Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Sveika, Baltija: mūsų jūra prasideda Nidoje ir niekur nesibaigia

Seniai svajota kelionė – nuo pat pirmos akimirkos, kuomet pamačiau jūrą, užsimaniau pažinti visus jos krantus. Žinoma, pirmiausia reikia atidžiai ištirti Lietuvos pakrantę, kuri yra vos ilgesnė nei 90 kilometrų, tačiau pati brangiausia sielai. Tikslas – pasveikinti Baltiją ir pažvelgti į jos tolius daugelyje vietų, giliau susipažinti su pajūrio kurortais.
Žurnalisto Alvydo Januševičiaus kelionė motociklu po Baltijos Pajūrio kurortus
Žurnalisto Alvydo Januševičiaus kelionė motociklu po Baltijos pajūrio kurortus / Asmeninio arch. nuotr.

Dujiniu motociklu – palei Baltiją

Ši kelionė – truputį poetiška, nostalgiška, tačiau tuo pačiu ir savalaikė, išlaukta. Planuose ir tiksluose nėra nieko prašmatnaus – netikrinsiu restoranų, ar viešbučių žvaigždučių blizgesio, tačiau būtinai paieškosiu šviežios rūkytos vietinės žuvies, ar sukirsiu ledų porciją, mirkydamas kojas bangose. Nakvoti gali tekti po atviru dangumi, kuo arčiau jūros.

Sumanytas maršrutas – nuo piečiausio Lietuvos pajūrio taško iki Kolkos rago Latvijoje. Pakeliui – visi didesni ir mažesni kurortai, uostai, turistinės įdomybės ir dešimtys stebuklingų saulėlydžių. Transportas – mažas lengvas 125 kubinių centimetrų galingumo motociklas, kuris yra gana ekonomiškas ir ekologiškas – šimtui kilometrų nesudegina 3 litrų benzino.

Tiesą sakant, ekologijos bus dar daugiau – ši mažytė „Honda“, motociklų mėgėjų nuostabai, daugiausiai riedės automobilinėmis dujomis. Sunku patikėti, tačiau visam maršrutui su posūkiais ir vingiais įveikti turėtų užtekti keturių eurų.

Pirmiausia šiame žygyje laukia Nida su visomis legendomis ir kopomis, kurios smėliu užnešė senovės gyvenimus. Vėliau laukia Pervalka, Preila, Juodkrantė. Jau persikėlus į žemyną – Klaipėda, Karklė, Palanga, Šventoji.

Mažiau pažintas yra Latvijos pajūris, kuris, rodos, labai panašus į mūsiškį, tačiau tuo pačiu ir kitoks – gal ten pavyks pernakvoti ant jūros skardžio ir pabusti nuo ankstyvų žvejų keliamo triukšmo?

Asmeninio arch. nuotr./ Alvydo Januševičiaus kelionė motociklu po Baltijos Pajūrio kurortus
Asmeninio arch. nuotr./ Alvydo Januševičiaus kelionė motociklu po Baltijos Pajūrio kurortus

Neužmirštamas pirmas kartas

Tuomet buvau devynmetis berniukas. Jau kurį laiką girdėjau vis stiprėjantį ošimą ir nieku gyvu netikėjau, kad tokį garsą sukelia vanduo. Pamenu tą jausmą, kai pirmą kartą akyse prasivėrė pušų uždanga ir perkopiau paskutinę kopą.

Už smėlio keteros pasimatė kažkas tamsiai melsvo ir neaprėpiamo. Dar kelios akimirkos ir Baltijos jūra prieš akis atsivėrė visa savo didybe ir galia. Kažkas gniaužė gerklę. Brolis susiėmė už galvos ir nuoširdžiai vaikiškai nusikeikė.

Bandžiau įtempti akis ir kitame krante pamatyti Švediją. Nepavyko, tačiau aptikau keletą laivų. Tokių mažyčių nelygumų ant horizonto. Nuo jūros pūtė šiltas vėjas. Tada tikrai atrodė, kad jį sukelia bangos – veržiasi, daužosi, šniokščia.

Vėliau prie jūros teko pabuvoti dar dešimtis kartų, keliauti dviračiu, pėsčiomis. Kaskart aplanko tas pats jausmas – stichijos smūgis, išplečiantis protą iki begalybės. Viskas, kas yra aplinkui, neturi pabaigos – jūra, krantas, saulė. Akimirkai pasijunti niekuo ir visko dalimi.

Man Baltija yra kažkas artimo pirmai tikros meilės audrai, kelionei į nežinomybę, stovėjimui giedriausią naktį po žvaigždėmis, ar pirmam ledų kąsniui po dieninės karščio bangos.

Projektą „Ištikimas Baltijos jūrai“ inicijuoja „Baltijos ledai“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito