Geriausias metų pasiūlymas! Prenumerata vos nuo 0,49 Eur/mėn.
Išbandyti

Už seksą nesusituokus – kalėjimas: kaip nauji Indonezijos įstatymai paveiks turizmą?

Indonezijos turizmo paslaugų teikėjai vis dar bando atsigauti po pražūtingo COVID-19 pandemijos poveikio. Dabar šalies parlamentas priėmė naujus įstatymus, kurie, kaip kai kurie baiminasi, gali vėl atbaidyti turistus, nes bus uždrausti nesantuokiniai lytiniai santykiai, rašo BBC.
Pora lankosi Balio saloje
Pora lankosi Balio saloje / Vida Press nuotr.

Prieštaringai vertinamais įstatymais, kuriuos kritikai pavadino žmogaus teisių „katastrofa“, taip pat draudžiama nesusituokusioms poroms gyventi kartu ir ribojamos politinės bei religinės laisvės. Šią savaitę Džakartoje vyko protestai, o įstatymus tikimasi užginčyti teisme.

Naujasis baudžiamasis kodeksas įsigalios po trejų metų ir bus taikomas šalyje gyvenantiems indoneziečiams ir užsieniečiams, taip pat svečiams.

Kai kurie apžvalgininkai teigia, kad naujasis baudžiamasis kodeksas greičiausiai neturės įtakos turistams iš dalies todėl, kad bet kokiam baudžiamajam persekiojimui reikės, kad skundą pateiktų kaltinamos poros vaikai, tėvai arba sutuoktinis.

Tačiau Žmogaus teisių stebėjimo instituto tyrėjas sakė, kad gali būti aplinkybių, kai naujasis kodeksas „sukels problemų“.

Indonezijos ekonomika labai priklauso nuo turizmo iš Australijos, kuri iki pandemijos buvo svarbiausias Indonezijos turistų šaltinis. Tūkstančiai žmonių kiekvieną mėnesį skrenda į atogrąžų salą Balį pasimėgauti šiltu oru, pasimėgauti pigiu „Bintang“ alumi ir pašėlti visą naktį trunkančiuose paplūdimio vakarėliuose.

123RF.com nuotr. / Balis
123RF.com nuotr. / Balis

Balyje gana dažnos vestuvės, o tūkstančiai Australijos abiturientų kasmet skrenda į Balį švęsti mokyklos baigimo.

Daugeliui jaunų australų kelionė į Balį yra tarsi perėjimo į kitą šalį ritualas. Kiti ten vyksta kelis kartus per metus, norėdami greitai ir pigiai pakeliauti.

Vos tik pasklido žinia, kad daugybė naujų įstatymų tampa realybe, nors daugelį metų apie tai buvo tik gandai, dėl būsimų kelionių kilo abejonių.

Indonezijos turizmui skirtuose „Facebook“ puslapiuose vartotojai bandė suprasti, ką reiškia šie pokyčiai ir ką jie reiškia užsienio svečiams.

Kai kurie sakė, kad pradės keliauti su santuokos liudijimais, o kiti, kurie nėra susituokę, teigė, kad keliaus kitur, jei įstatymai reiškia, kad jiems nebus leidžiama dalytis viešbučio kambariu su partneriu.

123RF.com nuotr. / Viešbutis
123RF.com nuotr. / Viešbutis

„Jums teks išsipirkti kyšiu“, – sakė vienas Balio kelionių bendruomenės grupės narys

„Geras būdas sužlugdyti Balio turizmo pramonę“, – rašė kitas, o kiti pritarė, kad tai „gąsdinimo taktika“, kurios neįmanoma įgyvendinti.

Australai neturėtų nerimauti

Pagal naująjį baudžiamąjį kodeksą, jei skundą pirmiausia pateikia kaltinamos poros vaikai, tėvai arba sutuoktinis, nesusituokusios lytinius santykius turinčios poros gali būti įkalintos iki vienerių metų, o kartu gyvenantys asmenys – iki šešių mėnesių.

Indonezijos teisingumo ministerijos atstovas spaudai bandė nuraminti susirūpinimą, teigdamas, kad turistams rizika yra mažesnė, nes skundą policijai greičiausiai pateiks Indonezijos pilietis.

„Tai reiškia, kad australai turistai neturėtų nerimauti“, – Albertą Ariesą citavo Australijos naujienų svetainė „WAToday.com“.

Tačiau kritikai sako, kad poilsiautojai gali pakliūti į spąstus.

„Tarkime, australų turistas turi vaikiną ar merginą, kuris yra vietinis gyventojas, – Australijos radijo ir televizijos korporacijai (ABC) sakė „Human Rights Watch“ vyresnysis tyrėjas Andreasas Harsono.

– Tada vietiniai tėvai arba vietinis brolis ar sesuo praneš apie turistą policijai. Tai sukels problemų.“

Pasak A.Harsono, argumentas, kad policija tyrimą atliks tik tuo atveju, jei skundą pateiks šeimos narys, yra pavojingas pats savaime, nes jis atveria kelią „selektyviai teisėsaugai“.

„Tai reiškia, kad ji bus įgyvendinama tik prieš tam tikrus taikinius, – ABC radijui sakė jis.

– Tai gali būti viešbučiai, tai gali būti užsienio turistai... Tai leis tam tikriems policijos pareigūnams išsireikalauti kyšių arba tam tikriems politikams pasinaudoti, tarkime, šventvagystės įstatymu, kad įkalintų savo oponentus.“

Australai puikiai supranta, kaip rimtai galima pakliūti į Indonezijos valdžios institucijų nemalonę.

Nors dauguma pokalbių internete atspindėjo australų požiūrį „no worries, mate“, vis dėlto yra ir stiprus susirūpinimas.

Australai puikiai supranta, kaip rimtai galima pakliūti į Indonezijos valdžios institucijų nemalonę – net už palyginti nedidelius nusižengimus.

Tačiau Balis negali sau leisti dar vieno smūgio turizmo sektoriui. Po pandemijos jis atsigauna lėtai, o daugelis įmonių ir šeimų vis dar bando susigrąžinti tai, ką prarado.

Per 2019 m. Balį aplankė rekordinis 1,23 mln. australų turistų skaičius, teigia Indonezijos institutas, Perte įsikūrusi nevyriausybinė organizacija.

123RF com nuotr. / Balis
123RF com nuotr. / Balis

Palyginkite tai su 2021 m. – tuomet dėl pandemijos salą per visus metus aplankė vos 51 užsienio turistas, rodo „Statistica“ duomenys.

Vis dėlto Indonezijos turizmas stiprėja – 2022 m. liepą Indonezijos nacionalinis statistikos biuras užfiksavo daugiau kaip 470 tūkst. į šalį atvykusių užsienio turistų – tai didžiausias skaičius nuo praėjusių metų spalio mėnesio, kai buvo sušvelninti COVID-19 apribojimai.

Žmogaus teisių stebėjimo organizacijos „Human Rights Watch“ direktoriaus pavaduotojas Azijoje Philas Robertsonas „Twitter“ rašė, kad naujieji įstatymai „susprogdins Balio turizmą“.

„Aš tikrai priklausau nuo turizmo“

Nuo 2017 m. Balyje dirbantis gidas Yomanas BBC sakė, kad naujieji įstatymai gali turėti „labai didelį poveikį“ visai Indonezijai, bet ypač atostogų salai.

„Esu labai, labai susirūpinęs, nes tikrai priklausau nuo turizmo“, – sakė jis.

Balio saloje yra buvę įvykių – tiek žmogaus sukeltų, tiek stichinių nelaimių – kurie turėjo įtakos lankytojų skaičiui.

„Persijos įlankos karas, Balio bombardavimas, ugnikalnių išsiveržimai, Semeru kalnas (ugnikalnis), Rindžanio kalnas (ugnikalnis) ir tada kovidas. Balio turizmas yra lengvai paveikiamas“, – sakė Yomanas.

Tačiau Indonezijos vyriausybė ėmėsi iniciatyvų, kad pabandytų suvilioti užsieniečius atgal į idiliškas pakrantes. Vos prieš kelias savaites ji paskelbė apie naują viliojančią vizų galimybę, leidžiančią žmonėms gyventi saloje iki 10 metų.

123RF.com nuotr. / Balis
123RF.com nuotr. / Balis

Žinoma, tai gali paveikti ne tik turistus iš Australijos.

Kanados kelionių tinklaraštininkė Melissa Giroux, kuri 2017 m. 18 mėnesių gyveno Balyje, BBC pasakojo, kad buvo „sukrėsta“, jog po ilgų kalbų šis įstatymas iš tiesų buvo priimtas.

„Daugelis turistų mieliau rinksis kitą vietą, užuot rizikavę atsidurti kalėjime, kai įstatymas bus įgyvendintas, – sakė M.Giroux, kuri rašo tinklaraštyje „A Broken Backpack“.

– Ir aš net negalvoju apie vienišus žmones, kurie atvyksta į Balį linksmintis, arba tuos, kurie įsimyli kelionių metu.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Trijų s galia – ne tik naujam „aš“, bet ir sveikoms akims!
Reklama
Televiziniai „Oskarai“ – išdalinti, o šiuos „Emmy“ laimėtojus galite pamatyti per TELIA PLAY
Progimnazijos direktorė D. Mažvylienė: darbas su ypatingais vaikais yra atradimai mums visiems
Reklama
Kodėl namui šildyti renkasi šilumos siurblį oras–vanduo: specialisto atsakymas