Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švarinamas Platelių ežeras: ištraukta apie 40 sutrūnijusių valčių

„Jau išvežėm apie 40 susenusių, šeimininkų pamirštų valčių, šiandien vėl važiuosime tęsti valymo darbų“, – pasakojo Žemaitijos nacionalinio parko direktorius Ramūnas Lydis. Per karantiną šio parko darbuotojai susitelkė į poilsiautojų pamėgto ežero ir jo krantų valymą. Išvežti įspūdingi kiekiai atliekų.
Iš Platelių ežero dugno ištrauktos sukežusios valtys
Iš Platelių ežero dugno ištrauktos sukežusios valtys / Žemaitijos nacionalinio parko direkcijos nuotr.

R.Lydis 15min pasakojo, kad jau anksčiau buvo planuota iš ežero ir jo prieigų išgabenti pamirštas, sulūžusias, apipuvusias valtis. Tam finansavimą skyrė ir Plungės rajono savivaldybė. Prasidėjus karantinui darbai nebuvo atšaukti.

„Nesibūriavome, laikėmės saugių atstumų, bet darbus tęsėme. Dėl saugumo nekvietėme į pagalbą ir talkininkų“, – pasakojo parko vadovas.

Per kelias savaites trukusius darbus buvo išgabenti įspūdingi kiekiai atliekų. Skaičiuojama, kad vien valčių iš ežero prieigų ir dugno buvo ištraukta mažiausiai keturiasdešimt.

„Žinoma, kai kurių likę tik dalis korpuso, kai kurios be dugno. Gali būti, kad taip paliktos išbuvo dešimtmečius. Dabar kaip šeimininko neturinčios atliekos jos keliaus į sąvartyną. Jose yra bitumo – pavojingos medžiagos. Taip pat pririnkta ir nemažai atliekų, paliktų poilsiautojų ar žvejų. Tai ir plastikas, ir įrankiai“, – teigė R.Lydis.

Darbininkų dėmesį patraukė ir vienas įdomesnių radinių – sovietmečiu gamintas kirvis.

R.Lydis teigė, kad šie pavasariniai darbai lems pokyčius Žemaitijos nacionaliniame parke. „Keisime tvarką dėl valčių registracijos. Ji bus privaloma, nes dabar turime krūvas neregistruotų valčių ir jų tvarkymas gula ant mūsų pečių. Kai valtys bus registruotos, jomis rūpintis turės patys šeimininkai“, – aiškino parko vadovas.

Pagal sugriežtintą tvarką, nesuderinus valčių stovėjimo vietų, bus skiriamos administracinės nuobaudos už parko taisyklių pažeidimą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito