Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Trys kryptys, kurias šią vasarą dažniausiai atostogoms renkasi lietuviai

Malta, Ispanija ir Bulgarija – tai šalys, kur šiemet traukia lietuviai. Ką ten veikti?
Malta
Malta / Asmeninės nuotr.

Kelionių agentūros Tedo.lt įkūrėjas Tadas Kertenis pasidalino asmeniniais pastebėjimais ir patarimais panorusiems atostogauti vienoje iš šių šalių.

Malta – išeitis norintiems pigių atostogų

„Atostogauti Maltoje – nebrangu. Skrydžiai lėktuvu taip pat neilgi, todėl pernelyg nevargina. Be to, galima rinktis įvairią poilsio šioje šalyje trukmę – nuo keturių dienų atostogų iki savaitės ir kur kas ilgesnių. Pasirinkimas, žinoma, priklauso nuo keliautojo poreikių”, – sako kelionių agentūros „Tedo.lt” įkūrėjas.

Asmeninės nuotr./Maltoje
Asmeninės nuotr./T.Kertenis Maltoje

Malta savo plotu nėra didelė, todėl pasirinkę ją savo atostogų kryptimi, nuogąstauti dėl to, jog nesuspėjote daug ko pamatyti, tikrai neturėtumėte. Viešint šioje Viduržemio jūros prieglobstyje esančioje saloje esą patartina bent dienai nukeliauti ir į Siciliją, kuri yra netoliese.

Asmeninės nuotr./Valeta
Asmeninės nuotr./Valeta

„Nusiskundimų dėl atostogų Maltoje iš turistų, kuriems esu organizavęs kelionę į šią šalį, sulaukti neteko. Kaip jau minėjau, saloje nebrangu. Be to, viskas čia išties arti. Todėl įveikti didelių atstumų lakstant iš vieno lankytino objekto į kitą tikrai nereikės”, – atvirauja vyras.

Verta žinoti ir tai, jog viskas, ką sumanysite nusipirkti pagrindinėje Valetos gatvėje, kainuos bene triskart brangiau.

Pasak jo, išsinuomavus automobilį įmanoma „ištirti” kiekvieną šios salos kampelį. Esą skersai apvažiuoti Maltą tetrunka 30-40 minučių.

Paklaustas, ką verta pamatyti Maltoje, T.Kertenis pataria viešnagę į salos sostinę Valetą planuoti atostogų pradžioje, nes esą tikimybė, jog norėsite į šį miestą sugrįžti dar kartą, išlieka didelė.

Pasak vyro, verta žinoti ir tai, jog viskas, ką sumanysite nusipirkti pagrindinėje Valetos gatvėje, kainuos bene triskart brangiau. Todėl patartina ieškoti mažų gatvelių ir apsipirkti ar papietauti būtent jose esančiose parduotuvėse bei kavinėse.

„Jei įsigysite vaisius iš prekeivių Maltos gatvėse, būkite atidūs ir patikrinkite vaisių būklę, kad šie nebūtų per prasti”, – teigia vyras. Įdomu tai, kad kai kurių Lietuvoje žinomų prekės ženklų rūbai saloje kur kas pigesni nei mūsų šalyje.

Antrasis dėmesio vertas apžvalgos objektas, pasak vyro, – Popajaus kaimelis. „Aprašą apie šią vietą rasite tikrai ne visuose informaciniuose bukletuose apie keliones. Miestelis įsikūręs netoli perkėlos į Gozo salą. Nors patekti čia galima tik susimokėjus, pamatyti Popajuje tikrai yra ką. Tiesa, jei keliaujate su vaikais, šiame miestelyje mažiesiems poilsiautojams nuobodu nebus. Čia jų laukia įvairūs užsiėmimai su animatoriais ir daug kitų linksmybių”, – sako T.Kertenis.

Kur ilsėtis jaunimui, o kur – šeimoms?

Pasak jo, viešbučių kokybė saloje skiriasi. „Jei poilsiautojas rinksis viešbutį vadovaudamasis vien žvaigždučių skaičiaus įvertinimu, didelė tikimybė, jog jis nepateisins lūkesčių. Tarkime, pasitaiko atvejų, kuomet 3* viešbutis remiantis kokybės standartais prilygsta vos 1* viešbučiui”, – pastebėjimais dalinasi kelionių agentūros atstovas.

Asmeninės nuotr./Medina
Asmeninės nuotr./Medina

Taip pat, pasak jo, renkantis vietą, kur apsistoti Maltoje, pirmiausiai reikia atsakyti į klausimą, kokios kelionės tikimasi. „Budžibos kurortą patarčiau rinktis jaunimui. Čia gausu barų, klubų ir visko, ko reikia naktinio gyvenimo aistruoliams. Tiesa, apsistojus minėtame kurorte iki smėlėto paplūdimio teks važiuoti transportu”, – sako T.Kertenis. Jo teigimu, tiems, kurie nori gyventi Maltos centre, vertėtų rinktis šalies sostinę Valetą.

„Šis miestas nestokoja autentiškumo – pastatų grožis, skersgatviai žvelgiant tiesiog gniaužia kvapą. Tačiau nakvynė Valetoje išties nepigi”, – teigia jis.

Pigesnė alternatyva – Šv. Džiulieno (aut. past. St. Juliens) arba Sliemos kurortai Maltoje. Kambario nuoma minėtų kurortų viešbučiuose gerokai pigesnė. Be to, miestai jungiasi su Maltos sostine Valeta.

Darbo dienos valandos šioje saloje gana keistos ir iš pradžių ne visiems suprantamos. Jei užsuksite į vietinį barą ir jis užsidarys jums tebesant viduje, nenustebkite, tai – normalu.

„Tiems, kurie atvykę į šią salą nori mėgautis vien poilsio akimirkomis, puikiai tiks Cirkevos miestelis, įsikūręs netoli uosto ir vieno iš gražiausių paplūdimių visoje Maltoje „Paradise Bay”. Tačiau būtina žinoti, jog Cirkeva yra nemenku atstumu nutolusi nuo kitų miestų saloje, čia nėra naktinių linksmybių”, – sako vyras.

„Vykstant į Maltą vertėtų žinoti, jog darbo dienos valandos šioje saloje gana keistos ir iš pradžių ne visiems suprantamos. Jei užsuksite į vietinį barą ir jis užsidarys jums tebesant viduje, nenustebkite, tai – normalu. Išeiti galėsite, o paliktus ant stalelių indus aptarnaujantysis personalas nurinks ryte. Tiesa paslaugų kokybė visoje Maltoje negali pasigirti aukštu lygiu, todėl tikėtis nepriekaištingo aptarnavimo neverta”, – pasakojo T.Kertenis.

Svarstant, ką pasirinkti, atostogas Maltoje ar viename iš Lietuvos kurortų, apsispręsti neturėtų būti sunku. „Oras Maltos saloje vasarą beveik niekada nepateikia netikėtumų. Čia – saulėta, o ką jau kalbėti apie jūrą – ji skaidri kaip krištolas. Be to, skrydžio trukmė iš Vilniaus į Maltą trunka bene tiek pat, kiek automobiliu ar kita transporto priemone nuvažiuoti iki Palangos”, – tikina vyras.

Puiki vieta savaitgaliui – Barselona

Kita ne mažiau populiari vasaros kelionių kryptis, pasak T.Kertenio, – Barselona. Šis Ispanijos miestas puikiai tinka tiems, kurie išsiilgo miestietiškų pramogų.

„Čia pilna visko – kavinių, barų, teatrų, paplūdimių, muziejų. Tiesą sakant, dėl nuostabios architektūros, kurią miestas siūlo turistų akims, Barseloną galima pavadinti muziejumi po atviru dangumi”, – tikina kelionių agentūros įkūrėjas.

123rf.com/Barselona
123rf.com/Barselona

Sudaryti vertų pamatyti vietų sąrašą Barselonoje išties nelengva. Šiame mieste kiekvienas objektas tiesiog turi būti aplankytas. Tad etiketė „Must see” („Privaloma pamatyti”) priklauso kiekvienai miesto įžymybei.

Rekomenduoju leistis į nuotykį kabančiame tramvajuje. Iš čia turėsite galimybę žvelgti į Barseloną lyg iš paukščio skrydžio”, – pataria T.Kertenis.

„Gyvenimas Barselonos centre pakankamai brangus. Viena nakvynė paprastame viešbutyje su pusryčių maitinimo tipu asmeniui kainuoja apie 60 eurų. Žinoma, įmanoma rasti ir pigesnį variantą, tačiau vidutinė kaina siekia apytiksliai tiek”, – atvirauja vyras.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Vienoje populiariausių Barselonos gatvių pavadintoje La Rambla, kasdien pasirodo dešimtys įspūdingų ir margų gyvųjų skulptūrų, masinančių turistų minias.
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./La Rambla kasdien pasirodo dešimtys gyvųjų skulptūrų

Tiems, kas ieško vietų pramogoms, T.Kertenis siūlo rinktis centrinę Barselonos gatvę „La Rambla”.

„Joje gausu įvairių dėmesio vertų vietų, kurių nerasite jokiame kelionės gide”, – sako jis.

Sutaupysite gyvendami užmiestyje

Į šį Ispanijos miestą ne kartą skridęs kelionių agentūros „Tedo.lt” įkūrėjas tikina žinantis, kaip sutaupyti.

Įdomu tai, kad Barselonoje esą draudžiama dėvėti marškinėlius su užrašu „Real Madrid”. Dėl to turistus įspėja ir vietiniai miesto gyventojai.

„Vienas iš galimų variantų yra išsinuomoti automobilį ir paviešėjus Barselonoje dvi ar keturias dienas vykti į netoliese esančius Kosta Dorada bei Kosta Brava kurortus, daugeliui primenančius Al Arenalio ir Santa Ponca miestelius Maljorkoje. Minėtuose kurortuose nakvynė viešbutyje su trijų kartų maitinimu kainuos perpus pigiau nei Barselonoje. Tačiau verta žinoti, kad važiuojant automobiliu teks susimokėti kelių mokestį. Be to, patariu, iš Barselonos išvykti dar prieš eismo piką, antraip ne vieną valandą teks praleisti gatvių spūstyse”, – patarė pašnekovas.

Įdomu tai, kad Barselonoje esą draudžiama dėvėti marškinėlius su užrašu „Real Madrid”. Dėl to turistus įspėja ir vietiniai miesto gyventojai.

„Ispanija gali nustebinti ir visko mačiusius! Pavyzdžiui, tokiu vaizdu: aukštame skersgatvyje ant sienos pakabinta kėdė, o joje sėdi senyvas žmogus. Neapsirikite, tai – ne elgeta. Jis neturi kepurės pinigams įmesti kaip įprasta. O keisčiausia tai, jog net numanyti sunku, kaip jis ant šios kėdės atsisėdo. Aplink jokių žymių”, – įspūdžiais dalinasi vyras.

Asmeninės nuotr./Paplūdimys
Asmeninės nuotr./Paplūdimys Bulgarijoje

Šios vasaros poilsiautojų kelionių viršūnėje – Bulgarija

Trečioji atostogų kryptis šiemet, mušanti visus įmanomus paklausos rekordus, – Bulgarija. „Veikiausiai čia atvykstančius turistus sužavi nepaprasto grožio paplūdimiai, šilta jūra, skanus bei nebrangus maistas, vietinių gyventojų svetingumas”, – svarsto T.Kertenis.

Anot jo, atostogaujant šiame krašte būtina pamatyti Nesebaro rajoną. „Jį galima prilyginti Rumšiškėms Lietuvoje. Miestelyje daugybė restoranų, barų, suvenyrų parduotuvėlių. Taip pat Nesebare išlikusios senovinės bažnyčios”, – sako kelionių agentūros „Tedo.lt” įkūrėjas.

Varnos kurortas, pasak vyro, taip pat nestokoja veiklos keliautojams. „Čia organizuojamos vienos arba dviejų dienų išvykos į Stambulą”, – sako jis. Anot T.Kertenio, lepinimasis saulės spinduliais smėlėtuose Bulgarijos kurortų paplūdimiuose – nemokamas. O deginimosi gultai dviems asmenims esą kainuoja 8 eurus už dieną.

Vyras tikina, jog viešint Bulgarijoje galima be vargo surasti nebrangų viešbutį nakvynei. Be to, anot jo, visai nebūtina pirkti kelialapio su maitinimo tipu „viskas įskaičiuota”. „Maistas Bulgarijos kurortuose gana pigus. Pavyzdžiui, vakarienė kainuoja apytiksliai 3,5 euro. Už šią sumą ne tik sočiai pavalgysite, bet ir atsigaivinsite šalto alaus bokalu”, – teigia kelionių agentūros „Tedo.lt” įkūrėjas.

Pasak jo, padavėjai kavinėse kalba angliškai, vokiškai bei rusiškai. Maistas dažnai gaminamas krosnyje pagal bulgariškas tradicijas. „Siūlau paragauti troškinio, ant laužo keptos vištienos bei traškių šprotų, vadinamų „Caca”, – patarimais dalinasi pašnekovas.

Nors atostogų kelialapiai į Bulgarijos kurortus išties stebina žemomis kainomis, T.Kertenis sako, kad apgyvendinimas čia tikrai nėra prastas. „Viešbučiai įrengti šiuolaikiškai bei kasdien tvarkomi. Juose yra oro kondicionieriai ir būtinieji patogumai. Viešbučių personalas gali pasiūlyti visus įmanomus maitinimo tipus – nuo pusryčių iki „ultra viskas įskaičiuota”. Prie viešbučių yra baseinai ir pramogų zonos”, – pasakoja T.Kertenis.

Asmeninės nuotr./Atostogos Bulgarijoje
Asmeninės nuotr./Atostogos Bulgarijoje

Paklaustas, kurį šios šalies kurortą rekomenduotų į Bulgariją vykstantiems poilsiautojams, jis neslepia simpatijų „Auksinėms kopoms”. „Tai kone didžiausias ir linksmiausias šalies kurortas. Paplūdimiai vasaros dienomis pilni poilsiautojų, besilepinančių saule ar mirkstančių šiltoje jūroje. O vakarais veiksmas persikelia į promenadą, kurioje gausybė restoranų, barų, parduotuvių ir atrakcionų parkų. Taip pat „Auksinių kopų” kurortas garsėja aukšto lygio naktiniais klubais”, – atvirauja kelionių agentūros vadovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Sodyba – saugus uostas neramiais laikais
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento