Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Skrisdami lėktuvu kramtote gumą? Gydytojas pasakė, kodėl to geriau nedaryti

Veikiausiai kiekvienas iš mūsų žinome bent keletą nerašytų taisyklių skrendant lėktuvu, ypač, jei skraidyti tenka nemažai.
Moteris, kramtanti gumą
Moteris, kramtanti gumą / Vida Press nuotr.

Muzikos klausyti ar serialus žiūrėti reikėtų užsidėjus ausines, nepatartina užkandžiauti stiprų kvapą turinčiu maistu ar gerti įvairių gėrimų tiek, kad paskui kas dešimt minučių bėgiotumėte į tualetą – ypač, jeigu sėdite prie lango. Akivaizdu – nė vienam keleiviui nepatiktų toks elgesys.

Tačiau yra dar vienas dalykas, kurio daryti nereikėtų – skrisdami lėktuvu verčiau nekramtykite gumos. Ir ne todėl, kad tai būtų nemandagu, bet todėl, kad patys geriau jaustumėtės.

Jei skrisdami lėktuvu visuomet įsimetate ir pakelį gumos, veikiausiai esate girdėję, kad ją kramtyti reikėtų lėktuvui kylant ar leidžiantis tam, kad keičiantis slėgiui taip stipriai neužgultų ausys. Kramtomoji guma šiuo atveju gal ir padeda, tačiau yra ir blogoji šio reikalo pusė.

Gydytojas, knygos „Holiday SOS: The Life-Saving Adventures of a Travelling Doctor“ autorius Benas MacFarlane'as portalui „The Daily Mail“ tikina, kad ilgiau kramtant gumą skrandyje pradeda kauptis daugiau dujų ir galiausiai nuo gumos kramtymo jums gali pradėti pūsti pilvą.

„Verčiau nekramtykite gumos kylant ar leidžiantis lėktuvui, kad ir kaip nemėgstate užgulusių ausų jausmo. Kramtydami praryjame kur kas daugiau oro – kaip ir gerdami gazuotą vandenį, taigi gali būti, kad ilgiau pakramtę gumą, galiausiai jausitės dar blogiau.

Maža to, kramtant gumą visuomet kyla užspringimo rizika, ypač tai galioja skrendant lėktuvu, kuomet bet kada gali pasitaikyti turbulencija ar sunkesnis nusileidimas“, – pataria gydytojas.

123RF.com nuotr. / Moteris, kramtanti gumą
123RF.com nuotr. / Moteris, kramtanti gumą

Anot jo, yra ir kitas kur kas saugesnis būdas sumažinti nemalonų jausmą, kuomet užgula ausis.

„Daug saugiau išvengsite ausų užgulimo, jei kylant ar leidžiantis lėktuvui dirbtinai žiovausite, taip mankštindami savo apatinį žandikaulį“, – pataria gydytojas.

Anot Beno MacFarlane'o, dėl tų pačių priežasčių lėktuve derėtų vengti ir gazuotų gėrimų – nuo jų taip pat gali pradėti pūsti pilvą.

„Tikrai nėra smagu, kuomet skrendant lėktuvu pradeda pūsti pilvą. Jei norite to išvengti, negerkite ir gazuotų gėrimų – tas pats galioja ir kalbant apie šampaną“, – tikina gydytojas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas