Paskutinės akcijos dienos! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Smėlio šedevrai Juodkrantėje: gimė ir katinas, ir žvejo žmonos siluetas

Katinas, lydeka, žvejo žmona ir kitos įspūdingos smėlio skulptūros papuošė Kuršių marių pakrantę Juodkrantėje. Septyni menininkai pliekiant 30 laipsnių karščiui smėlio skulptūras kuria pagal temą „Kuršininkų žemė“.
Smėlio šedevrai Juodkrantėje
Smėlio skulptūros Juodkrantėje / Juodkrantės bendruomenės nuotr.

Marių pakrantėje darbai užvirė prieš keletą dienų, kai tik lietus atgaivino Kuršių neriją. Čia ėmė darbuotis šeši menininkai, vėliau prisijungė dar viena. Statyti smėlio šedevrų atvyko menininkai iš Lietuvos bei Latvijos. Karantinas sutrukdė atvykti svečiams iš Ispanijos bei Danijos.

Jau šeštadienį skulptūros turėtų būti užbaigtos, darbus įgyvendinę svečiai vyks apžiūrėti Juodųjų kopų, o sekmadienį ketinama surengti skulptūrų pristatymą.

Pasak juodkrantiškio menininko Alberto Danilevičiaus, šių metų tema – „Kuršininkų žemė“. Pats menininkas kuria tarsi smėlio audrą vaizduojančią šokėją. Iš Latvijos atvykusi Agnese Kirilova sumanė sukurti žvejo žmoną, laukiančią pargrįžtančio vyro. Iš Šilutės atvažiavęs Andrius Sirtautas krantinėje „patupdė“ katiną, nes žvejas ir katinas – neatsiejamas duetas. Povilas Šorys iš smėlio lipdo sengirę su kopomis. Justė Venslovaitė iš Vilniaus Kuršių marių krantinėje paliks savo sukurtą kormoraniuką. Paskutinioji prie projekto prisijungusi studentė Emilija Lendraitytė ketina suformuoti bangą.

„Mano kūrinys – smėlio audra arba smėlio vėtra. Aš sugalvojau, kad audra, bet man pasiūlė vėtrą. Matysime, – sako A.Danilevičius. – O ten – lydeka. Ją kuria Artūras, atvykęs iš Kauno. Dantys matosi, kam baisu, sako – krokodilas“.

Smėlio šedevrai Juodkrantėje stovės visą sezoną, jei tik neužklups netikėta kruša ar, kaip sako, A.Danilevičius, neišdaužys kumščio dydžio ledai.

„Paskui laukiam naujo simpoziumo ir naujus bokštus „kepam“, kuriam. Kiekvienais metais tą patį smėlį naudojame, labai taupiai, tvariai dirbame. Tiesiog šalia laikome. Apgriūna per žiemą, lieka siluetai, primenantys skulptūras. Vėliau statom klojinius ir plukiam iš naujo, imam smėlį iš buvusios skulptūros“, – pasakojo menininkas.

Šiemet kūrėjus lydi didžiulis karštis. A.Danilevičius sako, jog kaklą taip įskaudo, kad iš ryto nė nebesinori praustis.

„Agnese palapinės nenori, sakė nori įdegti, o man jau pastatė“, – sprendimą pasislėpti nuo saulės sumanė menininkai.

Bendruomenės pirmininkė, Sandra Berletaitė 15min sakė, kad tiek juodkrantiškiai, tiek svečiai kasmet grožisi kūriniais.

„Gražu, visada laukiam to rezultato, kas iš to smėlio krūvos gausis. Nebereikia nei gulinčių policininkų, kas įvažiuoja į gyvenvietę, iškart pristabdo, – pasakoja S.Berletaitė. – Šiemet simpoziume dalyvauja ir poetai, rašytojai, kompozitoriai. Jų rezultato nežinome, išgirsime sekmadienį, 17 val. per atidarymą. Jie išsitraukė burtų keliu, kas su kuo dirba. Viena skulptorius ir vienas poetas arba kompozitorius yra komandos dalis. Turi sukurti kūrinį apie tai, ką daro skulptorius. Ir pernai išbandėme tokį formatą“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas