Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Šiaurės Lietuvoje įsikūrė kalėdinių žaisliukų muziejus: kai kuriems – daugiau nei šimtas metų

Miežiškių bendruomenė įrengė kalėdinių eglės žaisliukų muziejų. Jame sukaupta pustrečio tūkstančio eksponatų. Kai kuriems – daugiau nei šimtas metų.
Kalėdų mugė prie Rathaus
Kalėdų mugė / Indrės Bungardaitės nuotr.

Idėja įkurti tokį muziejų kilo Miežiškių miestelio bibliotekininkei Violetai Karklytei, ji pasakoja, jog muziejus dar jaunas, šiuo metu jis skaičiuoja tik ketvirtuosius metus. V. Karklytė pradžioje subūrė miestelio gyventojus, kad būtų surinkta kuo daugiau įvairių laikotarpių kalėdinių eglės žaislų, įvairių teminių eksponatų, per porą mėnesių jų gyventojai sunešė apie du šimtus.

Per ketverius metus šis skaičius išaugo iki pustrečio tūkstančio eksponatų. Tiesa, ne visi žaisliukai į muziejų pateko iš gyventojų namų – dalis jų rasta netgi sąvartynuose. Kai kurie jų – labai seni, yra 1917 metais datuojamų žaisliukų. Dalis eksponatų atkeliavo iš JAV, Lenkijos, Austrijos ir Ukrainos. Tiesa, muziejaus įkūrėja pastebi, jog didžioji dalis žaisliukų – rusiški.

Įdomu, jog eglės žaislų muziejaus eksponatai gaminti ne tik iš stiklo, bet ir iš vatos, kartono, popieriaus, pjuvenų, vielos. Jie atspindi savo laikmečio dvasią, politinę ir kultūrinę situaciją, svarbiausius laikmečio įvykius. Pavyzdžiui, Nikitai Chruščiovui valdant Tarybų Sąjungą, atsiranda kukurūzo formos žaisliukai.

Kai kurie žaisliukai – vadinamosios siurprizinės – yra uždaromos dėžutės, sukurtos A. Puškino pasakų motyvais. Šiose „siurprizinėse“ buvo uždaromi, pavyzdžiui, saldainiai vaikams arba perlai moterims.

Plačiau apie tai – Ainos Mizgirdės pokalbyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas