Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Toks, kokio norisi: Paryžius – per keturias dienas

Pasimėgauti gyvenimu taip, kaip moka tik rafinuoti paryžiečiai, neaplenkiant šeimos kepyklėlių, savaitgalinių gurmanų turgų, svarbiausių mados ir parfumerijos objektų…
Paryžius
Savaitgalis Paryžiuje / O.Belovos nuotr.
Temos: 1 Kelionės

Vieni keliautojai rinksis labiau architektūrinę, kiti kultūrinę ar gamtinę Prancūzijos dalį, tačiau kiekvienas sutiks, kad Paryžiaus dėlionę itin papuoštų kava Eifelio bokšte saulei tekant ar dienos pabaigtuvė plaukiant Senos upe.

Tiesa, pažinti aukštosios mados ir parfumerijos sostinę nepapuolant į spūstis ar negaištant laiko stovint ilgose eilėse pavyks tik tuomet, jei paisysite jau ten pabuvojusių patarimų arba atsiduosite į „Novaturo“ kelionių ekspertų rankas.

Bet šios, kaip ir bet kurios kitos, kelionės pasirinkimai – individualūs keliautojų namų darbai, kuriuos būtina atlikti dar prieš lėktuvui pakylant, jei pasiryžote keliauti patys vieni.

Atsargiai su lūkesčiais

O.Belovos nuotr./Paryžius
O.Belovos nuotr./Paryžius

Kelionių entuziastė, pati šešiskart Paryžiuje pabuvojusi, Olga Belova sako, kad tai miestas su didžiuliais atstumais, daugybe lankytinų objektų, todėl dar prieš kraunantis lagaminus vertėtų išsigryninti, kuris iš miesto aspektų jums įdomiausias.

Vienas esminių pašnekovės patarimų būtų planuojamą pažintinę programą rinktis pagal gyvenamąją vietą, taip ne tik laiko sutaupysite, bet ir paryžietiškose spūstyse neįstrigsite.

Prasibrauti pro jas sėkmingai padės dviratis (ten itin gerai išvystyti dviračių keliai) ar turistinis autobusas. Taip pat verta prieš kelionę neprisikurti nepagrįstų lūkesčių.

Tam, pašnekovės teigimu, ypač „pasitarnauja“ iki tol daugelio matyti ir kiek romantizuoti ar idealizuoti kino filmai, kurie pasiekus Prancūziją įgauna kiek realistiškesnį pavidalą. Tą patį galima pasakyti ir apie kiek kitaip organizuotą restoranų ir gatvės kavinukių gyvenimą.

„Paryžiuje gardžiai valgo tie, kurie tinkamai atliko namų darbus pasirinkdami pageidaujamas vietas, susižiūrėjo atstumus, o likusieji piktinasi itin brangiu maistu, o ir vietos ne visuomet ten, kur norėjo prisėsti, randa“, – patirtimi dalijasi šeštą kartą Prancūzijoje viešėjusi O.Belova.

Gurmaniškumą lems atlikti namų darbai

O.Belovos nuotr./Paryžius
O.Belovos nuotr./Paryžius

Perskaičius kelionių patarimus ir pasikalbėjus su tais, kurių kelionė į Paryžių nusisekė, lengviau susidėlioti ją ir patiems.

Gauti patarimai leis užsukti į išties išskirtines meno ir kultūros vietas, o Paryžiuje tokių į valias.

Turistai savo rytus mielai čia pradeda šviežiais kepiniais, kurių pasirinkimas pavydėtinas: nuo traškių bagečių iki kanelių, madlenų, sviestinių prancūziškų ragelių (croissants) ir pan.

Prancūzijoje atskiro dėmesio vertos senas tradicijas puoselėjančios šeimos kepyklėlės, na, ir, žinoma, kava.

Jos puodelis gali garuoti ir Eifelyje saulei tekant ar leidžiantis, ar kokioje kitoje vietoje, kurią planavote seniai aplankyti.

Viešint Paryžiuje privalu paragauti garsiojo kepenėlių pašteto, svogūnų sriubos, midijų, sraigių, austrių ar varlių kojelių, daržovių troškinio „Ratatouille casserole“, jautienos tartaro.

O.Belovos nuotr./Paryžius
O.Belovos nuotr./Paryžius

Atskiros temos verti savaitgalio turgūs Prancūzijoje, kuriuose džiūgauja vietiniai sūrių ir trumų mėgėjai, bet juose rasite ir mėsos, ir daržovių, ir kitų vietinių lobių.

O pasisotinus jau galima traukti link spalvingojo Monmartro, pasigrožėti reginiu nuo aukščiausios miesto kalvos.

Plūsta į parkus ir garsiausius Europos atrakcionus

Paryžius atvykusius turistus pavasarį pasitinka glėbiais žydinčių narcizų, sužaliavusiomis piknikų pievelėmis, besiskleidžiančiais medžių žiedais.

Į šį regioną balandžio giedra atsirita gerokai anksčiau nei į kitas geografines platumas, todėl didžiulis malonumas grožėtis karališkaisiais parkais ir sodais, mėgautis kava atokaitoje ar tiesiog stebėti gatvės artistų pasirodymus.

Vienas populiariausių ir seniausių parkų Prancūzijoje yra „Tuileries“, kurio šaknys siekia XVI amžių. Įkvėpimo jame nuo Luvro iki Eliziejaus laukų (tai ne tik žymiausia gatvė visoje Prancūzijoje, bet ir rojus mėgstantiems apsipirkinėti) pradžios.

O.Belovos nuotr./Paryžius
O.Belovos nuotr./Paryžius

Tai puikiausias maršrutas pėsčiomis, kai pakely gali pasigrožėti romantiškomis Rodino ir Maillolio skulptūromis.

Eliziejaus laukų vakariniame pakraštyje, Charleso de Gaulle'io aikštėje, turistaujančių dėmesio tikisi architektūrinis paminklas Triumfo arka. Ant statinio vaizduojami Napoleono žygiai. Prie šio objekto įsiamžina kone visi, lankęsi Paryžiuje.

Angliško stiliaus parkų gerbėjai laukiami kiek piečiau Paryžiuje įsikūrusiame „Montsouris“ parke, o romantikų vaikštynėmis itin pritiks „Buttes-Chaumont“ parkas.

Šie pasirinkimai itin tiks ir turistaujantiems su vaikais, viskas, ko reikia, tai nepaklysti ir nepamiršti krepšin sportinių batelių įsimesti.

Vieno lankomiausių atrakcionų parkų visoje Prancūzijoje vardą pelnęs Disneilendas. Čia įsikūrę net du teminiai parkai – Disneilendas ir Walto Disney studija-parkas (vaikams iki 3 metų apsilankymas nemokamas).

Jis tinka ne tik vaikams, bet ir tėvams, norintiems kiek atsipūsti nuo kelionės rutinos.

Prancūzai moka ir šypsenų kalbą

O.Belovos nuotr./Paryžius
O.Belovos nuotr./Paryžius

Pirmą kartą keliausiantiems į Paryžių verta priminti, kad vietiniai itin didžiuojasi savo šalimi, yra jos patriotai ir nacionalistai, todėl daugeliu atvejų užkalbinti atsakys prancūziškai.

O.Belova juokauja, kad nors nemaža jų dalis supranta angliškai, mieliau atsakinėja gestų ir šypsenos kalba.

„Keliautojams didelių problemų tai nesukelia: prancūzai labai myli savo miestą, todėl nors ir turi arogancijos, mielai dirba jo ambasadoriais, nukreipdami ir instruktuodami turistus paklydėlius“, drąsino pašnekovė susiruošusius į Paryžių.

Kas dar svarbu ruošiantis į Paryžių?

Taip pat verta skirti laiko ir dėmesio išankstinių bilietų į lankomiausius Paryžiaus objektus įsigijimui. Jie padės sutaupyti ir laiko, ir pinigų, o ir nuo ilgiausių eilių apsaugos.

O.Belovos nuotr./Paryžius
O.Belovos nuotr./Paryžius

Verta apmąstyti ir gyvenamosios vietos klausimą, kažin ar nakvynė tinklinio tipo viešbutyje padės atskleisti ir pajusti paryžietišką dvasią? Gal verta pasidomėti kitais nakvynių variantais.

Prancūzijos architektūra verta atskiro žvilgsnio, ypač senieji „grotiniai“ liftai, senųjų namų laiptinės ir pan.

Ką dar nuveikti mados ir kvepalų sostinėje?

123RF.com nuotr./Paryžius
123RF.com nuotr./Paryžius

Planuojant keturių dienų kelionę, O.Belovos teigimu, verta nepamiršti meno, mados ir kultūros traukos centrų: šiuolaikinio meno centro „Pompidur“, „Yves Saint Laurent“, „Coco Chanel“, „Christian Dior“ mados namų, nišinių kvepalų ir drabužių butikų. Paryžiuje kiekvienas ras to, ko jam labiausiai norisi.

Net ir katedrų bazilikų čia vos ne pagal kiekvieno skonį. Bet norintys pamatyti miestą iš paukščio skrydžio turėtų užlipti į Švč. Jėzaus širdies baziliką (Basilique du Sacré-Cœur).

O.Belovos nuotr./Paryžius
O.Belovos nuotr./Paryžius

Svarbiausia viską sutalpinti į tas keturias dienas, o jei netyčia nespėtumėte, visada galima kelionę pratęsti arba grįžti dar ne kartą, nes, ten viešėjusių tvirtinimu, Paryžiaus neįmanoma neįsimylėti.

Na, o jei nedrąsu organizuotis kelionę į Paryžių pačiam, visuomet galima rinktis jau kelionių organizatorių siūlomą pažintinę kelionę į Paryžių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas