Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Skaitytojų patarimai: 7 vietos pavasariniams pasivaikščiojimams Lietuvoje

Gamta dar tik rąžosi, bet saulė ir kylanti temperatūra neleidžia sėdėti namie. Bent į artimiausią mišką žibučių, bent iki artimiausio pažintinio tako pramankštinti kojas. Ką siūlo 15min skaitytojai?
Varnikų pažintinis takas
Varnikų pažintinis takas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Kelionių rubrikos „Pasaulis kišenėje“ feisbuko paskyroje surengtame konkurse klausėme skaitytojų – kurią Lietuvos vietą jie rekomenduotų pavasariniams pasivaikščiojimams? Kur savaitgalį pasidžiaugti lėtai bundančia gamta? Pateikiame septynis įdomiausius pasiūlymus:

„Patarčiau pasivaikščioti Sapieginėje – gražus miškas ir gera mankšta laipiojant kalniukais“, – Rolanda.

Keliaudami Sapieginės pažintiniu taku susipažinsite su Sapieginės ir Šveicarijos erozinių raguvynų kraštovaizdžiu, atsikvėpsite trumpo poilsio aikštelėse, pasigrožėsite gamtos reginiais ir pasimėgausite jos teikiama ramybe. 5,25 km ilgio takų trasa driekiasi Antakalnio miško parkų masyvais. Statesnėse tako vietose įrengti laiptai. Lygesnėmis atkarpomis smagu pakeliauti dviračiais. Čia yra išlikę ir Antakalnio bunkeriai (prie Sapieginės erozinio atragio).

„Pasivaikščioti prie Kupiškio marių, po jose esančią salą ar šalia stūksantį piliakalnį. Nes „pabėgimai į gamtą“ ten gražiausi!“ – Airida.

Kupiškio marios – ketvirtas pagal dydį dirbtinis vandens telkinys Lietuvoje. Tai mėgstama kupiškėnų ir svečių poilsio vieta. Kasmet čia vyksta „Marių regata“, žūklės varžybos, įvairios šventės. Pakrantėse įrengtos maudyklos, poilsio aikštelės. Lankytinas vietas aplink Kupiškio marias rasite portale PamatykLietuvoje.lt.

Varnikų botaninio-zoologinio draustinio pažintinis takas – 20 km nuo Vilniaus galima pasigrožėti pelkėmis, pievomis su ežeriukais, natūraliai susiformavusiu mišku, bundančia gamta“, – Žygimantas.

Norint trumpo pavasariško atokvėpio, Varnikų pažintinis takas – vienas iš tikrai puikių pasirinkimų. Netoli Trakų esanti gamtos oazė – 3,5 km Lentvario girininkijoje vingiuojantis įstabus pažintinis takas. Čia, toli nuo miesto triukšmo bei automobilių gausmo, plyti Ilgelio pelkė ir laukia pažintinis su ne visur sutinkama ir net į Raudonąją knygą įrašyta augmenija.

„Nuo Vilniaus miesto nakvynės namų filialo A.Kojelavičiaus gatvėje iki Kučkuriškių piliakalnio. Teks brautis nepramintais takeliais, bet vaizdas nuo piliakalnio labai įspūdingas“, – Virgilijus.

Dešiniajame Vilnelės krante, Barsukynės miške, stūkso Kučkuriškių (Naujosios Vilnios) piliakalnis. Anksčiau ši aukščiausia apylinkių kalva buvo vadinama Barsukynės kalnu, bet 2009 metais jis buvo pripažintas piliakalniu ir įtrauktas į kultūros vertybių registrą. Statūs piliakalnio šlaitai siekia iki 60 metrų aukščio, o nuo jo viršaus atsiveria puiki Naujosios Vilnios panorama. Daugiau skaitykite tinklaraštyje „Nesėdėk namuose“.

„Siūlyčiau apeiti patį ilgiausią Lietuvos ežerą – Asveją – ir patirti neišdildomų įspūdžių, kuriuos atsiminsite visą gyvenimą“, – Aušra.

Asveja – ilgiausias Lietuvos ežeras, besidriekiantis net 21,9 kilometro. Kranto linijos ilgis – 72,5 km. Asvejos regioniniame parke išlikęs medinis Dubingių tiltas – jis laikomas technologiniu ir kultūros paveldu, statytas XX amžiaus ketvirtajame dešimtmetyje. Iškart už tilto – ir Dubingių piliavietė su Radvilų rūmų griuvėsiais. Apie visas įdomybes, kurias galima surasti šiame parke, skaitykite čia: Asvejos ežeras – kas lėmė jam „ilgiausio Lietuvoje“ titulą?

Verkių parke pasivaikščioti, pasigrožėti nuostabia panorama, nusileisti prie vandens malūno, pasigrožėti kabančiu šikšnosparniu“, – Brigita.

Jaukiam pasivaikščiojimui Vilniuje pasirinkimų netrūksta, vienas iš jų – pavasariškai atgijęs Verkių regioninis parkas, iš kurio atsiveria puiki panorama. Didelio vilniečių ir miesto svečių dėmesio sulaukia ant Neries kranto stūksantis Verkių ansamblis. Tai klasicistinis rūmų kompleksas, supamas parko. Vienas iš pažintinių takų vingiuoja kalvotu Žaliųjų ežerų tarpuežeriu. Keliaudami Verkių rūmų parko takais susipažinsite su kraštovaizdžio architektūros vertybėmis. Verkių parke yra ir ornitologinis takas, susipažinti su religinėmis vertybėmis galima keliaujant Kryžiaus keliu.

„Pavasarį rekomenduoju Žuvinto rezervatą – ten labai daug veiksmo“, – Ieva.

Atvykę į Žuvintą, turite galimybę iš arčiau pažvelgti į natūralios gamtos pasaulį. Pavasarį čia girdisi praskrendančių ir perėti suskridusių paukščių šurmulys. Lankytojų centro apžvalgos bokšte galėsite apžvelgti ežero panoramą ir stebėti paukščius per teleskopus. Savarankiškai arba su gidu galite lankytis Žuvinto ežero gamtiniame take, paukščių stebėjimo bokštelyje šalia lankytojų centro.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas