„Nežiūrėkite į restoranų atranką prieš keliaujant pro pirštus. Garantuoju, jog iš anksto nerezervavus staliuko ir įsibrovus į išsvajotą restoraną, atsimušite į žmogų, kuris paklaus ar turite rezervaciją. Kitas svarbus dalykas – nebūkite naivūs ir nepasitikėkite tik vienu informacijos šaltiniu. Visi restoranai, kurie randasi „Tripadvisor“ pirmajame dešimtuke, realybėje gali būti nulinėje vietoje. Pasinagrinėkite kelis šaltinius – „Google“, „Michelin guide“, „Facebook“ ir kitus reitingus. Jei daugumoje jų atsiliepimai geri – vadinasi rekomendacijos nesumeluotos ir atspindi realybę“, – dalijasi patarimais garsus šefas Liutauras Čeprackas.
Pasak Liutauro, paskutiniu metu jį nustebino trys visiškai skirtingo profilio vietos, kurios nebūtinai turi būti prabangios bei apdovanotos keliomis „Michelin“ žvaigždutėmis. Įdomu tai, jog tarp Liutauro rekomendacijų – ir maži vietiniai restoranėliai bei vienas net neturintis restorano statuso.
Gastrobaras „Zeruko“, San Sebastianas, Ispanija
„Pirmiausia įdomu, kad vienas mano geriausių gyvenime lankytų restoranų iš tiesų yra gastrobaras ir į jį turi įsisprausti kaip sardinė į ankštą skardinę. Čia nėra nereikalingo maisto pižonizmo, o šefai dirba šioje vietoje ne siekdami pasirodyti, bet įgyvendinti aukščiausio lygio maisto fantazijų.
Lobsterį čia galima paragauti begale netikėčiausių būdų, pavyzdžiui patiektą ant kaimiškos duonos riekės. Liksite nustebę ir menke ant molinio indo, kurią čia pat gali pats išsirūkyti. Fantazija – bėribė“, – sako Liutauras.
Restoranas „The Chairman“, Honkongas
„Vienas geriausių Azijoje mano lankytų restoranų, kuriame negali išskirti vieno gero patiekalo. Čia reikia ateiti, kad išragautumėt kelis patiekalus ir visi jie bus vienas už kitą geresni. Nesvarbu, ar valgysite saldžiarūgščius kiaulienos šonkaulius ar įvairias jūros gėrybes“, – pasakoja garsus šefas.
„Michelin guide“ tinklapyje nurodoma, jog žvaigždute įvertinto „The Chairman“ restorano savininkai ingredientus perka tik iš vietinių žvejų ir smulkių tiekėjų bei stengiasi juos išlaikyti kiek įmanoma organiškus. Šio restorano įkūrėjams priklauso netgi nedidelis ūkis, kuriame auginamos vištos ir kiaulės. Į keturias zonas suskirstytame restorane privalėsit paragauti garuose ruošto krabo, traškios vištienos su krevečių pasta bei saldžios migdolų sriubos.
„La Regadera“, Kordoba, Pietų Ispanija
„Anuomet, kai lankiausi maždaug 100 km nuo Sevilijos nutolusiame, Kordoboje įsikūrusiame nedidukiame restorane, galėjau pasakyti tik vieną – tai žmonės, kuriems be proto patinka gaminti ir tai yra jų didžiausia gyvenimo laimė“, – pasakoja Liutauras.
Įvairiuose rekomendacijų tinklapiuose ši autentiška ispanų virtuvės vieta giriama už išskirtinai gerai paruošiamą tuną, patiekalus su šparagais bei citrininius desertus.