Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Švino lydymas, deglų eisena ir raudoni apatiniai: esate girdėję šias Naujųjų metų tradicijas?

Naujųjų metų sutikimas visame pasaulyje siejamas su šampanu ir fejerverkais. Tačiau galima atrasti daug įvairių kitokių tradicijų, kurių laikosi žmonės. Apie keliones rašantis leidinys AFAR išskyrė 11 įdomių tradicijų skirtingose pasaulio šalyse – kai kurių iš šių ritualų jūs galbūt net negirdėjote.
Naujųjų metų sutikimas Edinburge
Naujųjų metų sutikimas Edinburge / „Scanpix“ nuotr.

Laimę nešantis maistas

Visame pasaulyje Naujieji metai pasitinkami draugų arba šeimos draugijoje. Kai kur tokių susibūrimų metu valgomas maistas, kuris, kaip tikima, gali atnešti laimę.

Ispanijoje, Portugalijoje ir didžiojoje Lotynų Amerikos dalyje sakoma, kad reikia suvalgyti 12 vynuogių arba razinų, o Italijoje – 12 šaukštelių lęšių.

Prancūzijoje pasirenkami blynai, Vokietijoje – sėkmę nešantis marcipaninis paršelio formos kepinys, o Nyderlanduose – koldūnai arba žiedo formos maisto produktai.

Kaimynai estai Naujųjų metų išvakarėse valgo net 7, 9 arba 12 kartų – tikima, kad kiekvienas suvalgytas patiekalas ateinančiais metais suteiks papildomų jėgų.

Graikiškas paprotys

Graikiškas paprotys, vadinamas podariko, yra skirtas sėkmei metų pradžioje atnešti.

Prieš pasitinkant Naujuosius metus namiškiai ant durų kabina granatus – manoma, kad tai yra sėkmės, klestėjimo ir vaisingumo ženklas. Prieš pat vidurnaktį namuose išjungiama šviesa ir visi išeina iš namų. Tuomet vienas iš namiškių tampa laiminguoju – jis pats pirmasis turi teisę į namus įžengti dešine koja. Tuomet antrasis eidamas pro duris turi paimti į dešinę ranką granatą ir ją trenkti į duris – kuo daugiau iškrinta sultingo vaisiaus sėklų, tuo daugiau laimės atneš būsimi metai.

123RF.com nuotr./Granatai
123RF.com nuotr./Granatai

Grietinėlė Šveicarijoje

Šveicarai sutikdami Naujuosius metus nulašina šlakelį grietinėlės ant grindų. Tikima, kad ateinančiais metais šis gestas atneš sėkmę, turtus ir taiką.

Švino pranašas Vokietijoje

Vokietijoje yra žinoma švino lydymo tradicija. Jos metu įprasta kaitinti nedidelius švino gabalėlius, po to juos panardinti į šaltą vandenį ir iš susiformavusių naujų metalo formų bandyti nuspėti ateinančius metus. Pavyzdžiui, jei iš švino susiformuoja rutulys – tai lems sėkmę.

Tiesa, šis paprotys sutinkamas ir Suomijoje, Bulgarijoje, Čekijoje bei Turkijoje.

Tyla Rusijoje

Iki Naujųjų metų pradžios likus keletui valandų Rusijoje laikomasis tradicijos prisiminti jau nueinančius metus, svarbiausius jų įvykius – apie viską gerai pagalvoti.

O iki vidurnakčio likus 12-ai sekundžių – tyloje išsakyti savo norus ir lūkesčius būsimiems metams.

Nosių paieškos Katalonijoje

Paskutinę metų dieną Katalonijoje visi ieško paslaptingo personažo. Tradicija sako, kad būtent šią dieną pasirodo asmuo, vadinimas L'home dels nassos – tai žmogus su daugybe nosių. Sakoma, kad jis turi tiek nosių, kiek dienų liko iki metų pabaigos, o suradus šį personažą – jis išpildo visus norus.

Tradiciškai vaikai skatinami ieškoti šio žmogaus. Šmaikštumas slepiasi tame, kad iki metų pabaigos būna likusi vos viena diena, tad atrasti šį visas užgaidas tenkinantį personažą itin sunku – juk visi aplinkiniai turi vieną nosį.

Kelių dienų šventė Škotijoje

Hogmanay – tai Naujųjų metų sutikimo šventimo tradicija Škotijoje. Šventė prasideda dar gruodžio 30 dieną ir baigiasi Naujųjų metų dieną.

Šalyje yra įvairių šios tradicijos variantų, tačiau labiausiai paplitęs paprotys vadinamas „pirmuoju žingsniu“. Tradicija sako, kad reikia būti pirmiesiems asmenims, kurie aplankys draugus ir kaimynus bei jiems įteiks simbolinę dovaną.

Jei šventės metu atsidursite Edinburge, tikėtina, kad čia išvysite įstabią eiseną, kurią puoš dūdmaišiais nešini škotai, o kai kurie iš jų bus nešini deglais.

Naujųjų metų dieną šventė baigiama šaltomis maudynėmis Forto užutėkyje.

Įšokimas į Naujuosius metu Danijoje

Tradicija Danijoje sako, kad vidurnaktį reikia nušokti nuo kėdės ar sofos – taip simboline prasme įšokama į būsimus metus.

Jei būtent taip padarysite – jus lydės sėkmė. Jei šios tradicijos vengsite – jus ateinančiais metais gali lydėti nesėkmės.

Fotolia nuotr./Maistas
Fotolia nuotr./Maistas

Papildoma lėkštė Airijoje

Airijoje yra žinomos bent kelios naujametinės tradicijos.

Viena iš jų – išorinių namų sienų trankymas duona. Tikima, kad taip galima atbaidyti nesėkmes.

Tačiau viena populiariausių tradicijų – prie vakarienės stalo palikta papildoma lėkštė. Ji skirta prisiminti per tuos metus Anapilin išėjusius artimuosius.

Raudoni apatiniai Italijoje ir Ispanijoje

Italai ir ispanai sako, kad pasitinkant Naujuosius metus reikia dėvėti raudonos spalvos apatinius – tai atneš sėkmę. Visgi ispanai čia yra konkretesni ir nurodo, kad apatiniai turi būti nauji – tik taip garantuojamas Fortūnos palaiminimas.

Fotolia nuotr./Džiaunamos kelnaitės
Fotolia nuotr./Džiaunamos kelnaitės

Tuo metu italai turi dar vieną žinomą tradiciją – pro langą metamus senus daiktus. Tai simbolinis gestas, kuris rodo, kad su Naujaisiais metais viskas prasideda iš naujo ir ateina nauji dalykai.

Talismanų mainai Japonijoje

Japonijoje pasitinkant Naujuosius metus paprastai užeinama į vietines šventas vietas, kur seni talismanai keičiami į naujus. Po to vaišinamasis tradiciniais naujametiniais patiekalais. Pavyzdžiui, krevetės, tikima, kad padės prailginti gyvenimą, o silkių ikrai – padidins vaisingumą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas