Rekordinis kermošius
Vytauto gatvėje išsirikiuos tautodailininkų ir kulinarinio paveldo meistrų kermošius, kuris šiemet bus rekordiškai didelis. Jame bus galima įsigyti gintarinių, metalinių, molinių, medinių, megztų, meduolinių ir kitokių stintų bei geriausių Lietuvos Tautodailės dirbinių ir kulinarinio
paveldo gardumynų.
Žvejiškas festivalis kurorte tęstis tris dienas, tačiau daugiausiai skonių, atrakcijų ir pramogų svečiams kurortas pasiūlys pagrindinę Stintų šventės dieną – šeštadienį.
J.Basanavičiaus gatvėje su savo įranga įsikūrę pajūrio žvejai, virtuves po atviru dangumi įsirengę geriausi kurorto restoranų bei kavinių šefai svečiams siūlys šviežios, agurkais kvepiančios, iškeptos, išrūkytos, vytintos stintos, gardžios žuvienės ir kitų žuvų skaniausius patiekalus.
Jubiliejinėje Stintų šventėje nestigs ne tik skonių, bet ir atrakcijų – kaip ir kasmet, norintieji galės dalyvauti Stintų meškeriojimo varžybose, jėgas išbandyti tradicinėse žvejiškose rungtyse. Pramogauti pakvies ir Amatų, Žemaitiško kastinio ir kuršiškos stintienės, silkės ir humoro kiemai.
J.Basanavičiaus gatvėje bei Jūratės ir Kastyčio skvere skambės smagi muzika, o norintieji parašyti savo linkėjimus bus laukiami Vytauto gatvėje, kur įsikurs tautodailininko Lino Žulkaus pagaminta įspūdingo dydžio Didžioji stinta.
Šeštadienio pavakare vyks teatralizuotos Didžiosios stintos palydos kartu su Stintų ordino riteriais bei perkusine grupe ir Didžiosios stintos sudeginimo misterija „Jūros dvasia“ kartu su fakyrais pajūryje, ties
Palangos tiltu.
Susirungs barbekiu meistrai
Jubiliejinei šventei „Palangos Stinta 2023“ atsakingai ruošiasi ir Baltijos regiono BBQ žuvies turnyro Halinos Bovševič taurei laimėti organizatoriai – Lietuvos barbekių kepėjų asociacija.
Halina Bovševič – daugiau kaip 30 metų patirtį sukaupusi profesionali virėja, savo srities ekspertė, sukūrusi daugybę receptų, nuo pirmųjų Lietuvos barbekiu asociacijos dienų buvusi aktyvi narė, po to – asociacijos prezidentė, visame pasaulyje barbekiu šeimoje žinoma kaip
„Barbekiu MAMA“.
Ji buvo daugkartinė barbekiu pasaulio čempionatų dalyvė ir teisėja, visada su žmonėmis pasidalindavo savo patirtimi, todėl buvo įkūrusi savo kulinarinę studiją „MAMA BBQ“.
2021 metų pavasarį netikėtai mirus Halinai, jos gedėjo visas BBQ pasaulis.
Jūratės ir Kastyčio skvere įsikūrę turnyro dalyviai – komandos iš Lenkijos, Estijos, Latvijos ir Lietuvos – dėl Halinos Bovševič taurės rungsis savo išmonę demonstruodami tiesiog smalsuolių akivaizdoje.
Komandos gamins ypatingus patiekalus, iš kurių vienas būtinai
bus iš stintos.
Komandos naudos sertifikuotas, itin stambias, profesionaliam naudojimui skirtas medžio anglis ir kitas ugnies įdegimo priemones, kurios neturi jokių cheminių priemaišų ir yra tinkamos maisto gamybai. O kad patiekalai įgautų išraiškingesnius skonius, komandos turės galimybę išmėginti gurmaniškus prieskonių mišinius žuviai ir jūros gėrybėms, pasižyminčius sveikesne sudėtimi, be kenksmingų dažiklių, skonio stipriklių ir su mažesniu druskos kiekiu.
Didžiausios paelijos rekordas
Nosį kutens ne tik grilio patiekalai – Mindaugas Galvelis Stintų šventėje sieks savo penkto Lietuvos rekordo su ispanišku prieskoniu – bus gaminama didžiausia šalyje paelja su žuvimi ir jūrų gėrybėmis.
Pirmas Mindaugo pasiektas Lietuvos rekordas – 1999 m. iškepta kiaušinienė iš 717 kiaušinių, antrasis 2001 m. – 748 kiaušinių kiaušinienė, o 2002 m. – net 1219 kiaušinių kiaušinienė.
Tarp šalies rekordų puikuojasi ir M.Galvelio 2015 m. iškeptas didžiausias žemaičių blynas, kuris svėrė 12,585 kg.
Visi šie pasiekimai buvo padaryti toje pačioje keptuvėje, kurioje bus siekiamas ir didžiausios paeljos su žuvimi ir jūros gėrybėmis rekordo.
Šią rekordinio dydžio keptuvė pagamino senųjų kultūros paveldo tradicijų saugotojas Vytenis Urba.
Šiam rekordui pasiekti bus panaudota apie 25 kilogramai ryžių, 12 kilogramų žuvies filė, 10 kilogramų jūros gėrybių, 5 kilogramai midijų, apie 18-20 kilogramų įvairių daržovių, 5 kilogramai vaisių, įvairių prieskonių ir, kas be ko, – stintos.
Užfiksavus rekordą, visi norintys Stintų šventės svečiai bus kviečiami paragauti šio rekordinio patiekalo, o kartu ir prisidėti aukomis prie pagalbos Ukrainai. Surinktos lėšos bus skirtos Palangos miestui partneriui Ukrainoje – Bučai paremti.
Gintarinė žuvienė
Šventės metu pramogautojai galės pasigrožėti ir įspūdinga Vytenio Urbos restauruota karieta – katilu, kurio talpa – net 500 litrų. Vytenis – didelis lietuviškų tradicijų puoselėtojas, senovinių padargų restauratorius, kuriam visada buvo svarbu išlaikyti autentiką ir senus
daiktus pritaikyti šiuolaikiniam pasauliui.
Šioje unikalioje karietoje šventės svečiams bus verdama 500 litų Gintarinė žuvienė. Tai – „Stintų ordino“ sukurtas bei išmėgintas ypatingos žuvienės receptas, kuriame, be kitų ingredientų, naudojamas gintaras, o kaip prieskonis – išskirtinį kvapą ir skonį turinčios
gintaro dulkės bei keletas lašelių specialaus „Gintarinio gėrimo“. Ši Gintarinė žuvienė Šilutėje vykusiame Žuvienės virimo čempionate yra laimėjusi čempionės titulą.
Gintarinei žuvienei pagaminti šiemet jėgas suvienys galiūnas Vidas Blekaitis ir patiekalų kazane virtuozas Darius Glušauskas. Vidas Blekaitis Lietuvos yra pasaulio galiūnas, atidavęs didelę dalį savo gyvenimo šiam sportui ir dalyvavęs daugiau nei 400 varžybų, kurių metu ne kartą yra tapęs nugalėtoju bei prizininku ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje. Net šešis kartus ji tapo pasaulio čempionų nugalėtoju: dukart Pasaulio komandiniame galiūnų čempionate, Pasaulio galiūnų dvejetų čempionate, Pasaulio galiūnų meistrų čempionate, dukart Pasaulio rąsto kėlimo čempionate. Karantino metu, kai užsidarė sporto salės, Vidas atrado savo kitą aistrą – maisto gaminimą, konkrečiai – mėsos bei žuvies rūkymą.
Ši veikla dabar tapo neatsiejama Vido gyvenimo dalimi, tad jis kartu su savo kolega dalyvauja įvairiose šventėse, kurių metu gamina įvairius troškinius, verda žuvienes ir demonstruoja savo maisto gaminimo
sugebėjimus. „Palangos stinta 2023“ šventės metu Vido ir Dariaus duetas neabejotinai nustebins visus renginio žiūrovus.
Darius Glušauskas – netradicinės virtuvės patiekalų gamybos kazane ekspertas - dalinsis patirtimi ne tik apie paelijos ir tikro plovo gamybą, bet ir patars, kaip reikia virti tikrą, tradicinę žuvienę. Darius ne vienerius metus sukasi netradicinėje virtuvėje ir su savo komanda yra dalyvavęs ne vienoje šventėje, kurios dalyviai buvo nustebę patiekalų skoniu.