Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Tailando Puketo saloje knibžda rusai: čia gyvenusi Dovilė stebisi kardinaliais pasikeitimais

Eilę metų Puketo saloje gyvenusi Dovilė Charpenet su šeima nutarė persikelti į Lietuvą, tačiau mielai sugrįžta pasimėgauti saulėtomis atostogomis Pietų Tailande.
Dovilės atostogos Pukete
Dovilės atostogos Pukete / Asmeninio archyvo nuotr. / „15min“ fotomontažas
Temos: 2 Tailandas Kelionės

Pasak lietuvės, žymusis Puketas keičiasi itin sparčiai ir šiandien ši sala – sunkiai atpažįstama. Dovilė dalijasi pastebėjimais apie salos pokyčius, pasakoja apie tailandiečių gyvenseną bei pataria, ką verta bent kartą patirti apsilankius šioje tolimoje šalyje.

– Kadaise kartu su šeima gyvenote Pukete. Kaip dažnai sugrįžtate į šią salą?

– Nors stengiamės į Tailandą nuvykti kasmet, tačiau karantino metu ten nesilankėme. Po trijų metų pertraukos sugrįžome praeitą žiemą su vaikais. Jiems paaugus, tikrai planuojame tęsti pažintį su gražiuoju Tailandu.

– Kaip, jūsų akimis, per pastarąjį dešimtmetį pasikeitė Puketas, o gal ir pats Tailandas?

– Per pastarąjį dešimtmetį Puketas pasikeitė neatpažįstamai, sala sparčiu žingsniu tampa dideliu miestu su prekybos centrais, kavinėmis ir restoranais. Daugėja gyventojų, ypač nuo karo Ukrainoje pradžios – ten apsigyveno labai daug rusų. Ant jų ir laikosi sala ir visi jos verslai. Deja, turistų ir ekspatų iš Europos ženkliai sumažėjo.

Restoranuose būna eilės, tad, žinoma, ir kainos stipriai išaugo. Masiškai vykdomos statybos ant kiekvieno kampo, net mano mylimas labai autentiškas maisto turgelis, kur turistų su žiburiu nebuvo galima rasti, buvęs savo vietoje dešimtmečius, turėjo užsidaryti. Žemė parduota ir nuvažiavę žiemą, greičiausiai, ten rasime naują daugiabutį.

Ten apsigyveno labai daug rusų.

Apie likusį Tailandą pasakyti nieko negaliu, nes niekur daugiau pastaraisiais metais nesilankėme.

Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande

– Ką patartumėte keliautojams, kurie populiariajame Pukete ieško autentikos ir unikalių patirčių? Galbūt galite pasidalinti keletu „hidden gems“?

– Pukete tikrai dar yra tokių vietų, ypač rytinėje salos dalyje. Mums labai patinka laiką leisti Royal Phuket Marina arba šalia esančiame Boat Lagoon. Tai labai gražiai sutvarkytos prieplaukos su jaukiais restoranėliais ir kavinėmis, išsidėsčiusios palei krantinę, kur priparkuotos prabangios jachtos, o turistai čia retai užklysta.

Deja, sunku keliais sakiniais nupasakoti, kaip rasti autentiškas vietas, nes jos dažniausiai neturi pavadinimo arba aš jo tiesiog pati nežinau. Tačiau planuoju nuvykusi šiais metais padaryti sąrašiuką ir juo pasidalyti su savo sekėjais instagrame.

Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande

– Maistas jūsų šeimoje užima ypatingą vaidmenį. Ko pasiilgstate iš Tailando virtuvės?

– Tailandietiškas maistas mums labai tinka ir patinka (na, be visur dedamo MSG ir begalės cukraus, kurį deda net į kiaušinienę). Aš labai mėgstu jūros gėrybes, vaisius ir aštrius prieskonius.

Tik atvažiavę pirmiausia užsukame į „Makro“ prekybos centrą, ten pardavinėja kokoso riešutus maišais po dešimt vienetų. Kokoso vandenį Tailande naudoju vietoje vandens. Tada laukiame vietinio turgelio dienos, ten perkame vaisius, bambukų ūglius kilogramais, šviežią tofu, žuvį, įvairius žalumynus ir kario pastas, kurių yra daug rūšių.

Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande

Kaip jau supratote, mėgstu gaminti tailandietišką maistą. Lietuvoje jį pasigaminti sudėtinga, nes nėra ingredientų. Grįždama iš Tailando prisikraunu pilną lagaminą šviežių daržovių, prieskoninių žolelių ir t. t., o tada ruošiame tailandietišką balių draugams.

– Kas tailandiečių kultūroje, gyvensenoje jus žavi labiausiai?

– Man patinka jų pasididžiavimas savo šalimi ir tuo, kad jie tailandiečiai. Vietiniai dažnai pabrėžia, kad Tailandas niekuomet nebuvo užkariautas ir jie niekuomet niekam nepriklausė.

Dar vertinu jų savigarbą. Tailandietis, nesvarbu kokio luomo ir kokia veikla užsiima, visuomet jausis vertas pagarbos. Įžeidus vietinį jis niekuomet nebegrįš, geriausiu atveju, o gali viskas užsibaigti ir rimtesniais dalykais.

Tailandietis, nesvarbu kokio luomo ir kokia veikla užsiima, visuomet jausis vertas pagarbos.

Pagarbą vienas kitam tailandiečiai priima labai rimtai. Tailande niekas nepypina, nes tai reiškia nepagarbą.

Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande

Ir jei tailandietis jums šypsosi, tai nereiškia, kad jis patenkintas. Šioje šalyje net didžiausi konfliktai vyksta ramiu tonu ir su šypsena.

– Kaip manote, ką privalu patirti kiekvienam, apsilankiusiam Tailande?

  • Apsilankyti džiunglėse;
  • Nueiti į tikras pamaldas ir jas išbūti (jos būna labai ilgos);
  • Pavalgyti tikro tailandietiško maisto (taip patirsite, ką reiškia TIKRAI aštrus maistas) – jo galima gauti tik neturistiniuose turgeliuose arba mažuose, labai paprastuose restoranėliuose, skirtuose vietiniams žmonėms;
  • Išgerti Muay Thai kokteilį;
  • Nueiti į Muay Thai treniruotę.
Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande
Asmeninio archyvo nuotr. / Dovilės atostogos Tailande

– Apibūdinkite Tailandą 3 žodžiais.

– Saulė, jūra ir kokosai.

Daugiau informacijos apie Tailandą galima rasti tinklaraštyje Tailandieciai.lt ir feisbuko grupėje Tailandiečiai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas