Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tai, ko nežinojote apie sombrerą – laisvės ir pasitikėjimo simbolį Pietų Amerikoje

​​​​​​​Visoje Pietų Amerikoje, kur ištisai tvieskia saulė, ir kur neseniai teko pabuvoti, kasdienybę sunku įsivaizduoti be sombrero – skrybėlės. O kur, kurioje šalyje atsirado pirmoji skrybėlė, objektyvaus atsakymo geriau neieškoti – šį aksesuarą savinasi daugelis šalių. Ispanams, graikams atrodo, kad tai jų atributas, prancūzai aprašinėja Karolio VI laikus, kai skrybėles dėvėjo ir didikai, ir valstiečiai.
Skrybėlės – elegantiškas aksesuaras tiek vyrams, tiek moterims
Skrybėlės – elegantiškas aksesuaras tiek vyrams, tiek moterims / Mary Evans/APL/123rf.com nuotr.

Iš veltinio ir vilnos

Arčiausiai tiesos, matyt, yra drabužių istorikai, teigiantys, kad pirmosios skrybėlės atsirado senovės imperijose. Jau Senovės Egipte buvo naudojami įvairių tipų galvos apdangalai. Pagal jų formą, medžiagos kokybę, detales buvo galima spręsti, kokiam socialiniam sluoksniui žmogus priklauso.

Valstiečiams skrybėlė tarnavo kaip apsauga nuo saulės ir lietaus. Pirmosios skrybėlės, dažniausiai – baltos spalvos, buvo gaminamos daugiausiai iš veltinio ir vilnos. Vėliau ketėsi skrybėlės medžiagos, formos, atsirado daugybė spalvų.

Skrybėlės kulminacija – XX amžiaus pradžia, ji dėvima visame pasaulyje, tik funkcijos skrybėlės jau pasikeitusios. Dabar ji labiau mados aksesuaras.

Sombrero sostinė

Lankydamiesi Kolumbijoje, Aguado mieste (1800 m virš jūros lygio), maloniai nustebome, kaip iškilmingai ir išdidžiai jo gyventojai dėvi sombrerus. Švenčių dienomis ir kasdien. Aguadas, pasirodo, pripažintas sombrero sostine šioje šalyje.

Beje, sombrerus dėvintys vyrai paprastai dar dėvi ir tradicinį šalį. Tikras Kolumbijos macho – tai išdidus raitelis ant žirgo, dėvintis sombrerą, o ant peties – atsainiai užsimetęs šalį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas