Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saulėtam rudens savaitgaliui – kalvos su vaizdinga Nemuno pakrante

Didžiausia Lietuvos upė Nemunas, vingiuodama per Lietuvą, savo kelyje sudaro ne vieną kilpą, ir jos krantai puikuojasi įspūdingomis panoramomis. Daugiausia vingių Nemunas „priraitė“ šalia Birštono ir Prienų – Nemuno kilpų regioniniame parke. Viena įspūdingiausių vietų parke – tai beveik pusę kilometro besitęsianti ir 33 metrų aukštį siekianti Škėvonių atodanga. Vaizdas į šią atodangą sekmadienį pasitiks bėgimo gamtos takais „Laukinis trail Nemuno kilpa“ dalyvius.
„Laukinis trail Nemuno kilpa“
„Laukinis trail Nemuno kilpa“ / Organizatorių nuotr.

Sinoptikams vis dar pranešant puikius ir saulėtus šios savaitės orus, rudenėjančią gamtą vienoje iš Nemuno kilpų sekmadienį tyrinės „trail“ (bekelės) bėgikai. Bėgimų gamtoje turas „Laukinis trail turas 2018“ savo aštuntąjį šių metų etapą kelia į Nemuno kilpų regioninį parką ir siūlo išbandyti naujas trijų ilgių trasas. Bėgikai galės rinktis tarp 27 kilometrų, 16 kilometrų ir 7,5 kilometrų ilgio trasų, kurios ves miško takais bei paupiu, rašoma pranešime spaudai.

Varžybų centras, kur bus startas bei finišas, įsikūręs vaizdingoje ir erdvioje Giraitiškių poilsiavietėje, iš kurios atsiveria vaizdas į Nemuno upės vingį ir priešais esančią Škėvonių atodangą, kuri yra įtraukta į vertingiausių Šiaurės Vakarų Europoje geologinių objektų sąrašą. Poilsiavietėje yra sporto įrengimai, stalai bei suolai, kas yra svarbu dažnai bėgikus lydintiems jų šeimų nariams.

„Laukinis trail turo“ bėgimų trasos „konstruojamos“ taip, kad dalyviai pažintų vietovę, pamatytų trasoje esančias įdomias gamtos vietas bei bėgtų skirtinga danga. Įprasta, kad bėgimuose, kurie vyksta gamtoje, kelių danga skiriasi. Bėgama ir plačiais miškų takais, ir siaurais takeliais, kurie gali būti statūs, ir žvejų išmintais takeliais prie upių, o kai kur tako gali ir visai nebūti. „Trail“ (bekelės) bėgikai tikslingai treniruojasi bėgti kuo įvairesne ir net techniška danga. „Techniška“ danga bekelės bėgikai dažnai vadina siaurus, stačius, šaknimis nuklotus takelius, kur reikia atidžiau žiūrėti po kojomis nei bėgant asfaltu ar plačiais miškų takais.

Organizatorių nuotr./„Laukinis trail Nemuno kilpa“
Organizatorių nuotr./„Laukinis trail Nemuno kilpa“

Sekmadienį vyksiančio „Laukinis trail Nemuno kilpa“ bėgimo 27 kilometrų, 16 kilometrų ir 7,5 kilometrų ilgio trasos ves vienoje iš Nemuno kilpų esančio Prienų šilo kalvomis ir lygumomis. Šią kilpą organizatoriai pasirinko dėl joje esančio gan raižyto reljefo, ir trasos bus su kalniukais. Visų trasų maršrutai prasidės ir baigsis palei Nemuno upę su vaizdu į Škėvonių atodangą.

Startavę bėgikai pasileis greitu ir lygiu taku iš Giraitiškių poilsiavietės palei upę, kiek vėliau pasuks į miškus, kur skirsis vidutinė, ilga ir trumpa trasos. Trumpoji trasa jau suks finišo link Nemuno šlaitais, o vidutinė ir ilga trasos dalyvius nuves į miške besislepiančius laukinius šlaitus bei kalvas netoli Prienų. Tarp kalvotų atkarpų bus ir lygių bei greitų takų.

Organizatorių nuotr./„Laukinis trail Nemuno kilpa“
Organizatorių nuotr./„Laukinis trail Nemuno kilpa“

Trys skirtingo ilgio bei sudėtingumo trasos pritaikytos skirtingą pasiruošimą ir tikslus turintiems žmonėms. Norintys iššūkio ar stiprios treniruotės gali rinktis 27 kilometrų ilgio trasą, kurioje bus ir kalnų, ir lygumų. Nors Lietuva ir vadinama lygumų šalimi, bet pasirinkę ilgą trasą bėgikai sukops 570 metrų į viršų, kas prilygsta beveik dviems televizijos bokštams.

Vidutinėje 16 kilometrų trasoje bus apie 350 vertikalių metrų, kas prilygsta vienam televizijos bokštui. Trumpojoje, beveik aštuonių kilometrų trasoje pakilimo ir kalniukų bus tik pačioje trasos pabaigoje prie Nemuno šlaitų. Trumpoji trasa ypač tinka visiems, kas mėgsta greitą bėgimą ar nori išbandyti bėgimą gamtoje, nes sudėtingų atkarpų ten beveik nebus – tik grįžimas į finišą kiek kalvotu Nemuno šlaitu ir siaurais takeliais palei upę.

Organizatorių nuotr./„Laukinis trail Nemuno kilpa“
Organizatorių nuotr./„Laukinis trail Nemuno kilpa“

„Organizuojant bėgimus gamtos takais dažnai sulaukiu klausimų iš naujų dalyvių, ar galima būtų visą ar dalį trasos eiti ir ar nebus ten labai daug kliūčių, – savo įspūdžiais dalinasi viena iš renginio organizatorių ultramaratonininkė Viktorija Tomaševičienė. – Visuomet atsakau, kad gamtos takais ir ypač ten, kur yra kalvelių, visą trasą bėga dažniausiai tik lyderiai. Bėgimų gamtoje metu į statesnę kalvą įkopti, o ne įbėgti yra visiškai normalu. Tuo ir žavus trail bėgimas, kad ten galima ėjimą derinti su bėgimu ir nesijausti dėl to silpnu.

Trasos būna žymėtos rodyklėmis ir juostomis, taigi turėti žemėlapių taip pat nereikia. O dėl kliūčių - visos kliūtys yra natūralios, tai yra tokios, kokias sukuria gamta – tai gali būti nuvirtęs medis, status takelis ar upelis, bet dirbtinai sukurtų kliūčių nebūna. Bėgimas gamtos takais tinka ir ieškantiems iššūkių, ir norintiems ramesniu tempu pasidžiaugti gamta“.

Sekmadienį bėgime „Laukinis trail Nemuno kilpa“ finišą pasiekę dalyviai bus apdovanoti renginio medaliu, kuriame atsispindi Nemuno vingis, kuriame vyks bėgimas bei vaišinsis sultiniu bei šilta arbata.

Organizatorių nuotr./„Laukinis trail Nemuno kilpa“
Organizatorių nuotr./„Laukinis trail Nemuno kilpa“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas