Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti
2023 07 22

Už 1 mln. eurų rekonstruotas vienas lankomiausių šalies muziejų: kodėl lankytojai mėto monetas?

Kretingos muziejus su išpuoselėtu Žiemos sodu – vienas lankomiausių šalyje. Po ilgiau nei metus trukusios ir 1,3 mln. eurų kainavusios rekonstrukcijos duris atvėręs muziejus neatsistebi lankytojų srautu. Taip pat ir tuo, kad jų įpročiai – įmesti monetą į baseiną su auksiniais karpiais ar slapta nusiskinti lapelį – nepasikeitė.
Kretingos muziejus
Kretingos muziejus / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Prieš mėnesį po rekonstrukcijos lankytojams atverta Kretingos muziejaus oranžerija vėl pilna lankytojų. Išsiilgę pamėgto Žiemos sodo lankytojai plūste plūsta, o muziejininkai juokiasi, kad grįžę po pietų pertraukos neberanda, kur pastatyti automobilio.

Žiemos sodas ne tik suremontuotas, bet ir su praturtinta kolekcija. Vieną – sumedėjusį papartį – Kretingos muziejus įsigijo aukcione. Įdomiausia, kad išlikusios nuotraukos liudija, kad tokį papartį laikė ir grafai Tiškevičiai.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kretingos muziejus
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Kretingos muziejus

Dar kelis augalus, tarp jų ir tikrąją draceną, padovanojo anonimu išlikti norėjęs mecenatas.

Muziejininkai atskleidžia, kad kai kurie lankytojų įpročiai visai nepasikeitė. Štai ir prabėgus mėnesiui po sodo atvėrimo nuo centų žiba baseino su karpiais dugnas. Darbuotojai juos traukia bent kartą per savaitę.

„Centus į baseinėlį žmonės meta tikėdamiesi čia sugrįžti. Taigi, matome, kiek norinčių lankytis vėl. Bėda ta, kad nuo monetų ant dugno lieka žymės“, – pasakojo Kretingos muziejaus Gamtos skyriaus vedėja Jurgita Tertelienė.

Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tikroji drecena
Eriko Ovčarenko / BNS nuotr./Tikroji drecena

Šypsojosi ji ir pasakodama apie kitą lankytojų įprotį – praeinant nusiskinti augalo lapelį tikintis jį išauginti namie. J.Tertelienė atskleidė jei žmonės žinotų vieną niuansą, vargu ar kas bandytų sėkmę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas