Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Rygos senamiestis: vieta, kur turistai virsta kiaulėmis

Ar esate kada nors matę girtą britą, apsirengusį banano kostiumu? O mergaites trumpomis suknelėmis palengva einančias Senamiesčio gatvele ir besišypsančiomis kiekvienam užsieniečiui? Ryga jau seniai įtraukiama į neoficialius sąrašus miestų, į kuriuos plūsta turistai, norintys pasimėgauti „suaugusiųjų pramogomis“, rašo Tvnet.lv
Nemaža dalis turistų į Rygą atvyksta ieškodami „suaugusiems skirtų“ pramogų
Nemaža dalis turistų į Rygą atvyksta ieškodami „suaugusiems skirtų“ pramogų / 123rf.com

Kai Senamiestyje, kuris garsėja įspūdinga architektūra, įsikūrusių barų ir restoranų iškabos ima šviesti neonais, sužimba turistų akys ir jie atveria pinigines. 

Rusų portalo „Medūza“ žurnalistas Andrejus Kozenka Rygoje gyvena vos keli mėnesiai. Tačiau tiek laiko užteko, kad susipažintų su kai kuriomis Latvijos sostinės paslaugomis. Visų pirma – su Senamiestyje esančių butų trumpalaike nuoma. 

Ne kartą girdėjau, kaip penktadienio skrydžiai iš Londono į Rygą vadinami „girtais lėktuvais“.

Andrejus rašo: „Dešimta valanda ryto. Iš baro išeina kažkokie jaunuoliai ir stumdo vienas kitą, šūkauja. Būtų susimušę, tačiau koordinacija per silpna. Čia daug „specialių turistų“. Visi tie žmonės iš Anglijos, Vokietijos ir Skandinavijos šalių Rygą vertina ne kaip miestą, bet barą su paminklais.

Kai kurie jų specialiai atvažiuoja čia todėl, kad galėtų elgtis kaip kiaulės. Paprašyti nurodyti vizito į Rygą tikslą, jie galėtų įrašyti būtent tai. Ne kartą girdėjau, kaip penktadienio skrydžiai iš Londono į Rygą vadinami „girtais lėktuvais“.

Į triukšmingus ir neblaivius turistus dėmesį atkreipė ir Rygos senamiesčio gyventoja Anetė: „Mano šeima nuomojo Senamiestyje butą. Viskas buvo puiku – vaizdas per langą į architektūrinį Rygos paveldą, pėsčiomis pasiekiami visi reikalingi taškai. 

123rf.com/Baras Rygos senamiestyje
123rf.com/Baras Rygos senamiestyje

Bet nuo kiekvieno ketvirtadienio mūsų gyvenimas virsdavo pragaru: iš barų sklisdavo garsi muzika, prie jų rėkavo turistai. Rytais vos išėjus į lauką pasitikdavo sudaužytų butelių šukės, popieriniai puodeliai ir gėrimų bei šlapimo balos. Keletą kartų net teko išsikraustyti į viešbutį, nes miegoti namuose buvo neįmanoma dėl nuolatinio triukšmo už lango“.

„Girti skrydžiai“ į Rygą iš tiesų egzistuoja. Latvijos sostinėje yra keletas įmonių, kurios tuo užsiima. Paprastai jie į Rygą atskraidina turistus, kurie čia nori atšvęsti „paskutinį pasispardymą“ prieš vestuves – bernvakarį.

Labiausiai pageidaujama paslauga tokiais atvejais – „reidas“ po vietos barus ir naktinius klubus. Tačiau po kelių bokalų alaus ir kitų gėrimų suplanuotose vietose jiems nebūna svarbu, kur eiti toliau. Labai dažnai jų kelias baigiasi striptizo klubuose. 

Kriminalinės policijos viršininko pavaduotojas Girtis Munduras laidai „Uždrausti susibūrimai“ pasakojo, kad tokios vietos priklausomos nuo turistų. 

Striptizo klubai senamiestyje uždrausti, tačiau, kaip parodė vietos žurnalistų atliktas tyrimas, realybė kitokia. Vis dėlto striptizo paslaugas teikiančius asmenis ir vietas galima nors truputį kontroliuoti. Kas kita – „neįpareigojančios pažintys“, užsimezgančios tarp turistų ir vietos merginų tiesiog Senamiesčio gatvelėse. To nedraudžia jokie įstatymai.

123rf.com/Konsumatorės savo klientus sumedžioja gatvėje arba diskotekose
123rf.com/Konsumatorės savo klientus sumedžioja gatvėje arba diskotekose

Pinigus iš turistų traukiančios merginos: „Jie žino, už ką moka“

Tvnet.lv žurnalistai gavo komentarą iš vieno mieste veikiančių konsumacijos paslaugas teikiančių barų darbuotoja, kuri panoro likti anonimu.

Konsumacija – moters ar merginos bendravimas su restorano klientu už pinigus, siekiant, kad klientas maistui ir gėrimams išleistų kuo daugiau pinigų. 

Nataša (vardas pakeistas) dirba konsumatore viename Rygos senamiesčio barų nuo praėjusių metų liepos. 

Apie tai, koks jos darbas, mergina pasakojo taip: „Mes vaikštinėjame po Senamiestį, einam į diskotekas. Ten susipažįstame su užsieniečiais ir pasiūlome jiems eiti kartu į mūsų barą. Žinoma, apie tai, kad kainos ten skiriasi nuo kainų diskotekoje, mes nesakome.

Dažniausiai sakome, kad bare dirba mūsų draugė arba tiesiog kad tai baras, kuriame galima rasti skaniausių kokteilių. Nuo visų gėrimų, kuriuos užsako mūsų atvestas turistas, mums lieka 30 proc.

Atsižvelgiant į tai, kad bare butelis šampano kainuoja 500 eurų, uždarbis, liekantis merginoms, gali būti labai didelis. Yra tokių, kurie žino, jog visa tai – žaidimas. Jie sutinka, kad malonus pokalbis su dviem merginomis, jam kainuotų papildomai.“ 

Nataša pasakojo, kad darbą šioje srityje rado atsitiktinai. Skelbimų portaluose ji ieškojo padavėjos darbo. Į kai kuriuos barus išsiuntė savo CV. Neilgai trukus ji buvo pakviesta pokalbiui į „bevardį“ barą Senamiestyje. 

Pirmas dalykas, nustebinęs ją ten, pakankamai atvira „padavėjų“ apranga. Keistas Natašai pasirodė ir meniu: 7 eurai už arbatą, 500 eurų už butelį šampano, 50 eurų – už saldainius, 150 eurų – už kaljaną. 

Nuo visų gėrimų, kuriuos užsako merginų atvestas turistas, joms lieka 30 proc. Atsižvelgiant į tai, kad bare butelis šampano kainuoja 500 eurų, uždarbis, liekantis merginoms, gali būti labai didelis.

Baro administratorius greit paaiškino situaciją, papasakojęs, kad darbas, kuris siūlomas Natašai – ne paprastos padavėjos, bet merginos, kuri „iš gatvės“ atvestų turistus. 

„Paprastai mes negeriame užsakytų gėrimų. Mes dirbame dviese, tad, kai kuri nukreipia girto turisto dėmesį, mes išpilame gėrimus į gėlių vazoną ar šampanui atšaldyti skirtą kibirėlį“, – pasakojo konsumatore Rygoje dirbanti mergina. 

Kalbama, kad anksčiau buvo daugiau galimybių užsidirbti. „Dabar dauguma turistų žino, kaip juos gali apgauti. Kita vertus, mes jų neapgaudinėjame – parodome meniu su kainomis. Taigi, turistas prieš užsisakydamas žino, kiek jam kainuos vienas ar kitas gėrimas. 

Būna, kad pradžioje sutinka užsisakyti butelį brangaus šampano, o po to nenori už jį mokėti. 

Tokiu atveju mes sakome, kad iškviesime policiją ir dažniausiai turistai iš karto sutinka sumokėti. Niekas nenori gadinti savo atostogų, turėdami problemų su teisėsauga“, – atviravo Nataša. 

123rf.com/Viskas „nekalta“, tačiau už įdomų pokalbį turistas paprastai užsimoka su kaupu
123rf.com/Viskas „nekalta“, tačiau už įdomų pokalbį turistas paprastai užsimoka su kaupu

Velorikša turistus vežiojantis Sergejus (vardas taip pat pakeistas) žino daug merginų, dirbančių konsumatorėmis. 

„Dauguma pažįstu jau ne vienerius metus. Vaikšto aplink, ieškodamas savo „auksinės žuvelės“. Ne visada joms pasiseka, tačiau būna sėkmingų „medžioklių“. Girtų turistų Senamiestyje daugiausia vasarą. Tačiau net ir kovą jų yra. 

Negaliu skųstis: uždirbu iš jų (turistų – red. past.) sąskaitos. Tačiau kai kurie elgiasi kaip išprotėję: prisigeria, rėkia, priekaištauja. 

Atvirai pasakius, vaikščioji savo gimtajame mieste savaitgalį pėsčiomis man nekyla noras – aplink krūva girtuoklių, rėkaujančių chuliganų. Suprantu, kad tie, kurie siūlo šias paslaugas, iš tokių turistų uždirba nemažus pinigus. Tačiau, jei atvirai, man gaila žmonių, kurie gyvena Senamiestyje arba netoli jo“, – pasakojo Sergejus.

123rf.com/Rygos senamiestis naktį
123rf.com/Rygos senamiestis naktį ne visada būna tylus

Žurnalistai ir miesto valdžia pavojaus varpais dėl to skambina jau ne pirmus metus. Vis dėlto kol kas situacija nesikeičia. Kiekvieną savaitgalį kartu su naktimi, kai miestas bando panirti į miegą, prabunda „mafija“...

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas