Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rusai Palangoje: „Čia važiavome ir važiuosime“

Sekmadienio vidurdienis Palangos oro uoste. Įdegę ir pailsėję veidai, paskutiniai įspūdžiai iš atostogų populiariausiame Lietuvos kurorte ir skrydis namo – į Maskvą. Reisiniais lėktuvais į Palangą kas savaitę atskrenda ir ją palieka po 40-50 žmonių. Dažniausiai tai – jau seniai kurortą įsimylėję maskviečiai.  
Palangos oro uostas
Palangos oro uostas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Palangiškiai būsto nuomotojai tik su nostalgija prisimena laikus, kai oro uoste per savaitę leisdavosi bent trys milžiniški „Boeing“ iš Maskvos. Dabar – vos 50 vietų „Bombardier“ kiekvieną sekmadienį atskraidina grupelę rusų. Ir tai – neužpildytas.

Lėktuvas iš kaimyninio Minsko Palangoje leidžiasi dvigubai didesnis, nors baltarusiams atvažiuoti automobiliu – netoli. Propaganda Rusijoje, gal net baimė maskviečius sulaiko nuo kelionių į Palangą.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos oro uostas

Čia vasarai atvykstu su visa šeima. Ją kartais palieku ir išskrendu trumpam atgal į Maskvą, po to vėl grįžtu, – pasakojo Vladimiras.

Jų kurorte nepadaugėjo ir tada, kai buvo laikinai užverti keliai į Turkijos kurortus. Tačiau tie, kurie čia atvyksta, sako tai darantys kasmet, o Palangai esą neprilygsta jokie Turkijos ar Egipto kurortai.

Palangą įsimylėjo seniai

„Palanga kak vsegda – zamičatelnaja“ (liet. „Palanga kaip visada – nuostabi“) – skamba iš maskviečių lūpų komplimentai Palangai. Regis, nesumeluoti. Eilutėje prie registracijos matyti, kad skrydžiui į Maskvą stovi daugiausia solidaus amžiaus poilsiautojai, kelios šeimos, vidutinio amžiaus poros – tie, kuriems Palanga vis dar giliai įsirėžusi nuo „anų laikų“. Tačiau jaunų maskviečių, kurie rinktųsi poilsį Palangoje, – nematyti.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos oro uostas

Oro uoste sutikta maskvietė Eleonora 15min prisipažino į Palangą atvykstanti nuo 1964 metų. „Beveik kasmet, nebent su nedidelėmis pertraukomis“, – pabrėžė moteris.

Elegantiškai atrodanti moteris sako tik čia gerai pailsinti, o ne Turkijoje, nors tai galėtų sau leisti.

Maskvietis Vladimiras Palangoje leidžia jau septintą vasarą, išsinuomojo visą namą, o į Palangos oro uostą atvyko išlydėti savo močiutę, kuri buvo atvykusi iš Rusijos sostinės.

Džiaugiasi, kad tautiečių Palangoje sumažėjo

„Čia visai vasarai atvykstu su visa šeima. Ją kartais palieku ir išskrendu trumpam atgal į Maskvą, po to vėl grįžtu“, – 15min pasakojo Vladimiras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautojas Vladimiras

Kas patinka? „Geri ir svetingi žmonės“ – pirmą Palangos privalumą išpoškino maskvietis. Žmonių kultūra ir ekologija, pratęsė sąrašą Vladimiras. „Tokio gero ir gryno oro niekur nėra pasaulyje“, – negailėjo komplimentų Palangai rusas. Turkija jo kažkodėl netraukianti.

Ar maskvietis nesiskundžia kainomis Palangoje? „Taip, kai atsirado eurai, viskas kiek pabrango. Tačiau viską atperka privalumai, apie kuriuos kalbėjau“, – sakė vyras. Vladimiras sako pastebėjęs, kad Palangoje sumažėjo rusų poilsiautojų. „Bet tai dar geriau“, – visai nejuokaudamas teigė maskvietis.

Tačiau jis apgailestavo, kad Rusijos ir Lietuvos santykiai yra prasti, bet jo apsisprendimo šeimą vasarai perkelti iš Maskvos į Palangą tai nekeičia. O kas Palangoje nepatiko? Vladimirui teko ilgokai pamąstyti. „Kad neturiu net ką pasakyti. Nematau nei vieno trūkumo čia“, – šypsojosi rusas.

O ar Vladimiro močiutei Palanga patiko? Maskvietis užsiminė, kad norėtų jai nupirkti nedidelį namą Lietuvos kurorte, ir pats jame kartais pagyventi su šeima.

Blogas oras – ne problema

Tuo tarpu maskvietė Eleonora į Palangą atvyksta dažniau nei, ko gero, jos bendraamžės lietuvės.

„Aš į Palangą važiuoju nuo 1964 metų, beveik kasmet. Man čia viskas prabangu ir patogu. Jei anksčiau pėsčiųjų takai kai kur buvo apsidaužę, tai dabar jie sutvarkyti“, – sakė moteris, skubėdama į lėktuvą. Ji teigė irgi nematanti jokių kurorto trūkumų. Žmonių minios? „Savaitgalį jų padaugėja, bet po to vėl ramu. Man netrukdo“, – šypsojosi poilsiautoja iš Rusijos.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Poilsiautoja Eleonora

Tiesa, ji pastebėjo, kad jauni žmonės, dirbantys Palangos paslaugų sferoje, jau nekalba rusiškai. O štai su vidutinio amžiaus lietuviais puikiai susišneka.

Kainos? Ji teigė pastebėjusi, kad šiais metais gerokai pabrango uogos, kurias ji labai mėgstanti. O į kavines vaikšto retai – maistą darosi pati namuose. O apsiperka turguje.

„Pas jus Palangoje viskas kvepia – agurkai, pomidorai, uogos“, – žėrė komplimentą Palangai rusė. Eleonora gyvena viloje, kurios šeimininkus gyrė kaip labai svetingus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos oro uostas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Palangos oro uostas

O kodėl ne Turkija ar Egiptas? Eleonora prie Palangos tiesiog priprato, ir tolimos šalys jos nevilioja, net jei ten ir oras geresnis.

„Aš nemėgstu maudytis, daug vaikštau. Tad man gali būti ir blogas oras“, – tvirtino moteris ir nuskubėjo lėktuvo link.

Skrydžių gerokai padaugėjo

Palangos oro uostas šią vasarą neatrodo toks tuščias, kaip būta anksčiau. Čia sekmadieniais leidžiasi lėktuvai ne tik iš Maskvos, bet ir Minsko, Kijevo, kurie atgabena poilsiautojus. Iš Ukrainos sostinės lėktuvai Palangoje leidžiasi du kartus per savaitę. Keturis kartus per savaitę čia leidžiasi lėktuvas ir iš Varšuvos, tad Palangoje turėtų padaugėti poilsiautojų iš Lenkijos.

M.Juozausko nuotr./Į Palangą pradėjo skraidyti lenkų avialinijų lėktuvas.
M.Juozausko nuotr./Į Palangą pradėjo skraidyti lenkų avialinijų lėktuvas.

Iš Londono į Palangą skraidina dvi pigių skrydžių kompanijos – „Ryanair“ ir „Wizzair“, kurių paslaugomis naudojasi emigrantai. Tačiau Kopenhagos kryptis, kaip ir anksčiau, lieka populiariausia. Šiuo skrydžiu daugiausiai naudojasi Klaipėdoje gyvenantys jūreiviai, kurie dirba pasaulinėse laivybos kompanijose, taip pat Vakarų Lietuvos verslininkai.

Iš Palangos taip pat skrendama į Rygą ir Oslą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas