Tamsioji kelionių pusė: sekso turizmas ir prekyba žmonėmis

Kadaise sekso turizmas daugeliui siejosi su vyresnio amžiaus vakariečiais, keliaujančiais į Aziją, Karibus ir Rytų Europą su tikslu pirkti jaunų prostitučių paslaugas. Vėliau per pasaulį nuskambėjo ne vienas skandalas, susijęs su seksualiniu vaikų ir nepilnamečių išnaudojimu besivystančiose šalyse: Tailandas iki šiol garsėja kaip pedofilų rojus, o Kambodžoje, pasak Jungtinių Tautų Vaikų Teisių Komiteto, populiarėja „našlaičių sekso turizmas“, kai turtingi vakariečiai lanko Kambodžos vaikų namus apsimesdami, jog ketina įsivaikinti, tačiau iš tiesų ketina juos išnaudoti seksualiai.
Prostitucija
Prostitucija / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Tačiau šiandien sekso turizmas – ne vien senyvo amžiaus vyriškių ar pedofilų „hobis“. Anot organizacijos Ending the Sexual Exploitation of Children (ECPAT) tyrimo, dabar sekso turistai – paties įvairiausio amžiaus ir ekonominio statuso vyrai.

„Sekso turistai, kurie keliauja ieškoti pigių sekso paslaugų į besivystančias šalis, nebūtinai yra turtingi ar turi aukštą socialinį statusą namuose, tačiau šalyse, kur daug skurdo, jie staiga tampa turtuoliais. Populiarėjant pigiems skrydžiams, vyrai, kurie savo gimtojoje šalyje nebūtinai yra turtingi, besivystančio pasaulio šalyse pasijunta galingi, nes gali daug ką pasiekti pinigais“, – sako tyrimo tekstas. Kitaip tariant, sekso turizmas – tai ne vien pigios prostitučių paslaugos. Tai – ir galios demonstravimas.

Tsitsi Matekaire, tarptautinės organizacijos Equality Now „Nutraukime seksualinę prekybą žmonėmis“ (End Sex Trafficking Now) programos vadovė, sako, jog „klientas visada teisus“ politika lemia, jog seksualinis mergaičių ir moterų išnaudojimas besivystančiose šalyse yra itin opi problema.

„Turizmas reiškia pajamas, ir labai dažnai vyriausybės renkasi veikiau užmerkti akis nei priekaištauti turistams už vietinių mergaičių ir moterų išnaudojimą. Net jei šalis nėra legalizavusi prostitucijos, net jeigu vaikų ir nepilnamečių seksualinis išnaudojimas yra draudžiamas įstatymu, vyriausybės dažnai tiesiog apsimeta, jog problemos nemato. Ypač sunku, kai seksualinis išnaudojimas liečia vaikus ir nepilnamečius. Kai seksualiai išnaudojamas dešimties metų vaikas, akivaizdu, jog tai vyksta prievarta. Tačiau jei tai keturiolikos, penkiolikos metų mergaitė, nors ji – toks pat vaikas, besivystančiose šalyse į ją dažnai bus žiūrima kaip į „gundytoją“, o ne seksualinio išnaudojimo auką“, – sako T. Matekaire.

AFP/„Scanpix“ nuotr.
AFP/„Scanpix“ nuotr.

Pasak jos, mergaitės ir merginos besivystančiose šalyse, tokiose kaip Kenija, Tailandas, Kuba, pradedamos seksualiai išnaudoti labai anksti. Nors tikslios statistikos nėra, paprastai mergaitės fizine prievarta, grasinimais, įkalbinėjimais arba apgaule įtraukiamos į prostituciją būdamos 13–14 metų. „Kai kuriais duomenimis, skurdo kamuojamose šalyse mergaitės į prostituciją įtraukiamos nuo paauglystės. 14–25 metų mergaitės ir merginos yra pažeidžiamiausia grupė, o didžiausioje rizikoje atsiduria paauglės“, – paaiškino T.Matekaire.

Smagus nuotykis ar seksualinis išnaudojimas?

Žinoma, dauguma sekso turistų teigia, jog tai, ką jie daro, tėra pikantiška atostogų pramoga. „Juk taip merginos bent jau užsidirba“, „seksas X ar Y šalyje joms – natūralus“, „merginos atrodo laimingos“ – tai dažniausi pasiteisinimai, kodėl sekso turizmas laikomas tiesiog atostogų nuotykiu.

„Scanpix“ nuotr.
„Scanpix“ nuotr.

„Tačiau juk dauguma sekso turistų merginą ar moterį mato tik labai trumpam, nežinodami jos istorijos, nežinodami, kaip ji pateko į prostituciją. Lengva sakyti, „juk niekas nevertė“, jei mergaitė ar mergina nebuvo pagrobta ar jai nebuvo fiziškai grasinama. Tačiau ne visada reikia ginklo prie galvos: mergaitės ir moterys dažnai paprasčiausiai neturi kito pasirinkimo vien dėl savo lyties, dėl skurdo, dėl socialinių problemų, tokių kaip beraštystė arba benamystė.

Dauguma „perkamų“ merginų tiesiog privalo meluoti, jog „seksas joms natūralus“ ar jog jos be galo laimingos prostitucijoje, juk taip bus lengviau pamaloninti klientą. Ir tie klientai nesuvokia, kokia daugybė mergaičių, merginų ir moterų į prostituciją yra įtraukiamos prievarta, dėl siaubingų socialinių sąlygų, skurdo, o kur dar pasaulinės migracijos ir pabėgėlių krizės, organizuotos nusikaltėlių grupuotės – visi šie faktoriai prisideda prie to, kad mergaitės, merginos ir moterys visame pasaulyje atsiduria rizikos grupėje.

Taigi sekso turizmas gal kam nors ir atrodo lyg smagus atostogų nuotykis, tačiau realybėje ši industrija yra tiesiogiai susijusi ir skatina prekybą žmonėmis, seksualinę prievartą, seksualinį mergaičių, merginų ir moterų išnaudojimą bei seksualinį vaikų išnaudojimą“, – pridūrė T.Matekaire. Paklausa kuria pasiūlą, o jos kaina paprastai neviešinama.

Vida Press nuotr./Prostitucija Nigerijoje
Vida Press nuotr./Prostitucija Nigerijoje

Pasak specialistės, net ir tokiose šalyse, kaip Vokietija ir Olandija, kur prostitucija legali ir kur ši industrija laikoma tiesiog „sekso darbu“, didžioji dalis prostitučių yra ne vietinės vakarietės, o slavės, afrikietės, moterys iš Rytų Europos. „Kitaip tariant, merginos ir moterys, kurios turi kur kas mažiau ekonominių pasirinkimų, kurių galimybės yra kur kas daugiau ribotos“, – atkreipia dėmesį ji.

Pirmas žingsnis į pokyčius – sąmoningumas

Pasak T.Matekaire, geriausias ginklas kovoje su seksualiniu mergaičių ir moterų išnaudojimu yra viešumas, skaidrumas ir sąmoningumas.

Equality Now dirba su šalių vyriausybėmis: mes siekiame paskatinti šalis gerinti įstatyminę bazę, mokyti vietos policiją bei aktyviau ginti, saugoti bei teikti pagalbą seksualinio išnaudojimo aukoms. Ir pats efektyviausias būdas pasiekti, kad šalys laikytųsi savo pažadų, yra išgyvenusiųjų istorijos. Seksualinio išnaudojimo ir prievartos aukų, prekybos žmonėmis aukų, seksualinio priekabiavimo aukų. Kai jų istorijos iškyla į viešumą, drauge šie balsai tampa galinga jėga, kurios ignoruoti valstybės tiesiog nebegali.

Europoje pagaliau pradedame matyti naujus įstatymus, kurie prostituciją traktuoja kaip lyčių nelygybės klausimą ir siūlo bausti ne prostitutes, o jų klientus. Tokį modelį įveda Prancūzija, Airija bei Šiaurės Airija. Žinoma, kartais pastangos nutraukti seksualinį mergaičių ir moterų išnaudojimą tarptautiniu mastu atrodo lyg vienas žingsnis į priekį ir du atgal: Equality Now pavyko uždaryti kelionių agentūrą JAV, amerikiečiams vyrams siūlančią sekso turizmo paslaugas su nepilnametėmis filipinietėmis, tačiau naujai pratrūkusi pabėgėlių krizė tūkstančius mergaičių, merginų ir moterų ir vėl įstumia į riziką.

Vis dėlto manau, kad švietimas, sąmoningumas ir nuolat viešinamos aukų istorijos prisidės prie globalių pokyčių“, – sakė T.Matekaire.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Singapūras
AFP/„Scanpix“ nuotr./Singapūras

Sąmoningumo šiuo klausimu trūksta ir Lietuvoje: štai TV3 puslapis rekomenduoja, „kurią šalį rinktis sekso turizmui“. Anot portalo, itin patariama vykti į Tailandą, mat „čia turistams siūlomos intymios paslaugos už juokingai mažą kainą. <…> Populiariausių šalies kurortų gatvėse savo kūną parduodančių merginų yra tiek daug, kad jas galima imti urmu“. Tačiau užvis geriau – Kuba: „Meilės žaidimai Kuboje kainuoja labai pigiai, nes išsivysčiusio socializmo šalyje maisto produktų taip trūksta, kad vietinės panelės yra pasirengusios atsiduoti pirmam sutiktam su visa savo Lotynų Amerikos aistra vien už maistą.“ Juk kas gali būti šauniau, nei išnaudoti merginas, priverstas tapti prostitutėmis iš bado!

Sekso turizmas skaičiais

  • Sekso turizmas per metus atneša per vieną milijardą JAV dolerių pelno, tačiau šis pelnas didžiąja dalimi atitenka ne pačioms prostitutėms, o jų išnaudotojams: suteneriams, viešbučiams, moteliams, sekso turizmo kelionių operatoriams (Equality Now statistika)
  • Sekso turizmas laikomas viena iš penkių didžiausių industrijų visame pasaulyje. Prekybos žmonėmis ir sekso turizmo industrija kartu sudėjus atsiduria trečioje vietoje po prekybos narkotikais ir ginklais – Jungtinių Tautų duomenys
  • Iš vaikų seksualinio išnaudojimo gaunamas pelnas kasmet pasaulyje siekia 20 milijardų JAV dolerių. Statistika: Office of the United Nations High Commissioner for Human Rights (OHCHR)
  • Vakarų Europoje 74% prekybos žmonėmis aukų yra mergaitės ir moterys; dažniausia prekybos žmonėmis paskirtis – seksualinis išnaudojimas (67% aukų), 73% prekeivių žmonėmis yra vyrai. Šiaurės Amerikoje 77% prekybos žmonėmis aukų yra mergaitės ir moterys; Karibuose net 51% prekybos žmonėmis aukų yra nepilnametės mergaitės. – United Nations Report

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas