Su 15 diena! Metinė prenumerata vos 7,99 Eur+DOVANA
Išbandyti
Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tokios pramogos nesate matę: sproginėjančių kūjų festivalis, kurio vis nepavyksta uždrausti

Nedideliame Meksikos miestelyje San Juan de la Vega kasmet vyksta festivalis, skirtas jam vardą suteikusio šventojo San Juanito garbei. Vietinė religinė figūra čia labai populiari, nors Katalikų bažnyčia jos ir nepripažįsta, mat šventasis savo elgesiu labai primena Robiną Hudą – jis apiplėšdavo keliaujančius mulais ir viską atiduodavo vargšams, rašo „Vice“.
San Juan de la Vega festivalis
San Juan de la Vega festivalis / Todd Hata/Youtube stop kadras

Kaip ir pats San Juanito, neįprastas ir jam skirtas festivalis. Šventės, pirmą kartą surengtos įkūrus miestelį, metu meldžiamasi, linksminamasi, žinoma, vaišinamasi įvairiais patiekalais ir gėrimais, taip pat vyksta procesijos nuo bažnyčios link bažnyčios, galiausiai suvaidinamas apiplėšimas ir vagišių kartuvės. Tačiau ir tai dar ne viskas.

Bene keisčiausias šventojo pagerbimo būdas susijęs su didžiuliais kūjais. Kiekvieną vasarį į gatves susirenka jais „apsiginklavę“ vietiniai, taip pat ir vaikai. Prie kūjo pririšus paketėlį su chlorato ir sieros milteliais, juo trankoma į žemę ar akmenis, dėl ko cheminės medžiagos sprogsta.

Nepaisant ne vieno vietinių pareigūnų ir susirūpinusių tėvų bandymo šią tradiciją uždrausti, gatvėse kūjai sproginėja jau kelis šimtus metų.

VIDEO: Exploding Hammer Festival in San Juan de la Vega, Guanajuato, Mexico 2019

Tačiau smulkiau papasakoti apie tai, ką reprezentuoja šie sprogdinimai negali niekas. Net viena vyriausių miestelio gyventojų, jų vadinama močiute Seferina. Beje, jai gatvėse daužomi kūjai netrukdo.

„Tai ekstremalu. Mes taip darome dėl šventojo“, – sakė vienas kūjų bombų gamintojas, pridūręs, jog kaimynų nusiskundimai triukšmu, prasidedančiu dar kelios dienos iki festivalio, jam taip pat nerūpi.

Nepadeda ir specialiai kūjams su sprogmenimis trankyti įrengta aikštė, vadinama Griaustinio lauku, festivalio dieną paskendusi chlorato ir sieros debesyje bei nemaloniame kvape. Ten budi paramedikai, kurių rankų neužtenka sužeistiesiems skaičiuoti. Saugų elgesį padeda užtikrinti policija, bet ir ji ne viską sužiūri.

2020 m. per šventę buvo sužeista 43 žmonės.

Kas prasidėjo kaip šventajam pagerbti skirtas festivalis pamažu virto niekuo su religija nesusijusiu, vietinių ir aplinkinių miestų gyventojų dėmesį traukiančiu, vyrų galiai ir drąsai įrodyti skirtu chaosu.

Daugiau apie patį festivalį ir kelis šimtus metų gyvuojančią kūjų daužymo tradiciją – šiame vaizdo įraše:

VIDEO: The 300-Year-Old Exploding Hammer Tradition of Mexico

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Ekspertai įvertino: ko reikia, kad Lietuvos verslai klestėtų?
Reklama
Sporto veiklų įvairove ir dalyvių gausa Telšiuose pažymėta Sporto diena
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito
Reklama
Kištukiniai lizdai su USB jungtimi: ekspertas pataria, ką reikia žinoti prieš perkant