumentą. Jei būsite pripažintas kaltu, jums gresia 686 eurų bauda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas
Reklama
Skrydžio režimu: atviras „Gurtam“ vadovo interviu su Benediktu Vanagu
Reklama
Kokias tvoras ir kodėl šiemet renkasi namų savininkai?