Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Senos upėje vanduo toliau kyla: Paryžius ruošiasi potvyniams

Prancūzijos sostinėje Paryžiuje palei Seną įsikūrę gyventojai ir verslininkai neramiai stebi vandens lygį upėje. Mieste neseniai gausiai lijo, tad Sena patvino ir gali išsilieti iš krantų, skelbia BBC.
Paryžiuje toliau kyla vanduo Senos upėje
Paryžiuje toliau kyla vanduo Senos upėje / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Paryžiuje dalyje namų rūsių jau užfiksuotas prasiskverbęs vanduo, o Senos upėje šį savaitgalį vandens lygis turėtų pakilti dar keliais metrais.

Regione daug kelių jau užtvindyti, stringa ir laivyba upėje. Manoma, kad vandens lygis pakils iki maždaug 6 metrų, o tai yra mažiausiai 4 metrais aukščiau nei įprasta.

Paryžiuje jau daugybę metų kylančio vandens matuokle yra tapęs po Almos tiltu per Seną stovinčio kario Zuavo statula, ten iškilusi pergalei Krymo kare XIX amžiuje pagerbti.

VIDEO: Skęstantis Paryžius: Senos upės vanduo nenustoja kilti

Penktadienį vanduo buvo pakilęs iki statulos šlaunų vidurio. Kai 1910 metais vanduo pasiekė Zuavo kaklą, Paryžius buvo apsemtas du mėnesius.

„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kario Zuavo statula Senoje nuo seno naudojama nustatyti vandens lygį upėje
„Scanpix“/„SIPA“ nuotr./Kario Zuavo statula Senoje nuo seno naudojama nustatyti vandens lygį upėje

Iki kitos savaitės neveiks paprastai labai užimta keleivinių traukinių RER C linija, uždaryti žemutiniai Luvro muziejaus aukštai. Kai kuriuose Paryžiaus priemiesčiuose gyventojai savo maršrutais jau keliauja ne automobiliais ar pėsčiomis, o valtimis.

Potvyniai palietė ir dar vieną svarbią paryžiečių bendruomenės dalį – žiurkes. Jos priverstos lįsti lauk iš požeminių kanalizacijos labirintų.

Kaip skelbia Prancūzijos nacionalinė orų tarnyba, gruodžio-sausio laikotarpis dabar yra trečiasis pagal lietingumą nuo tų laikų, kai buvo pradėta matuoti kritulių kiekį.

Paryžiaus merė Anne Hidalgo tikina, kad miestas tvarkosi, bet pridūrė, esą tiek dabartiniai potvyniai, tiek vasarą matytos karščio bangos liudija, jog paryžiečiams reikia prisitaikyti prie klimato kaitos padarinių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas