Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Už įspūdingus žygius ir ekspedicijas – Lietuvos alpinizmo apdovanojimai

Tarptautinės kalnų dienos išvakarėse, gruodžio 10-ąją, visi kalnų bičiuliai rinkosi į Vilnių: viešbutyje „Best Western“ vyko Lietuvos alpinizmo ir kalnų turizmo čempionato apdovanojimų renginys. Šiemet į renginį susirinko virš 100 alpinistų, žygeivių ir kalnų entuziastų.
Lietuvos alpinizmo čempionatas 2016
Lietuvos alpinizmo čempionatas 2016 / Po White nuotr.

Šis renginys – tradicinis. Kasmet baigiantis metams jame peržvelgiami svarbiausi Lietuvos alpinizmo ir kalnų turizmo įvykiai, pristatoma Lietuvos alpinizmo asociacijos veikla.

Šiemet asociacijos iniciatyva buvo surengta keletas daug atgarsio visuomenėje sulaukę projektai – specialiai vaikams parengtos nemokamos paskaitos apie alpinizmą darželiuose ir mokyklose „Kalnai Vaikams“. Taip pat pirmą kartą Lietuvoje buvo suorganizuotos ledo laipiojimo varžybos „Snow Arenoje“ Druskininkuose. Išbandyti ją teko proga ir 15min žurnalistei.

Kalnų entuziastų dėka Jonavoje rekonstruotas vandens bokštas, po atnaujinimo virtęs puikia laipiojimo sienele.

Renginyje paminėtos ir skaudžios netektys, kurių 2016 m. buvo net trys.

Šiemet specialiai į Lietuvos alpinizmo čempionato apdovanojimų vakarą atvyko svečias iš Rusijos – alpinizmo meistras iš Aleksėjus Lončinskis, kuriam 2015 m. įteiktas „Auksinis ledkirtis“. Susirinkusiems jis pasakojo apie sudėtingų kopimų aukštumose techniką, dalinosi patirtimi kopiant sunkiomis ledo ir uolų sienomis Nepale ir Pakistane.

Po White nuotr./Lietuvos alpinizmo čempionato 2016 svečias – Aleksėjus Lončinskis
Po White nuotr./Lietuvos alpinizmo čempionato 2016 apdovanojimų svečias – Aleksėjus Lončinskis

Tradiciškai renginį vainikavo Lietuvos alpinizmo ir kalnų turizmo čempionato apdovanojimai, teikiami už geriausius metų įkopimus ir žygius penkiose klasėse: uolų, ledo, techninėje, aukštuminėje ir kalnų žygių klasėse.

Svarbu pabrėžti, kad čempionate buvo vertinami tik tie įkopimai ir žygiai, kurių ataskaitas teisėjų komisijai atsiuntė patys dalyviai. Šiemet teisėjams buvo pateiktos 34 ataskaitos, prizų fondą sudarė beveik 3000 eurų.

Teisėjų kolegiją sudarė Marius Pulkauninkas (vyr. teisėjas, buv. LAA prezidentas), Algimantas Jucevičius (Lietuvos šviesuolis, Lietuvos keliautojų sąjungos prezidentas), alpinistai Andrius Smirnovas, Julius Survila ir Arūnas Kamandulis.

Jų sprendimu, uolų klasėje nugalėjo Laura ir Martynas Pumpučiai, įkopę sudėtingus maršrutus: „The Nose“ (Nosis) į El Capitan (Josemitų slėnis, JAV) ir „Comici Dimai“ maršrutų į Italijos Dolomitų puošmeną – Cima Grande.

Už pirmą įkopimą 300 m siena į Aguja Pachamama viršūnę Patagonijoje Gediminas ir Saulė Simučiai pelnė trečią vietą uolų klasėje ir specialų teisėjų kolegijos prizą „Už naują įkopimą“. Lietuviai naują maršrutą pavadino „Ziggy Stardust“ vardu - neseniai mirusio muzikanto Davido Bowie atminimui.

Po White nuotr./Lietuvos alpinizmo čempionatas 2016
Po White nuotr./Lietuvos alpinizmo čempionato 2016 apdovanojimų vakaro akimirka

Ledo klasėje už įkopimus užšalusiais kriokliais Italijoje, Norvegijoje ir Austrijoje apdovanotos 3 komandos (po 2-3 asmenis).

Techninėje klasėje nugalėjo Sandros Žukauskaitės ir Sauliaus Barausko (buv. LAA prezidentas), kurie Hirondiles (Hirondilles) ketera įkopė į alpių gražuolį Grand Jorasses (Grand Žorasas)

Aukštuminėje klasėje varžėsi įkopimai į aukštesnes nei 6000 m viršūnes. Aukso medalį už įkopimą į Manaslu laimėjo Saulius Damulevičius.

Po White nuotr./Lietuvos alpinizmo čempionatas 2016
Po White nuotr./Aukso medalį už įkopimą į Manaslu laimėjęs Saulius Damulevičius

Už įkopimus į Chan Tengrio (7010 m) ir Avicenos (buv. Lenino, 7134 m) viršūnes Kirgizijoje apdovanoti dar 4 alpinistai (2 komandos: 1 + 3)

Kalnų žygeivių klasėje apdovanoti 3 žygiai, visi atlikti Svanetijos regione Gruzijoje. Specialus prizas už naujus horizontus atiteko Reginos Kubertavičienės (grupės vadovė) komandai už žygį tolimoje Kamčiatkoje Rusijoje.

Metų alpinistu už rezultatus uolų, ledo ir kalnų žygių klasėse pripažintas Juras Jorudas. Jam įteiktas alpinisto A.Petrovo 2006 m. įsteigtas pereinamasis prizas – erelis.

Po White nuotr./Lietuvos alpinizmo čempionato 2016 apdovanojimas
Po White nuotr./A.Petrovo 2006 m. įsteigtas pereinamasis prizas – erelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Žaidimų industrijos profesionalus subūrusiems „Wargaming“ renginiams – prestižiniai tarptautiniai apdovanojimai
Reklama
Namuose drėgna, kaupiasi kondensatas ant langų. Kaip apsaugoti savo namus nuo pelėsio?
Reklama
Advento kalendoriai – nuo paprastos tradicijos iki prabangos segmento
Reklama
Kaip išvengti peršalimo komplikacijos – sinusito