Geras turinys neatostogauja. Prenumerata vos nuo 0,50 Eur/mėn!
Išbandyti

Sartų regioniniame parke rasti ypač reti grybai: 30 metų Lietuvoje jie buvo dingę

Sartų regioniniame parke jau pasirodė pirmieji ypatingi grybai – šio parko pasididžiavimas. Ne, ne bobausiai ir net nevalgomi, bet juos surasti ir pamatyti norėtų daugelis besidominčiųjų saugomomis rūšimis. Šie grybai ypatingi – ne tik saugomi, kaip daugelis kitų retų grybų, bet įrašyti į griežtai saugomų rūšių sąrašą.
Paprastieji taukiai – išskirtinės išvaizdos ir biologijos grybai
Paprastieji taukiai – išskirtinės išvaizdos ir biologijos grybai / Daivos Norkūnienės nuotr.

Paprastieji taukiai (Sarcosoma globosum) – išskirtinės išvaizdos ir biologijos grybai. Jų vaisiakūniai vienamečiai, bet gali išdygti ir vėlyvą rudenį, ar žiemos pradžioje, išlaukti žiemą po sniego danga ir baigiantis žiemai augti toliau. Vis dėlto masinis taukių dygimas yra dabar, nutirpus paskutiniam sniegui. Jei bus palankūs orai, šios „statinaitės“ išliks ir iki gegužės pabaigos, pranešime spaudai rašo Aukštaitijos saugomų teritorijų direkcijos Biologinės įvairovės apsaugos skyriaus vyr. specialistė, ekologė Daiva Norkūnienė.

Dar prieš 60 metų taukiai buvo dažni Vakarų ir Vidurio Lietuvoje, vėliau daugiau kaip 30 metų buvo visai nebeaptinkami. Tik 2008 metais taukiai vėl buvo pastebėti ir šiuo metu mūsų šalyje žinoma daugiau kaip 30 radimviečių, tačiau visos jos telkiasi Vidurio ir Rytų Lietuvoje. Beveik trečdalis radimviečių yra Sartų regioniniame parke, Antazavės šile ir Ilgašilio miške.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Išmanūs transporto infrastruktūros sprendimai – naujasis pažangos etapas pasitelkiant 5G
Reklama
Liepos 3 d. šeimos su vaikais PLC „Mega“ pramogaus nemokamai
Reklama
Naujos programėlės „Joiner App“ vartotojai atskleidė, kaip pasikeitė jų gyvenimai
Užsisakykite
15min naujienlaiškius