Paskutinė akcijos diena! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

PTO prognozė: tarptautinių turistų srautai dėl koronaviruso susitrauks 60–80 proc.

Koronaviruso pandemija 2020 metais tarptautinių turistų srautus gali sumažinti nuo 60 iki 80 proc., pranešė Pasaulio turizmo organizacija, ketvirtadienį smarkiai apkarpiusi savo ankstesnę prognozę, numačiusią 30 proc. mažesnius turistų skaičius.
Italijos paplūdimys
Italijos paplūdimys / 123rf.com nuotr.

Valstybių taikomi kelionių apribojimai ir oro uostų bei valstybių sienų uždarymas, siekiant sustabdyti viruso plitimą, įstūmė tarptautinį turizmą į didžiausią krizę nuo pat 1950 metų, kai buvo pradėti rinkti duomenys, sakoma JT organizacijos pranešime.

Turistų skaičius per pirmuosius tris šių metų mėnesius sumenko 22 proc., o vien kovo mėnesį fiksuotas 57 proc. sumažėjimas.

Didžiausius nuostolius patyrė Azija ir Europa, teigia Madride įsikūrusi organizacija.

„Pasaulis susidūrė su precedento neturinčia sveikatos ir ekonomikos krize. Turizmas smarkiai nukentėjo, nes viename iš daugiausiai darbo jėgos reikalaujančių ekonomikos sektorių gresia prarasti milijonus darbo vietų“, – kalbėjo Pasaulio turizmo organizacijos generalinis sekretorius Zurabas Pololikashvilis.

Labiausiai nuo koronaviruso protrūkio nukentėjo oro linijų bendrovės, kadangi buvo atšaukta dauguma skrydžių, tačiau viešbučių grupės, kruizų ir kelionių organizatoriai taip pat susidūrė su dideliais sunkumais.

ZUMAPRESS.com/Turistai Paryžiuje
ZUMAPRESS.com/Turistai Paryžiuje

JT organizacijos teigimu, bendras tarptautinio turizmo nuosmukis priklausys nuo to, kaip greitai vėl atsivers valstybių sienos.

Geriausiu atveju, kelionių apribojimams pradėjus švelnėti liepos pradžioje, atvykstančių turistų skaičius gali susitraukti 58 procentais.

Jei sienų uždarymas ir kelionių apribojimai bus panaikinti tik gruodžio pradžioje, kritimas būtų didesnis nei 78 procentai.

Jei apribojimai bus panaikinti rugsėjo pradžioje, PTO prognozuoja 70 procentų kritimą.

Pagal šiuos scenarijus, dėl sumažėjusių tarptautinių kelionių pramonė gali netekti nuo 910 mlrd. JAV dolerių iki 1,2 trln. JAV dolerių eksporto pajamų iš turizmo, ir 100–120 mln. tiesioginių darbo vietų turizmo sektoriuje.

Nors praeityje buvo atvejų, kai tarptautinis turizmas nukentėjo nuo įvairių ligų protrūkio, naujasis koronavirusas neturi precedento savo geografinio paplitimo mastu.

Palyginimui, 2003 metais įvykus SARS protrūkiui, nuo kurio visame pasaulyje mirė 774 žmonės, turistų srautai sumenko vos 0,4 procento.

PTO teigimu, dauguma ekspertų mano, kad iki paskutinio 2020 metų ketvirčio jau bus stebima atsigavimo ženklų ir prognozuojama, kad vidaus paklausa atsigaus greičiau nei tarptautinė. Tikimasi, kad pirmiausia atsigaus Azijos ir Ramiojo vandenyno regionai.

„Remiantis ankstesnėmis krizėmis, tikimasi, kad laisvalaikio kelionės atsigaus greičiau – ypač kelionės, skirtos aplankyti draugus ir giminaičius, – nei verslo kelionės“, – sakoma organizacijos pranešime.

Metų pradžioje PTO prognozavo, kad 2020 metais tarptautinis turizmas išaugs 3–4 proc., tačiau kovo pabaigoje patikslino savo prognozę, pranašaudama 20–30 proc. nuosmukį.

2019 metais tarptautinio turizmo srautų apimtys išaugo 4 proc. ir siekė 1,5 mlrd. turistų. Labiausiai lankomos šalys buvo Prancūzija, Ispanija ir JAV.

Paskutinį kartą tarptautinių turistų skaičius sumažėjo 2009 metais, kai pasaulinė ekonomikos krizė smarkiai paveikė kelionių sektorių.

Turizmo pramonei tenka apie 10 proc. viso pasaulio vidaus produkto (BVP) ir darbo vietų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas