Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

​Svetimose virtuvėse – gražiausios pažintys su šalimis

Kai negali pasiekti pasaulio, pasaulis pasiekia tave. Tuo visiškai įsitikinę pirmą kartą tarptautinėje turizmo ir aktyvaus laisvalaikio parodoje „Adventur“ rengiamos Pasaulio tautų mugės organizatoriai. Daugiau nei trisdešimties šalių atstovai sausio 24-ąją parodos lankytojams pasakos apie savo šalių papročius, tradicijas, pristatys šokius, dainas, nacionalinę virtuvę. Pasaulio tautų mugės dalyviai Lietuvą viduržiemy pasieks iš tolimiausių ir saulėtų kraštų – Indijos, Šri Lankos, Tailando, Kolumbijos, Brazilijos. O susipažinti su jais bus galima parodoje „Adventur“, kuri vyks sausio 23-25 d. Lietuvos parodų ir kongresų centre LITEXPO.
Alfas turguje
Alfas turguje / LITEXPO

Svetimų šalių virtuvėse patirtus įspūdžius lietuviai itin vertina. Paragauti tradicinio kitos šalies maisto yra beveik tas pats, kas „paragauti šalies“, - be kulinarinių potyrių savo kelionių televizijos laidų vedėjai – Edita Mildažytė, Beata Nicholson ir Alfas Ivanauskas nebeįsivaizduoja.

Kelionės ir nauji įspūdžiai yra mano maistas. Kaip dar kitaip ką nors naujo parodysiu savo laidose, knygose ar tinklaraštyje?

„Kelionės ir nauji įspūdžiai yra mano maistas. Kaip dar kitaip ką nors naujo parodysiu savo laidose, knygose ar tinklaraštyje?“ – sako TV laidų vedėja ir kulinarinių knygų „Beatos virtuvė“ autorė Beata Nicholson. Vaikščioti turistų pramintais takais jai mažiausiai patinka. O, štai, pakliūti į vietinių rankas, užsukti į jų virtuves – visai kas kita!

„Kalabrija – ne turistų nušlifuota Roma, - praėjusiais metais patyrė. – Vykdama žinojau tiek: pietinės Italijos regione gamina skanią, riebią, aštrią dešrą Ndują. Ji tokia kaip mūsų skilandis, tik gal daugiau lašinių ir padidinta dozė aitriosios paprikos. Su tokia dešra picerija „Jurgis ir Drakonas“ kepa mano mėgstamiausią picą. Tačiau viena, be savo palydovės, ten gyvenančios lietuvaitės Kalabrijoje ne kažin ką būčiau nuveikusi. Ir tokių patiekalų, kokius gavau jos namuose, nebūčiau paragavusi“.

LITEXPO/Beata
LITEXPO/Beata

Beata neabejoja, kad geriausi dalykai gyvenime yra paprasti: bendrauti, valgyti gerą maistą ir drauge jį gaminti. „Kalabrijoje du pusdienius praleidome virtuvėje, kur gaminome tai, ką parsinešėme iš Soverato turgaus. Jame mane ištiko lengvas pamišimas – kokios gėrybės, koks grožis, kiek spalvų ir žalumos!” – savo kulinarinės kelionės įspūdžiais dalijasi Beata ir prisipažįsta, kad turgui svetimose šalyse yra visiškai neatspari. „Jie – mano silpnybė, niekada nepamiršiu, kaip kartą sumokėjau 150 eurų už viršsvorį oro uoste. Baisiai reikėjo sūrių, aliejaus ir visokių kitokių gėrybių parsivežti. O jau sūrių tikrai nemesiu!”

Savo kelionėse Beata nepraleidžia progos pasižvalgyti po svetimas virtuves ir kartu su vietiniais pagaminti skaniausių patiekalų. Kartais tai būna paprastos šeimos, o kartais tose virtuvėse šeimininkauja garsiausi pasaulio virėjai. Portugalijoje su Jamie Oliver kulinarinio žurnalo redaktoriumi Andy Harris ji gamino jūros gėrybes, Pietų Italijoje mokėsi gaminti gelato – itališkus ledus, o Pietų Prancūzijoje tradicinių patiekalų ir vyno ragavo nulipusi nuo savo vyro Tomo motociklo. „Būna ir tokių kelionių“, - juokiasi Beata ir tikina, kad jose ji nuolat sutinka fantastiškų žmonių, prisigraibo gero maisto idėjų, grįžta kupina šilumos ir gerumo.

Daug juoko, šilumos, atradimų netrūksta ir televizijos laidų vedėjos Editos Mildažytės kulinarinėse kelionėse. Jau keletą metų leidžiasi į jas su bičiulių kompanija. „Mus vienija noras keliauti kitaip, pažinti šalis per maisto kultūrą“, - sako Edita, su vyru Gintautu Vyšniausku aplankiusi geriausias Pietų Prancūzijos, Italijos, Ispanijos vietas.

Toms kelionėms paprastai parenkamas kuris nors įdomus šalies regionas, restoranų gido „Michelin“ suteiktomis žvaigždėmis pažymėtas restoranas. Jame užsakoma vakarienė ir šefas, kurio virtuvėje surengiama pamoka. „Paskui tuos šefus matau gaminančius televizijos laidoje „Pragaro virtuvė“, - juokiasi Edita ir priduria, kad programa paprastai būna labai intensyvi: ekskursijos, maisto gaminimo pamokos, degustacijos. „Pavargsti, tačiau žinios, kurias parsiveži – neįkainojamos“, - sako.

Edita prisipažįsta, kad iš kelionių parvežtus receptus ji kol kas tik saugo, gaminti nėra bandžiusi. „Labai norėčiau išsivirti buebezą – tikra marselietišką žuvienę. Juk netgi sertifikatą turiu, kad esu nusipelniusi jos virėja, - juokiasi. – Tačiau, kad pagamintum taip, kaip reikia, turi prasimanyti du kilogramus šviežios ir įvairios žuvies. Marselyje – bepigu. Atplaukia žvejai iš ryto pasikrovę valtis, pirk, kokią nori. O koks buebezas išeis Lietuvoje?“

Kiekviena kelionė yra nuotykis tavo širdžiai, liežuviui, gomuriui, uoslei ir akims

Kulinarijos pamokos XV amžiaus pilyje Editai visai netrukdo ragauti, pavyzdžiui, dešrelių su troškintais kopūstais Frankfurto oro uoste. „Tai – irgi kelionių patyrimas. Kiekviena kelionė yra nuotykis tavo širdžiai, liežuviui, gomuriui, uoslei ir akims“, - neabejoja gaminti mėgstanti žurnalistė.

Į Editos aplankytą Italiją ar Prancūziją visuomet norėtų sugrįžti ir išradingasis kulinaras, kulinarinių televizijos laidų vedėjas, žurnalo „VMG“ redaktorius Alfas Ivanauskas. „Šiose šalyse jaučiuosi savas, - sako. – Virtuvė čia kasdieninė, labai tinkanti lietuviškam skoniui, o turgūs – neįtikėtini. Sunkiai atsispiriu ir Azijai, ypač Vietnamui, kuriame yra viskas – nuo greitai paruošiamų ryžių, makaronų iki egzotiškiausių patiekalų. Ne visada čia drįstu valgyti gatvės maisto, bet galimybė mėgautis skirtingais skoniais, kvapais, vaizdais ir gatvės triukšmu yra unikali“.

Didžiausią įspūdį Alfui jau ne kartą ir ne du yra palikę kulinariniai mokymai šeimose. Šri Lankoje jis aplankė džiunglėse gyvenančią šeimą. Jos virtuvėje šeimininkavo net penkios kartos. Senieji stebėjo procesą, o visi kiti gamino kartu. „Ten supranti, kad maistas – ne šiaip išgyvenimo dalykas, o šeimą vienijantis socialinis pradas, maža bendruomenė, turinti savo unikalias taisykles. Ten supranti, kad stalo kultūra vienija ir saugo šeimą, išmoksti ne tik gaminti tradicinius patiekalus, bet ir kulinarinio bendravimo meno, kuris yra gerokai prasmingesnis nei išmokti žuvį pagaminti azijietiškai. Tik vietinėje šeimoje gali pajusti ir tikrąjį maisto skonį, ir maisto misiją“, - įsitikinęs Alfas.

Prieš keletą mėnesių Niujorke smalsuolis kulinaras aplankė geriausią 2014 metų Amerikos ir ketvirtą pasaulyje restoraną „Eleven Madison Park“. Sako, labiausiai čia jį nustebino produktais neperkrauti patiekalai ir itin išgrynintas jų skonis. „Niujorke kiekvienas ras savo skoniui ir piniginei tinkančią vietą ne tik skaniai pavalgyti, bet ir įsigyti įdomių gastronominių produktų“, - patyrė.

Alfas juokauja, kad savo kelionėse jis niekuomet neinvestuoja į batus, jo pinigai nusėda geriausiuose restoranuose. „Mūsų žurnalas rašo apie geriausias vietas, kaip galiu rašyti jose nebuvęs?“ – aiškina Alfas.   

Nuvykęs į svetimą šalį, visada stengiasi apsilankyti vietiniuose turguose, mažose manufaktūrose, kur gaminami išskirtiniai produktai – tikras mocarelos arba rikotos sūris, patekti ten, kur mėgsta valgyti vietos gyventojai

Kai kurias savo keliones jis organizuoja labai spontaniškai, kitoms ruošiasi ilgai. Nuvykęs į svetimą šalį, visada stengiasi apsilankyti vietiniuose turguose, mažose manufaktūrose, kur gaminami išskirtiniai produktai – tikras mocarelos arba rikotos sūris, patekti ten, kur mėgsta valgyti vietos gyventojai. „Tik taip gali pamatyti tikrą šalies gyvenimą, sužinoti tradicijas“, - sako kulinarijos ekspertas ir pataria tikrų, įdomios virtuvės įspūdžių trokštantiems vengti vietų su didžiulėmis iškabomis ir spalvotomis patiekalų nuotraukomis. Būtina apsilankyti vietiniame turguje, kur galima paragauti puikių tradicinių patiekalų, pasmalsauti mažose manufaktūrose, kaip gaminamas sūris, kumpis, dešros, duona ar desertai, susiorganizuoti vakarienę vietinėje šeimoje, aplankyti ne madingiausią, o pačią populiariausią užeigą, taip pat – pasaulio maisto giduose nominuotą restoraną, užsukti į vietos produktais prekiaujančias parduotuvėles, na, ir nusipirkti vietinės virtuvės kulinarijos knygą.    

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„ID Vilnius“ – Vilniaus miesto technologijų kompetencijų centro link
Reklama
Šviežia ir kokybiška mėsa: kaip „Lidl“ užtikrina jos šviežumą?
Reklama
Kaip efektyviai atsikratyti drėgmės namuose ir neleisti jai sugrįžti?
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais