Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Turistams iš JAV gresia 12 metų Tailando kalėjime: ko negalima daryti šioje šalyje?

Du amerikiečiai šią savaitę buvo sulaikyti Tailande po to, kai apnuogino sėdmenis garsioje Bankoko šventykloje, o nuotrauką įkėlė į „Instagram“. Jiems skirta bauda, bet gali grėsti ir 12 metų kalėjimo.
Tailandas
Tailandas / 123rf.com nuotr.
Temos: 2 Tailandas Bankokas

Pora iš Kalifornijos Josephas ir Travisas Dasilva keliavo po Tailandą ir žymiojoje Wat Arun šventykloje nusprendė įsiamžinti nusimovę kelnes – savo „Instagram“ paskyrai traveling_butts (liet. keliaujantys užpakaliai). Turistų nuotrauka buvo pastebėta pareigūnų, o oro uoste jie sulaikyti.

150 JAV dolerių bauda kiekvienam, 14 tūkst. „Instagram“ sekėjų netekimas ir galimas draudimas dar kada nors įvažiuoti į šalį gali būti ne vieninteliai Josepho ir Traviso nemalonumai. Policija siekia nubausti amerikiečius pagal itin griežtą nusikaltimų kompiuterinėje erdvėje įstatymą – už pornografinio turinio skelbimą internete gresia iki 5 metų kalėjime. Dar 7 jiems gali būti skirti už apsinuoginimą religinėje vietoje.

Tailandas pastaraisiais metais tapęs viena populiariausių turistų krypčių pasaulyje – nuo pasaulinių tendencijų neatsilieka ir Lietuva. Kad nepatektumėte į nemalonumus, svarbu žinoti – už ką Tailande gali grėsti kalėjimo bausmė.

Be įprastų visiems pasauliui įstatymų, yra keletas Tailando išskirtinumų, apie kuriuos rašo tastythailand.com.

Už nepagarbą karaliui

Kai esate Tailande, apie šalies karalių atsiliepkite tik pagarbiai. Nesišaipykite, nekritikuoti jo nei žodžiu, nei socialiniuose tinkluose. Draudžiama ir bjauroti jo ar kurio kito karališkosios šeimos nario nuotraukas.

Pademonstruota nepagarba gali sukelti ne tik problemų su teisėsauga – karališkoji šeima Tailande labai gerbiama, tad jūsų juokeliams ar kritikai vargiai pritars ir paprasti gyventojai.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailando karalius Maha Vajiralongkornas
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Tailando karalius Maha Vajiralongkornas

Tailande yra lese majeste įstatymas, kuris reiškia, kad jeigu būsi pagautas sakantis ar darantis ką nors nepagarbaus karališkosios šeimos atžvilgiu, būsi sulaikytas ir gali atsidurti kalėjime.

Pastaraisiais metais buvo keli pagarsėję atvejai, kai užsieniečiai buvo sulaikyti pagal lese majeste. Jiems galiausiai buvo suteikta malonė, tačiau rizikuoti nevertėtų.

Už mynimą ant pinigų

Kadangi ant jų – karaliaus atvaizdas, tai taip pat gali būti traktuojama kaip nepagarba jam. Tailandiečiams (ir visiems budistams) kojos yra nešvariausia kūno dalis, todėl minti ja ant karaliaus atvaizdo yra milžiniška nepagarba. Jeigu pametate monetą, ir ji rieda tolyn, nedarykite taip, kaip vakariečiai pripratę – neužminkite jos. Pasilenkite ir pagaukite ją ranka.

123rf.com nuotr./Tailando pinigai
123rf.com nuotr./Tailando pinigai

Už rūkymą paplūdimiuose

20-yje populiariausių Tailando paplūdimių šiemet įvestas draudimas rūkyti, už kurio nepaisymą teks ne tik sumokėti solidžią baudą, bet ir atsidurti už grotų.

Tokiu drastišku sprendimu, kuris netrukus gali būti įgyvendintas visuose šalies paplūdimiuose, siekiama išvalyti pajūrio smėlį nuo nuorūkų gausos.

Draudimo rūkyti Tailando paplūdimiuose nepaisymas užtrauks laisvės atėmimo iki vienų metų bausmę ir/arba administracinę baudą iki 100 tūkst. Tailando batų (kiek daugiau nei 2,5 tūkst. eurų).

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paplūdimys Phukete
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Paplūdimys Phukete

Už narkotikų vartojimą

Nors šalyje tikrai galima sutikti užsieniečių ir vietinių, kurie vartoja narkotikus, tikrai taip rizikuoti neverta. Policija ypač akylai stebi turistines vietas, siekdami ten užkirsti kelią narkotikų vartojimui. Už marihuanos cigaretę galite atsidurti už grotų – čia jums ne Amsterdamas.

Už narkotikų vartojimą bausmės varijuoja nuo kelių mėnesių iki kelerių metų, tačiau jeigu būsite sulaikyti platinantys juos, gali grėsti net mirties bausmė.

Už vizos galiojimo laiko viršijimą

Tailande gana griežtai žiūrima į vizų galiojimo laiką. Jeigu išbūsite ilgiau, būsite laikomas nelegalu šalyje, ir jeigu jus sulaikytų policija – būsite uždarytas už grotų iki pat teismo dienos.

123rf.com /Bankoko oro uoste išduodama viza su antspaudu
123rf.com /Bankoko oro uoste išduodama viza su antspaudu

Žinoma, ne visi turistai išvyksta laiku ir visgi neatsiduria kalėjime. Praktika tokia, kad jeigu jau esate oro uoste ar kitame išvykimo taške, paprastai reikia sumokėti baudą už kiekvieną ilgiau prabūtą dieną, ir galite palikti šalį. Bet ar verta rizikuoti ir tikėtis, kad dėl jokių reikalų neteks susidurti su policija, kol nuvyksite iki oro uosto?

Patarimas – arba prasitęskite vizą, jeigu negalite išvykti laiku, arba nuvykite į Kambodžą, o iš jos grįžkite į Tailandą. Kelionė šiek tiek kainuos, bet nerizikuosite pakliūti į kalėjimą.

Daugiau apie bendravimo etiketą Tailande SKAITYKITE ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas