Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Turistai vejami iš dar vienos vietos – 70 metų trukęs laipiojimas ant Uluru baigsis

Viena iš populiariausių Australijos lankytinų vietų bus apribota turistams. Nuspręsta, kad jiems bus draudžiama lipti ant Uluru – Ajerso uolos.
Uluru uola Australijoje
Uluru uola Australijoje / Vida Press nuotr.

Daugiau nei 3 kilometrų ilgio raudona uola Uluru-Kata Tjuta nacionaliniame parke yra vienas geriausiai atpažįstamų gamtos objektų visame pasaulyje. Ji įtraukta ir į UNESCO pasaulio paveldo sąrašą.

Prie Uluru turistai traukia jau daugiau nei 70 metų. Daugelis neatsispiria ir norui užkopti ant jos – įspūdinga ne tik pati uola, bet ir nuo jos atsiveriantys vaizdai.

Tačiau greitai to padaryti nebebus galima. Nacionalinio parko atstovai nusprendė, kad turistams nebeleis laipioti ant beveik pusketvirto šimto metrų aukščio uolos.

Uluru yra laikoma šventa vieta aborigenams. Jiems 1985 m. buvo grąžinta teritorijoje, kurioje yra dievų buveine laikoma uola. Nepaisant ženklų, kuriuose prašoma nelaipioti ant jos, kasmet bent 60 tūkst. turistų pasiduoda pagundai.

Nebesitikėdama turistų supratimo, parko valdžia nusprendė imtis priemonių. „Tai be galo svarbi vieta, ne žaidimų aikštelė ar koks pramogų parkas kaip Disneilendas“, – sakė nacionalinio parko atstovas Sammy Wilsonas.

VIDEO: Pasigrožėkite: pirmą kartą istorijoje dronu nufilmuota Uluru uola

Tie, kas būtinai nori užkopti ant raudonosios uolos, turėtų suskubti tą padaryti per dvejus metus. Nuo 2019 m. spalio 26-osios tą daryti bus griežtai draudžiama.

Ne tik vietos šventumas yra svarbu – lengviau galės atsipūsti ir gelbėtojai. Per 70 aktyvaus turizmo metų čia žuvo 35 žmonės, mėginę užlipti ant uolos. Praėjusiais metais tris turistus turėjo išgelbėti sraigtasparnis, kai jie įkrito į uolos plyšį.

Pastaruoju metu prieš išaugusius turistų srautus priemonių ėmėsi ne vienas miestas – Barselona neleis statyti naujų viešbučių, Amsterdamas – atidarinėti turistams skirtų parduotuvių ir pan. Nyderlandų sostinė taip pat nusprendė uždrausti alaus dviračius, nes jais važinėjantys turistai jau perpildė vietos gyventojų kantrybės taurę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas