Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Savaitgalio kelionėms: apžvalgos bokštai Lietuvos nacionaliniuose parkuose

Rugsėjo 27-ąją minima Pasaulinė turizmo diena, tad Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba (VSTT) kviečia šį savaitgalį pakeliauti po saugomas teritorijas ir aplankyti nacionalinių parkų apžvalgos bokštus.
Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kviečia lankyti apžvalgos bokštus
Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kviečia lankyti apžvalgos bokštus / VSTT nuotr. / „15min“ fotomontažas

Apžvalgos bokštai saugomose teritorijose skirti unikaliam kraštovaizdžiui apžvelgti: ar tai būtų Šiliniškių gūbrys Aukštaitijos nacionaliniame parke, ar Nemuno slėnis Dzūkijos nacionaliniame parke, ar Siberijos pelkė Žemaitijos nacionaliniame parke.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr. / Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kviečia lankyti apžvalgos bokštuss
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr. / Valstybinė saugomų teritorijų tarnyba kviečia lankyti apžvalgos bokštuss

Aukštaitijos nacionaliniame parke netoli Ginučių stovi 60 metrų aukščio telekomunikacijų bokštas. Jo 30 metrų aukštyje įrengta aikštelė, iš kurios galima apžvelgti ežeringas apylinkes. Tai vienas pirmųjų apžvalgos bokštų Lietuvoje, nuo kurio aikštelės atsiveria įstabus vaizdas į besidriekiančias Šiliniškių gūbrio keteras, Pakaso ežerą ir jo pusiasalius. Pernai bokštui buvo suteiktas „Bičiulių bokšto" vardas.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr. / Merkinės apžvalgos bokštas
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr. / Merkinės apžvalgos bokštas

Dzūkijos nacionaliniame parke Merkinėje stovintis 26 metrų aukščio apžvalgos bokštas dar vadinamas „Pušų gojeliu“. Jo siluetas primena šalia augančias pušis su gražiomis lajomis. Apžvalgos bokšte yra net kelios regyklų platformos, nuo kurių galima stebėti Nemuno tėkmę, Pastraujo salą, tolumoje atsiveriantį miškingą kraštovaizdį. Nuo šio apžvalgos bokšto atsiveria ypatingai gražūs saulėlydžiai, tad čia verta atvažiuoti vakarop.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr. / Siberijos apžvalgos bokštas
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr. / Siberijos apžvalgos bokštas

Žemaitijos nacionaliniame parke ant Sidabro kalno virš Platelių ežero pietinių krantų iškilęs Siberijos apžvalgos bokštas kviečia pasižvalgyti po šiame regione didžiausio ir giliausio Platelių ežero apylinkes. Užlipę pamėginkite įsivaizduoti, kad šią vietovę kadaise dengė milžiniškas ledynas. Tirpdamas ir vėl užšaldamas, kaip tik ir suformavo įspūdingą kraštovaizdį su aukštumomis ir žemumomis, kuriose šiandien tyvuliuoja Siberijos pelkynai ir tolėliau visų pamėgtas Platelių ežeras.

Jei sugalvosite aplankyti Kuršių nerijos nacionalinį parką ir pasižvalgyti iš aukščiau, tiesiog užsukite į Parnidžio kopos regyklą. Užkopę ant 52 metrus virš jūros lygio stūksančios kopos, pateksite į regyklą, iš kurios atsiveria kvapą gniaužiantys vaizdai – vėjo pustomos baltosios kopos, Nidos panorama su švyturiu, čia pamatysite ir gražuoles Kuršių marias, o gal net ir kitą marių krantą.

Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr. / Parnidžio kopos regykla
Valstybinės saugomų teritorijų tarnybos nuotr. / Parnidžio kopos regykla

Daugiau informacijos apie saugomų teritorijų apžvalgos bokštus galima rasti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas