Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Raskite dešimt skirtumų: Vilniaus 2015 m. ir Gomelio šių metų eglės atrodo vienodai

„Vilnius diktuoja madas pasaulyje“, – skambiai nusijuokia „Švenčių studijos“ vadovė Jolanta Tūraitė, pasakodama, kad dar vienas miestas – Baltarusijos Gomelis – nukopijavo prieš dvejus metus Vilniaus Katedros aikštėje stovėjusios Kalėdų eglės idėją. Autorinis „Švenčių studijos“ dizainerio Dominyko Koncevičiaus kūrinys išpopuliarėjo – vilniečiai priskaičiuoja apie dešimt jo kopijų visame pasaulyje.
Gomelio ir Vilniaus eglės
Gomelio ir Vilniaus eglės

Dešimt kopijų visame pasaulyje

Prieš dvejus metus Vilniuje pastatyta eglė su langais, į kurios vidų buvo galima įeiti, tapo tikrai madinga visame pasaulyje. Pirmieji ją nukopijavo graikai, kurie net bandė dalyvauti tarptautinėje Kalėdų dekoro mugėje. „Išsijuokta buvo, nes mus gerai pažįsta visame pasaulyje. Tai buvo pirmas juokas. Pernai buvo Rusijos gilumoje. Tada – dar atviruką išeiviai iš Lietuvos atsiuntė – Airijoje baras kažkoks buvo su tokiu namu. Pietų Korėjoje buvo, Libane ar Libijoje, dar lyg ir Ukrainoje, šiemet yra dar viena Graikijoje, o dabar ir Gomelyje“, – juokdamasi vardijo J.Tūraitė.

Jos teigimu, gal tokių eglių būta ir daugiau, niekas nerenka tikslios informacijos, bet jie jau priskaičiuoja apie dešimt kopijų. J.Tūraitės teigimu, Vilnių 2015-ųjų pabaigoje papuošusi eglė buvo vertinama kaip tikras proveržis. „Tai kaip savotiškas lakmuso popierėlis – kai projektas labai geras, žmonėms norisi jį atkartoti. Mes suprantame, kad tai autorinės teisės, bandėme su graikais kalbėtis, bet nepavyko. Manome, kad labai sunku, gaila savo kūrybinės energijos eikvoti dalykams, kurie ne tokie ir svarbūs. Tebūnie tai kaip savotiškos citatos“, – sakė J.Tūraitė.

„Švenčių studijos“, kurios dizaineris D.Koncevičius šią eglę ir sukūrė, kolektyvas bent kol kas smagiai kvatoja matydamas tokį savo kūrinio tiražavimą. Anot J.Tūraitės, jeigu tai dar viena proga prisiminti apie Lietuvą, tebūnie.

Baltarusiai lygina patys

Kaip rašo kp.by, šalia Gomelio ledo arenos pastatyta eglė yra kone identiška tai, kuri Vilniuje stovėjo 2016 m. Mes kolegas patiksliname – tokią eglę Vilnius pasistatė 2015 metais prieš Kalėdas ir ji Lietuvos sostinę puošė iki 2016-ųjų sausio 7-osios.

Tai kaip savotiškas lakmuso popierėlis – kai projektas labai geras, žmonėms norisi jį atkartoti, – sakė J.Tūraitė.

Kaip rašo Baltarusijos naujienų portalas, eglė-namukas, kuri stovėjo Vilniaus Katedros aikštėje, buvo net įtraukta į originaliausių Europos kalėdinių eglių sąrašą, bet Gomelio Centrinio rajono administracija su kaltinimais plagiatu nesutinka.

„Kiekvienas turi savo matymą. Taip, idėją su šviečiančiais langais pasiskolinome, bet iš esmės mūsų visai kita koncepcija. Vilniaus tema buvo pasakiška, o Gomelyje – griežtesnė, žemiškesnė. Pas juos aplink eglę buvo pasakų miestelis, o Gomelyje stovės kitokie elementai ir, apskritai, eglė žiūrėsis kitaip. Mūsų simboliai bus visai kiti – ne pasaka, o mūsų realybė. Idėja tokia, kad kiekvienuose namuose turi šviesti langai, juose degti šventinės liepsnelės“, – taip kp.by kalbėjo vietos savivaldos atstovas Dmitrijus Potapkovas.

„Facebook“ nuotr./Gomelio šventinė eglė
„Facebook“ nuotr./Gomelio šventinė eglė

Vis dėlto kp.by žurnalistų jis neįtikino, jie siūlo savo skaitytojams paieškoti skirtumų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas