Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

„TrenkTuro“ legendinis žygis pajūriu sukvietė tūkstantinę žygeivių jūrą

Jau 6-ąjį kartą vykstantis „TrenkTuro“ žygis pajūriu „Coastline trek’24 su Valstybinių miškų urėdija“ sukvietė beveik šešis tūkstančius žygiavimo entuziastų iš visos Lietuvos ir kaimyninių šalių! Organizatoriai kvietė keliauti per visus pojūčius ir rinktis net iš šešių maršrutų – 7, 13, 22, 38, 60 ir pirmą kartą istorijoje 106 km, rašoma „TrenkTuras“ pranešime spaudai.
„TrenkTuro” žygis pajūriu
„TrenkTuro” žygis pajūriu / Organizatorių nuotr.

Viena gražiausių Lietuvos vietų tituluojama Kuršių nerija praėjusį savaitgalį savo išskirtine gamta žavėjo tūkstančius žygeivių. Aktyviai išlydėti vasarą ir pasitikti šaltąjį rudens sezoną išsiruošė tikri žygių entuziastai, mėgėjai ir pirmą kartą metę sau iššūkį.

O iššūkiai buvo įspūdingi, vienas jų – „Hiatus“ 106 kilometrų maršrutas. O kodėl būtent 106 kilometrai, klausė ne vienas susirinkęs. Atsakymas paprastas – tai buvo šeštasis „TrenkTuro“ „Coastline trek“ žygis pajūriu ir prie įprasto šiam renginiui 100 km maršruto žygeiviai įveikė papildomus 6 kilometrus. Organizatoriai šį maršrutą vadina „kelione per visus pojūčius“, o ankstesniųjų „Coastline Trek“ dalyviai negaili dar skambesnio apibūdinimo – „gyvenimo žygis“. Maršrutas vingiavo per Smiltynę, Juodkrantę iki pat Preilos kopomis, pušynais ir, žinoma, Baltijos jūros pajūriu.

Naktiniai nuotykiai

Kam ekstremalumo žygiuojant dieną pasirodė per maža, „TrenkTuras“ paruošė net keturis naktinius 7, 13, 22 ir 38 kilometrų maršrutus. Jau įprasta, kad daugiau nei pusšimtį kilometrų žygiuojantys žmonės kelionę pradeda dieną, o baigia naktį. Šįsyk nuspręsta panašią galimybę suteikti visiems renginio dalyviams. Taigi, net ir trumpiausias 7 kilometrų pasivaikščiojimas tapo mistiškai romantišku naktinėjimu.

Kuršių nerijos lobiai arba rojus žemėje

Žygeiviai ne tik bandė įveikti sau mestą kilometrų iššūkį, bet ir lepino akis įstabiais kultūriniais, istoriniais bei gamtiniais vaizdais. Magišką žygį kūrė nuostabūs paplūdimiai, kopos, apžvalgos aikštelės, atveriančios nuostabius gamtos ir Klaipėdos uosto peizažus. Aplankyti Juodkrantės, Pervalkos ir Preilos miesteliai leido pamatyti Neringai būdingą namų architektūrą, besikeičiančius gamtos peizažus bei įkvėpti pajūrio gaivos. Viską vainikavo užburianti Baltijos jūra ir jos bangų šėlsmas. Atgaiva ne tik protui, bet ir kūnui. Tokia magija leido pamiršti net pritrintas ar pavargusias kojas. Tai dar kartą patvirtino kelionę per visus pojūčius, o vieniems ir gyvenimą.

Iššūkiai, kilometrai ir nuostabūs draugai

Šiais metais ilgiausią 106 kilometrų maršrutą iš beveik 400 startavusių pirmasis įveikė Tomas. Vos tik atsiėmęs medalį, dalyvis padėkojo ir greitu žingsniu išskubėjo kelto link. Išbandyti naktinius maršrutus suskubo net 227 žygeiviai. O žygeiviai plūdo net iš Latvijos, Lenkijos, Jungtinės Karalystės. Ilgiausią atstumą drąsiai rinkosi ne tik pavieniai žmonės, bet ir į žygį atvykusių komandų nariai. Pirmąją vietą „Hiatus” komandų įskaitoje šį kartą pelnė „SWEDBANK“ komanda, kartu nužygiavusi 2465 km, antrąją – komanda „Activus“, įveikę 1635 km, o žygeiviška bronza pasipuošė „Papūsk“ nariai, bendrai sukaupę 1200 kilometrų.

Žygis, praturtintas edukacijomis ir užkandžiais

Žygeivius Kuršių nerijoje pasitiko ir nuotaiką kėlė pagrindinis renginio draugas „Valstybinių miškų urėdija“, žygį praturtinę įdomiomis edukacijomis apie mišką, supažindinę žygeivius su miškininko profesija bei miškininkyste.

Ryžto įveikti iššūkį netrūko ir keturkojams palydovams, žygyje šeimininkus lydėjo net 255 augintiniai. Jie, kaip ir visi žygeiviai, finiše buvo apdovanoti medaliais bei „Purina“ užkandžiais. Žygeiviai maršrutų poilsio stotelėse vaišinosi „Arimex“ riešutais, „Activus“ baltyminiais batonėliais, „Gaidelio“ pusrytainiais ir krekeriais, „Tupla“, „Tundra“ batonėliais bei kitais užkandžiais.

Ištrokšti neleido „Žalia giria“ vanduo, o ilgųjų trasų žygeiviams papildomos energijos suteikė pietūs bei „Vero cafe“ kavos ir „Gardėsio“ bandelių stotelė. „SPA Vilnius” ir „iLunch” žygeivius nudžiugino laimės ratais, o su „Hiatus“ bilietu buvo galima pigiau įsigyti ir pasiruošti rudens sezonui prieš žygį ir jo metu. Po kelionės pojūčiais savanoriai laukė ne tuščiomis: 7 kilometrų atstumą pasirinkusiems žygeiviai buvo apdovanoti „Antėja“ dovanų kuponais, o bendrai visiems finišavusiems įteikti medaliai ir gardžios „Activus“ košės.

Žygis be atliekų

Kartu su „Atliekų kultūra“ organizatoriai rūpinosi, jog visos šiukšlės žygio metu būtų tinkamai išrūšiuotos žygeivių. Maršrutuose buvo galima sutikti ne vieną žavingą gyvūnėlio maketą, kviečiantį būti sąmoningais ir neteršiant gamtos tinkamai rūšiuoti atliekas ne tik žygio metu, bet ir kasdienybėje.

Žygio draugai „Ecoservice“ ne tik parūpino 20 vnt. Didelių konteinerių saugiai saugoti atliekas, bet ir transportavo jas į atliekų rūšiavimo vietas. O visos atliekos, likusios po išrūšiavimo proceso, „Gre“” dėka, buvo sudegintos ir virto energija. Taigi, po išrūšiuotų atliekų antrinio panaudojimo arba virsmo energija, galima sakyti, kad po žygio neliko jokių atliekų.

Artimiausi žygiai jau ne už kalnų

Šiuo metu „TrenkTuro“ komanda kviečia išbandyti žygius kaimyninėse šalyse grožintis auksinio rudens spalvomis. Spalio 12 d. laukia rudeniškas žygis Siguldoje, Latvijoje, o spalio 26 d. susitinkame Vloclaveke Lenkijoje. Taip pat pirmuosius žiemiškus kilometrus rinksime gruodžio 7 d. Druskininkuose. Daugiau apie žygius skaityti čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas